- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Trump Eski Dünyanın, Clinton İse Yeni Dünyanın Temsilcisi

Trump’ı destekleyen ABD silah sektörü… Clinton’u ise bilişim sektörü… Yeni küresel dünyanın aktörleri destekliyor… Seçimleri Clinton kazanacak… Kazanamazsa yandık…

General Motors, Delta Air Lines, Cotsco, Airbnb, Facebook gibi şirketlerin yöneticileri ile spor ve medya dünyasından da önemli isimler Clinton’ı destekliyor. Silah endüstrisinin tercihi ise Donald Trump…

GM, Delta, Facebook, Cotsco Clinton…

ABD şirketleri ve şirket yöneticileri de Trump ve Clinton arasındaki seçimlerini ve hangi adaya destek verdiklerini açıklamaktadırlar. Zannedildiği gibi Clinton’a destek veren şirket ve yöneticiler silah sanayi ya da finans sektöründe yer almamaktadır. Aralarında General Motors, Delta Air Lines, Cotsco, Airbnb, Facebook gibi şirketlerin yöneticileri ile spor ve medya dünyasından da önemli isimler Clinton’ı desteklediğini açıklamaktadırlar.

Bunun en önemli nedeni ise ABD’de 21’inci yüzyılın yeni sektörleri olarak gelişen bilişim sektörlerinin küreselleşebilme ve diğer ülkelere açılabilmek için daha istikrarlı bölgelere ihtiyaç duymalarıdır.

Silah endüstrisi ise Trump…

Trump’ı destekleyen sektörlerden birisi de geleneksel olarak Cumhuriyetçi adayı destekleyen ABD silah sektörüdür. Özellikle Trump’ın ABD Ordu’sunun daha da genişletilmesi, yeni gemi ve uçakların filoya eklenmesi hususundaki açıklamaları silah sanayinin iştahını kabartmaktadır. Buna ilave olarak ABD gazileri arasında da Trump’a oy verme oranları yüksek gözükmektedir. Bu durumda da sadece Trump’ın konuşmaları değil, emekli olmuş eski ABD komutanlarının da medya da yaptıkları Trump’ı destekleyen konuşmalar etkili olmaktadır. Trump’ın kampanya sürecindeki en büyük problemini Clinton değil, tam tersi Cumhuriyetçi Parti içerisindeki Trump karşıtları oluşturmaktadır. 2012 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Mitt Romney dahil, çeşitli aktif ya da emekli siyasetçiler Trump’ı desteklemediklerini açıklamışlardır.

Eğitimliler Clinton’u, eğitim seviyesi

düşük olanlar Trump’u

Lise mezunu ya da daha düşük seviyede eğitimi olanların yüzde 42’si Trump’ı, yüzde 37’si Clinton’u destekliyor. Üniversite mezunlarının yüzde 47’si ve üniversite sonrası eğitimi olanların yüzde 59’u Clinton’dan yana.. Eğitim seviyesi yükseldikçe Clinton’ın destek oranı da artmakta.

Üniversite eğitimi alanların yüzde 47’si ve üniversite sonrası eğitimi olanların yüzde 59’u Clinton’ı desteklerken, üniversite mezunu olanların yüzde 34’ü ve üniversite sonrası eğitimi olanların yüzde 21’i Trump’ı desteklemektedir.

Kliseye bağlı olmayanlar arasında

Clinton açık ara birinci…

Diğer bir önemli ayrım ise ABD içerisinde ki Hıristiyan grupların oy verme eğilimi üzerinedir. Herhangi bir kliseye bağlı olmayanların yüzde 56’sı Clinton’a, yüzde 19’u Trump’a, Katolik oyların yüzde 40’ı Clinton’a, yüzde 42’si Trump’a, Protestanların yüzde 33’ü Clinton’a, yüzde 46’sı Trump’a ve son olarak Evanjelik Protestanların da yüzde 17’si Clinton’a ve yüzde 63’ü Trump’a oy vermeyi düşünmektedir. Ancak, 2000-2008 yılları arasında ABD Başkanlığı yapan ABD’nin en ünlü Evanjelik’i George W. Bush ve Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan aday adaylarından olan kardeşi Jeb Bush, Donald Trump’ın adaylığını desteklemeyeceklerini açıkladılar. Bunun dışında ABD’de yaşayan Müslüman seçmenlerin ise oy verebilmek için kayıtlarını zamanında yapmak için kampanyalar yaptıkları ve Trump’ın İslam karşıtı söylemleri nedeniyle büyük oranda Clinton’u destekleyecekleri bilinmektedir.

