content

17 Ara

Tıbbi Hatalar Yılda 440 Bin Kişinin Ölümüne Yol Açıyor

Journal of Patient Safety isimli dergide yayınlanan makalede USA’ da her sene hastaneye yatanlar içinden 210 bin ilâ 440 bin kişinin, önlenmesi mümkün olan zararlar yüzünden öldüklerinin tahmin edildiği bildirildi (1).Bu hesaplama, NASA’ nın toksikologlarından John T. James tarafından gerçekleştirildi; James’ in 19 yaşındaTıp hataları ölen oğlunun ardından hastane hizmetlerindeki ihmalkârlıkları öne sürdüğü bir kitabı da var.

James’ in tahmini, 2002-2008 arasında hastanelere yatırılan 4 bin 200’ den fazla hastaya ait verilerin değerlendirildiği, 2008-2011 tarihleri arasında yayınlanan dört araştırmaya dayanıyor.

Bu araştırmalar değerlendirildiğinde hastaların yüzde 21’ inin ciddi komplikasyonlarla karşılaştıkları, yüzde 1.4’ ünün ise bu yüzden öldükleri belirlendi.

2007’ de ülkede 34 milyon kişi hastaneye yatırıldığı verisine göre, buradan her sene 210 bin kişinin öldüğü hesaplanıyor ama tıbbi kayıtların birçok komplikasyonu göstermediği ve teşhis hataları ele geçirilemediği için bu rakamın 440 bine kadar çıkabileceği de iddia ediliyor.

Bu, USA’ da kabaca “her 6 ölümden birinin hastaneler yüzünden gerçekleştiğini” gösteriyor ve tıbbi hatalar ölüm sebepleri sıralamasında kalp-damar hastalıkları ve kanserlerden sonra üçüncü sırayı alıyor.

Daha önce senede 98 bin kişinin öldüğü sanılıyordu

Bu araştırmadan önce kısa adı IOM olan Amerikan Tıp Enstitüsü (Institute of Medicine) tarafından 1999’ da yayınlanan “Hata insana mahsustur” (To Err Is Human) başlıklı rapora göre “her sene tıbbi hatalar yüzünden 98 bin kişinin öldüğü”  biliniyordu (2).

1984 senesinde New York hastanelerinde tedavi edilen hastalara ait tıbbi kayıtların değerlendirilmesiyle hazırlanan bu rapor “Hayır, bu kadar da olamaz” diye çok itiraz görmüştü.

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Başmüfettişlik Bürosu (Office of Inspector General for Health and Human Services) da 2010’ da hastanedeki kötü sağlık hizmetleri yüzünden her sene sadece Medicare’ e bağlı olanlardan 180 bin kişinin öldüğünü bildirmişti (3).

Amerikan Hastaneler Birliği (American Hospital Association) sözcüsü IOM’ un rakamını daha güvenilir bulduklarını bildirirken ProPublica tarafından görüşleri sorulan üç önde gelen “hasta emniyeti araştırmacısı” da araştırmanın yöntem ve bulgularının muteber olduğunu söylüyor.

Uzmanlar ne diyor?

To Err Is Human isimli raporu yazan komitede bulunan ve “hasta emniyetinin babası” unvanıyla tanınan Harvard’ lı pediatrist Dr. Lucian Leape “ Hesaplamaların dayanağı olan araştırmalara ve yapılan hesaplamaya güvendiğini” söylüyor ve ekliyor:

“IOM’ un üyeleri o zaman tıbbi hata tahminlerinin düşük olduğunu biliyorlardı.

O rapor çok derme çatma bir metoda dayanıyordu.

Ayrıca da tıp son senelerde daha da karmaşık hale geldi; bu daha fazla hata manasına gelir.”

The Johns Hopkins Hospital’ de cerrah olan Dr. Marty Makary “Sağlık hizmetlerinde daha fazla şeffaflığa ihtiyacımız var. Tıbbi hataları ortadan kaldırmak milli bir öncelik olmalıdır” diyor.

Dr. David Classen ise görüşlerini “Önceki rapordaki rakamların güncellenmesi hem hastaların gördükleri zararlar hem bunun sebep olduğu muazzam finansal maliyet bakımından çok önemli” sözleriyle dile getiriyor.

Gelelim neticeye

Bir ülkede tıbbi hatalar sebebiyle kaç kişinin zarar gördüğünü ve öldüğünü tam olarak bilmek elbette mümkün değil.

Bu, ancak tahmin edilebilir çünkü hem tıbbi kayıtlar tam doğru değildir hem de birçok hekim ve hastane hatalarını açıkça bildirmek istemez.

Kendisine başvuran her insanı “hasta” olarak etiketlemekte beis görmeyen, ilaç endüstrisinin oyuncağı haline gelen modern tıbbın çok ciddi bir sorgulamaya ihtiyacı var.

KAYNAKLAR

1. http://journals.lww.com/journalpatientsafety/Fulltext/2013/09000/A_New,_Evidence_based_Estimate_of_Patient_Harms.2.aspx

2. http://neurosurgery.ucsf.edu/tl_files/NS_Main/QI/IOM_To%20Err%20is%20Human.pdf

3. http://www.propublica.org/article/how-many-die-from-medical-mistakes-in-us-hospitals

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank