- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Tüm Savaşlar Masada Çözülüyor

Türk Silahlı Kuvvetler’ndei 2002 ile 2012 tarihleri arasında şehit olan personel sayısı 601, intihar eden personel sayısı ise 965.
PKK terörü nedeniyle ya da başka nedenlerle şehit olan asker sayımızdan fazla olan intiharların nedeni ne olabilir? Bu ülkenin milliyetçileri, yurtseverleri, asker deyince hazırola geçenler, intiharlarla ilgili yanıtlarınız var mı?
Ve “askerlerimiz ölüyor” diye fırtına koparanlar, neden intihar eden çocuklarımızın ölümlerini görmüyor ve hesap sormuyorsunuz?
Bir başka  soru sorayım: PKK terörünün başlamasıyla beraber son otuz yılda TSK'da intihar eden personel sayısı nedir? Ve en önemlisi 84'den önceki otuz yıldaki intihar sayısı nedir? İntihar ettiği söylenen 965 personelin içersinde kaç subay, kaç astsubay, kaç erbaş, er, uzman ve sivil personel var? İntihar ederek ölen 965 personelin il il dağılımı nedir?,

****
Anneler, babalar 20'li yaşlarına gelmemiş çocuklarını kendileri için kutsal olan peygamber ocağına teslim ediyorlar? “Vatana hizmet etsin, vatanı korusun” diye... Birgün kapıları çalınıyor, “çocuğunuz hakkın rahmetine kavuştu. İntihar etti” denildiğinde, neden, nasıl, nerede, ne zaman intihar ettiğinin yanıtlarını anneler ve babalar öğrenebiliyorlar mı?
İntihar ettiği söylenen çocuklarımızın otopsilerinde kurşun yaraları kapatılıyor mu? Ya da aileler çocuklarını camide yıkayabiliyorlar mı? İzin veriliyor mu?

****
Kurtuluş savaşının en önemli aşamalarından biri olan Sakarya savaşında şehit sayısı 277 subay ve 3426 er ve erbaş toplam 5.713. 30 Ağustos Büyük taaruzda ise 146 subay ve 2.397 er ve erbaş şehit düşmüş. Kutuluş savaşında toplam 12 bin 455 askerimiz şehit olmuş.
Kurtuluş savaşında 12 bin 455 şehit. PKK terörüne karşı ise yaklaşık 8 bin şehit.
PKK terörünün başladığı 1984 yılından bugüne kadar 8 Haziran 2012 tarihine kadar verdiğimiz şehit sayısı 6 bin 169... 28 yıl içinde 4 bin 8 kişi de gazi olmuş.
Son otuz yıldaki şehit sayımız asker, güvenlik görevlisi, korucu olmak üzeri yaklaşık 8 bin. Yitirdiğimiz insan sayısı ise yaklaşık 36 bin.
36 bin sayısının büyük çoğunluğu ise PKK'lı. Ölen PKK'lıların yüzde 90'dan fazlası Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyorlardı. Anaları, babaları, eşleri, sevgilileri, arkadaşları, çocukları bu topraklarda yaşıyorlar. Ölende, öldürende bu vatanın çocukları...
Bugün PKK'nin yaklaşık 5 bin silahlı militanı olduğu, devletin istihbarat güçleri tarafından kabul ediliyor. Ve bu sayının yarısının Türkiye sınırları içersinde olduğu söyleniyor.
Son otuz yılda PKK tam tamına 6-7 kez bitirilmesine rağmen terör tehlikesi devam ediyor.

****
Ve bugün PKK'nın kurucusu ile sürdürülen görüşmelerde büyük bir yol alındı.
Kimileri PKK ile müzakarelerin yanlış olduğunu ve Kürt sorununu çözmeyeceği ifade edilerek yapılan görüşmeleri ret ediyorlar. Kimileri    ise kamuoyunun bilgilendirilmediği iddia edilerek, süreç baltalanmaya çalışılıyor.
Kimileri ise terör hareketi ile asla görüşülmemesi gerektiği belirtilerek, ülkeye yeniden kan ve göz yaşı dışında vaat etmeyerek, bilinen yöntemlerle terörle mücadelenin devam etmesi gerektiğini söylüyorlar.

Dünyada yaşananları da mı görmüyoruz?

Suriye'de yaşanılan iç savaşta yaklaşık 70 bin Suriyeli yaşamını yitirmiş. Suriye Devlet Başkanı Esad, “teröristlerle görüşmem” diyerek tüm diyalog kapılarını kapatmıştı. Geçtiğimiz günlerde Suriye yönetimi tarafından yapılan açıklamada; terörist dedikleriyle koşulsuz görüşebileceklerini, müzakare başlatabileceklerine yönelik açıklama yapıldı. Görüşme talebine yönelik olarak, Suriye muhalefetinin başı ise, Esad yönetimi yargılanıncaya kadar görüşmede bulunmayacaklarını açıkladı.
Suriye'de tartışmalar, karşılıklı restleşmeler, tarafların eninde sonunda masaya oturacaklarını gösteriyor.

****
İspanya'da, Fransa'da, İngiltere'de yaşanan örneklerden de ders almıyoruz. Kolombiya'da 50 yıldır devam eden ve 500 bin insanın hayatını yitirdiği çatışmaların sona erdirilmesine yönelik üç ay önce başlayan barış görüşmeleri halen devam ediyor.
Kolombiya'nın gerilla örgütü FARC ve hükümet arasında devam eden barış görüşmelerinde ortak bir noktaya gelindiği ajanslara düştü. FARC sözcüsü Jesus Santrich, üç tur görüşmenin ardından toprak reformu sorununda ortak bir noktaya ulaştıklarını bildirdi.
Filipinler'de 40 yıldır devam eden ve 120 bin insanın öldüğü çatışma ise, Devlet ile Moro Kurtuluş Cephesi örgütüyle barış anlaşması sonrası sona erdirildi. Müslüman azınlığın yaşadığı ülkenin güneyinde özerk bölge kurulması karşılığında Moro Kurtuluş Cephesi silahları bıraktı.
Ve ilginçtir silah bırakmayacak küçük guruplara yönelik olarak da, devlet ve gerilla örgütü beraber mücalede etmeye yönelik anlaşma yaptılar.

****
Yeryüzünde gerçekleşmiş tüm savaşlar ne sonuç elde edilirse edilsin sonuçta masada çözülmüş. Yeryüzünün tüm iç savaşları yine masada çözülmüş. Kolombiya ve Filipiler'de olduğu gibi. Önümüzdeki yıllarda Suriye'de olacağı gibi.
Ve eninde sonunda Türkiye'de olacak barışda, yeryüzünde gerçekleşen barış süreçlerinden bağımsız değil. Birbirlerine benziyor. 90 yıldır yalanla, hikayelerle gerçekmiş gibi kabul ettirilenlerin, aslında kocaman bir yalan olduğunu, gerçek olmadığını büyük bedeller ödeyerek kabul ediyoruz.

Son söz: Birileri hala kabul etmesede bu topraklarda barış egemen olmalı... Ve bugün kim barış sürecini gerçekleştirmek için çaba sarf ediyorsa, elini taşın altına koyuyorsa, bedel ödemeyi göze alıyorsa, geleceğimiz için, çocuklarımız için, gözyaşlarımızın dinmesi için, demokratik cumhuriyetin eşit, onurlu yurttaşları olabilmek için destek verilmelidir.