- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Töre Sen Hiç Anne Yüreği Olabildin mİ ?

Zulüm, haksızlık, kıskançlık, hırs,gurur, cinayet ve TÖRE …
İnsanoğlu var olduğu bugüne kadar süre gelen bir zincir.Bu halkadan sadece birine müptela olmak bile insanı helak etmeye kafi gelir.


Tarlada tırpan sesi her yeri kaplamış bir anne evladına ekmek götürebilmek için sabah erkenden çalışmaya başlamış nerden bilecek ki azrail kendisini bir bombanın şarapnel parçasına kurban edecek ve o anne kendisini;O kavganın içinde bulacak.. Köy meydanı birden kalabalıklaştı aniden sesler küfürler,taşlar ve silah sesleri havada uçuşmaya başladı ve o ses yürekleri dağlayan yeryüzünde ki hiç bir insanın duymak istemeyeceği kan kusan bir ses büyük bir gürültüyle bir bomba patladı suçsuz ,günahsız bir ANNE geride altı yetim bırakarak bedeni param parça oldu..

Her yer kan gölüne dönmüştü ve her yerden ağıt sesleri duyulmaya başlamıştı. Yaralılar yerde yatıyor imdat sesleri yükseliyor ama o anne artık hayatta yok bir daha evladına sarılıp yatamayacak,sımsıcak yüreğini gözlerinde ki sevgisini akıtamayacak evladının yüreğine… O evlat intikam ateşi ile büyüyecek her gün kin ve nefret duygularını yüreğinde yeşertecek ve yıllar geçtikten sonra o evlat annesinin yüreğini parçalayan güya eşinin bomba atığını düşündüğü zavallı suçsuz, günahsız bir anneyi ve kızını öldürücek.

İntikam ateşi çığ gibi büyüyüp gidiyor bunlar ki aynı köyde yaşayan geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan dayı,yiğen olan akrabalar bir karış toprak için insanlığını göz ardı edip artık geçimini kanla sağlayan birer cani oluyorlar.

Bunları bu hale getiren nedir? Canavarlaştıran,canileştiren cağ dışı kalmış lanetlenmiş böyle bir vuku ya teşebbüs ettirten nedir.Cehalet midir? yoksa güç gösterisi mi? Yoksa ailesinin yada aşiretinin namını devam ettirtmek için gözünü kan bürümüş caniler mi bunlar? Eskiden dedelerimiz anlatırlardı bayana kesinlikle hiçbir şekilde silah sıkılmaz hatta mevzi yaparlardı önden giderlerdi gözcülük ederlerdi kanlıları gördüğü halde hiçbir şekilde silahının namlusunu bayana ve çocuğa doğrultmazlardı,maalesef şuan artık o silahlar suçu günahı olmayan hatta beşikte daha melek olan bir cana sıkılıyor.

Son zamanda böyle vahşetler fazlasıyla yaşanmaya başlandı.,Her günde yaşanmaya devam ediyor yürekleri parçalayan bu vahşet nedir bilinmez? Canileştiler insan olmaktan çıktılar; bizleri yetiştiren annelerimizi öldürülüyor suçsuz günahsız yere Töre adı altında nice canlara kıyılıyor bir hiç uğruna neden ama ? Uygulanan yaptırımlar mı eksik ? Yoksa gerekli önlemler mi alınmak istenmiyor ?

Ne İlk cinayet nede son vahşet

Kabil’in haset ve hırsla kardeşini öldürmesi insanlık bu çirkin geleneği hala devam ettiriyor ne zaman menfaatleriyle çakışan bir şeyle karşılaşsa sebep ne olursa olsun bazen bir karış toprak bazen güç ,bazen intikam onu yok etmek için bütün varlığını ortaya koydu ve kazandığını zannederken en önemli değerini yani insanlığını kaybetti insanoğlu. Oysa Müslüman zalim olamaz sebep ne olursa olsun zulüm etmez, müslüman emanete hıyanet etmez canlarımız ve mallarımız Allah’ın bize emanetidir.