Kadınların tercihi Clinton…

ABD tarihinde ilk kadın başkan adayı olması nedeniyle Clinton’ın kayıtlı kadın seçmenin yüzde 45’inin oyunu alacağını gösterirken, aynı grubun sadece yüzde 30’u Trump’ı destekliyor gözükmesidir. Bir de bu duruma Hollywood’un ünlü kadın oyuncularının Clinton’a olan desteklerini her geçen gün artırdıkları düşünülecek olursa, Clinton’un alacağı kadın oylarında daha da yükselme olasılığı beklenmektedir. Diğer yandan kayıtlı beyaz seçmenin yüzde 33’ü Clinton’a, yüzde 45’inin ise Trump’a oy vermeyi düşündüğü görülmektedir.

Beyazlar Trump’ı, beyaz olmayanlar

Clinton’u tercih ediyor

Afrikalı-Amerikalı seçmenlerin yüzde 85’i Clinton’a, yüzde 2’si Trump’a oy vermeyi düşünüyor. Hispanik oylarında ise Trump yüzde 26 ve Clinton yüzde 50 oranında destekleniyor. Müslümanlar da Trump’a oldukça mesafeli…

Kayıtlı Afrikalı-Amerikalı seçmenlerin yüzde 85’inin Clinton’a, ancak aynı grubun sadece yüzde 2’sinin Trump’a oy vermeyi düşündükleri görülmektedir. Trump’ın seçim kampanyasının başından itibaren grupları ayrıştırıcı konuşmaları ve hatta bazı konuşma yaptığı bölgelerde çıkan olaylar Trump’ın Afrikalı-Amerikalı, Hispanik ve Müslüman oylarındaki düşük orana sebep olarak gözükmektedir. Özellikle ABD’nin Meksika sınırına inşa etmeyi teklif ettiği duvar, göçmenlerin derhal sınır edişi edilmesi ya da Müslümanların potansiyel terör örgütü üyesi oldukları yönündeki konuşmaları, Trump’ın Beyaz oylarını arttırırken, diğer gruplardaki oylarının düşmesine neden olmaktadır.

Ortaya çıkan sonuçlar beni şaşırtmadı

Birgün Gazetesi’ndeki haberin ayrıntılarını beni şaşırtmadı.

Trump eski dünyayı, Clinton ise yeni dünyayı temsil ediyor.

Neden mi? O kadar açık ki?

Savaş sanayinin tercihi tartışmasız Trump…

Trump kazanırsa, dünya daha çekilmez bir yer olacak.

Clinton ise küresleşmenin, yeninin temsilcisi…

Trump tartışmasız Beyaz Amerikalılar’ın adayı…

Clinton ise beyazların dışındaki dışlanmışların…

Eğitim seviyesi yükseldikçe Clinton’un desteğinin artması ise şunu göstermektedir. Eğitim seviyesi yükseldikçe, ayrımcılık da azalmaktadır.

****

Küresel dünyanın taşıyıcısı olan bileşim sektörü; General Motors, Delta Air Lines, Cotsco, Airbnb, Facebook gibi şirketler tartışmasız Clinton’un, Demokratların yanında duruyor. Ve onlar, dünyanın daha istikrarlı bir yer olmasını istiyorlar. Çünkü onların geleceği ve insanlığın geleceği orası..

Bunun en önemli nedeni ise ABD’de 21’inci yüzyılın yeni sektörleri olarak gelişen bilişim sektörlerinin küreselleşebilme ve diğer ülkelere açılabilmek için daha istikrarlı bölgelere ihtiyaç duyuyorlar. Bu ise daha az savaş ve terör, daha güvenli bölgeler oluşturmak demek…

Seçimleri Clinton kazanacak!

Yazın bir kenara Amerika’da ki seçimleri küresel dünyanın aktörleri kazanacak.

Savaş sanayi kaybedecek.

Trump eski ulusalcıları temsil ediyor. Clinton ise küresel güçleri…

Türkiye’de 15 Temmuz sonrası muhafazakarların Demokrat Parti karşıtı olmaları, Trump’u destekler gibi gözükmeleri ise bir yanılsama olduğu gibi, son birkaç yıldır AK Parti’nin şirazesini şaşırmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca darbeyi destekleyen yeni küresel güçler değil, aksine Trump’un temsil ettiği 20. yüzyıl dünyasının zihniyeti olduğunu da anımsatmak isterim.

****

Türkiye’de muhafazakarların tartışmasız duracağı yer, Amerika’da müslümanların ve diğer beyaz Amerikalı olmayanların Clinton yanında durdukları gibi Demokrat Parti’nin yanında durmaktır. Ancak son birkaç yıldır AK Parti’nin ve muhafazakarların hızla ulusalcılığa doğru kaydıklarının en önemli göstergesi de, bugün açık Trump’u destekleme eğilimleridir.

Son söz: Türkiye’de eski paradigmanın temsilcilerinin fiili destekçesi Trump’dur. Küresel aktörler Clinton’un arkasında, Clinton ise küresel güçlerin önünde duracaktır. Var olanı bir üst akılla ilişkilendirilmeye çalışanlar da kaybedecektir. Bizden söylemesi.