- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Terlemek Ya da Terlememek, İşte Bütün Mesele Bu

Yaz geliyor diye herkeste bir hareketlilik, bir telaş.
Kendi terinde boğulanlar için ise huzursuz bir bekleyiş hakim.
Kışın bile şıpır şıpır terlemesi olanlar, yazı iyice artan terlemeleri nedeniyle gerek sağlıkları gerekse günlük hayatları iyice çekilmez oluyor.
Her konuda şikayetlere çözüm geliştirmeye çalışan tıp, burada da farklı çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyor.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.İlhan Serdaroğlu bizleri bu konuda aydınlattı.
SORU: Sıcak kimler için kâbus.
CEVAP: Tabi ki “Aşırı Terleyenler” için.

SORU: Terleme bir hastalık mıdır?
CEVAP: Hayır. Terleme vücut sıcaklığını ayarlamakta vücudun kullandığı bir soğuma yöntemidir. Yapılan fiziksel aktivite, stres, kilo fazlalığı , ruhsal durumumuz ve hava sıcaklığı genel olarak terlemeyi artıran faktörlerdir.

SORU: Her terleme sağlıklı mıdır?
CEVAP: Hayır. Bununla birlikte tiroid hastalıklarında , hormonal dengesizliklerde, hamilelik ve menapoz sonrasında, böbreküstü bezlerinin bazı hastalıklarında ve bazı ilaç kullanımlarında (emetikler , insulin kullanımı gibi), hipoglisemi ataklarında terleme artışı olabilir ve hastalık belirtisi olarak kabul edilebilir.

SORU: toplumda yaklaşık %1 oranında görülen ve genetik sebeplere bağlı olarak hiçbir neden olmaksızın oluşabilen aşırı terleme vakaları mevcut. Hastalık olmaksızın, aşırı terleme nedeniyle huzursuz bir hayat yaşayanlar için çözüm önerileriniz neler?
CEVAP: %1 denilince sanki önemsiz bir durum gibi anlaşılıyor. Ancak “Çeken bilir” derler ya. Bu şikayeti olanların hayatları çekilmez olabiliyor. Bu nedenle psikolojik tedavi gören , günlük hayatı parçalanmış insanlar var. Özellikle yaz aylarında hayat dahada yaşanmaz hale gelebiliyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği “Bu gidişe bir dur” dedi. Özellikle yaz aylarının başında acısız ağrısız küçük bir uygulamayla yazı bir kâbus olmaktan çıkarıyoruz.

SORU: Bu uygulamayı nasıl yapıyorsunuz?
CEVAP: Botox’la.

SORU: Şu herkesi bildiği yüz gerdirme de kullanılan botox mu? Ter bezlerinimi geriyorsunuz?(Şaka, şaka).
CEVAP: Aşırı terleme için biz Estetik Cerrahların genellikle tercih ettiği yöntem koltuk altına botox uygulamaları olmaktadır. Yüzdeki mimik kaslarını geçici olarak dondurmak için kullandığımız botox, ter bezlerinin de çalışmasını geçici olarak durdurmaktadır.

SORU: Nasıl bir uygulama, anlatabilirmisiniz?
CEVAP: Terlemenin yoğun olduğu koltukaltına yaklaşık 10-13 noktadan 1-2 cm aralıklarla yapılacak olan botox enjeksiyonları tamamen ağrısız ve 10 dakikalık bir işlemdir.

SORU: Bu kadar kolay mı?
CEVAP: Bilerek yapılan her iş kolaydır. Yani biz uzmanlar için sık uyguladığımız, tecrübe sahibi olduğumuz her iş kolaydır. Bilmeyen yapmaya kalkmasın.

SORU: Faydası ne zaman başlar? Ne kadar sürer?
CEVAP: Uygulama sonrası 2-3 gün içinde terlemede azalma hissedilir ve yaklaşık 4-6 ay kadar etkili olarak problem ortadan kaldırır.

SORU: Herkes yaptırabilir mi?
CEVAP: Uzman görüşü olarak uygun görülenler uygulamayı yaptırabilir. Yaz ayları başlangıcında yaptırılacak olan botox uygulaması ile tüm yazı bu derttten arınmış olarak geçirebilirsiniz.

Sevgili Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.İlhan Serdaroğlu’na verdiği bilgilerden dolayı Teşekkürler.

“Herşeyin Aşırısı Zarar, Terlemeninde”
Sağlıklı yazlar geçirmeniz dileğiyle…