Allah’ın verdiği cana haksız yere kıyamaz. Müslüman adildir,affedici ve sabredendir. Peygamberimiz amcası Hz. Hamza Uhud savaşında kulakları ve burnu kesilerek şehit edildiğinde aynısını 70 kafire yapacağına dair yemin etmişti fakat sonra kefaret ederek Mekke’nin fethinde hepsini affetmeyi bildi ve onları Allaha havale etti.

Yine Yusuf ( a.s ) kendisini kuyuya atan kardeşlerini affetmedi mi ? En önemlisi Allah c.c yasak ağacın meyvesinden yiyen Adem a.s ve onun çocukları olan bizleri her yaptığımız günah ve hata sonucu affetmiyor mu? Yoksa bizler daha mı az zulmediyoruz kendimize!.. Müslüman bilir ki bir insanı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir. Ve her kim bir mümini haksız yere ve kasıtlı olarak öldürürse sürekli olarak kalmak üzere cehenneme atılacaktır.

Şimdi bizler bu resmin neresindeyiz ? Binlerce mahsun can sebepsiz yere katledilirken, yoktan sebeplerle çocuklar öksüz ve yetim kalırken tüyü bitmemiş delikanlıların eline intikam adına silahlar tutuşturulurken biz bu resmin neresindeyiz ? Haksızlığın karşısında susan dilsiz şeytandır; sözüyle bizlere rehberlik eden peygamberimize layık bir ümmet miyiz ? Kafir ve zalimlerden bir farkımız olmalı değil mi ? Peygamberimiz bu farkı ortaya koymak için gelmedi mi ? Akrabalık ilişkilerinin güç ve hırs savaşının alıp başını gittiği Arap toplumundaki adet ve gelenekleri kökünden kazımak için bütün hayatını ortaya koydu ve tek bir insanın sadece Allaha dayanarak neler yapabileceğini öğretti ümmetine .

Neden ama? İnsanları bu kadar hayvanlaştıran insanlıktan uzaklaştıran şey nedir. İnsanlık tarihinin böyle olaylarını yaşam tarzları olarak benimsemiş başka bir yer yoktur ki kin ve göz yaşı üzerine bir şeyler yaşatmaya çalışan bu fosilleşmiş cehalettin artık son bulması gerekmiyor mu? Peki bu caniler nerden destek alıyor bunca silahı ve hatta el bombasını nerden nasıl temin ediyor bu olanakları kimler sağlıyor ? Daha sonra herhangi bir yaptırıma tabi tutulmadan birer katil olarak nasıl barınabiliyorlar toplum nasıl kabul edebiliyor?.. Bir evladı annesiz, babasız bırakan bu caniler nasıl oluyor da ellini kolunu sallayıp gezebiliyor.. Devlet üzerine düşeni yapıyor mu? Biz toplum olarak fert olarak üzerimize düşenleri yapıyor muyuz? Evet devlet üzerine düşeni yapıyor bu insanların birbirini daha rahat vurabilmesi için her türlü silahı imkanı zamanında vermiş.. neden ama kardeş kanının dökülmesine öncülük yapıyor Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesine baktığımızda çoğu ölüm olayları devletin koruculuk sistemi adı altında halka vermiş olduğu silahlarla yapılmakta neden ama? Bununla ilgili bir çalışma yapılmıyor Devletin üzerinde güç mü var ? üç beş aşiret reisine beşkeş çekilip koruculuk sistemi altında kardeş kanı dökülüyor güç gösterileri yapılıyor bu vahşete birilerin dur demesi gerekmiyor mu?
Şimdi 21.yy dayız güya her yönden modernizm ve teknolojinin zirvesinde insanlık aslında öyle değil halen canlara kıyılıyor hala dünyanın dört bir yanında mahsunlar ölüyor insanlar aç ve perişan zulme uğruyor,neden daha adil daha temiz ve daha kardeşçe bir dünya yerine cahiliye devrine geri dönüyoruz.