- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Taze Bilgi: TİM Açıklaması

Ocak’ta yüzde 9,6 artışla 12 milyar dolarlık rekor ihracat yapıldı

İhracat, 2014’e hedefleri yakalayacak tempoyla girdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ocak ayında gerçekleşen 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracatın Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olduğunu bildirdi.

Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaptı.

Bu yıl büyümenin ağırlığının iç tüketimden ihracata kayacağını belirtenTİM Başkanı Büyükekşi, bütün sanayicileri ihracata yönelmeye davet etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ocak ayı ihracat verileri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Gaziantep’te açıklandı. İhracat; bu yılın Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 artarak 12 milyar 15 milyon dolara ulaştı. Büyükekşi, bu yılın ilk ayında gerçekleşen ihracatın, Cumhuriyet tarihinin Ocak ayı rekoru olduğunu bildirdi. Büyükekşi, “Gündem; Ar-Ge, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olması gerekirken, ne yazık ki biz enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcıyoruz” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Şahin’in de katıldığı toplantıda ihracat verilerini açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep ekonomisi ve ihracatını değerlendirerek başladığı konuşmasında, kenti “Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan ihracat kapısı, bölgesinin istihdam merkezi” olarak tanımladı.

2014 beklentisi olumlu

Dünya ekonomisinin 2013’ü yavaş ve kademeli toparlanarak kapattığını anlatan Büyükekşi, “Özellikle gelişmiş ülkelerde bu yıl iyi bir büyüme performansı bekleniyor. Büyüme beklentilerine ve artan talebe bağlı olarak, dünya ticaretinde de artış bekleniyor. Mal ticaretinde değer bazında yüzde 4, miktar bazında ise yüzde 5 artış öngörülüyor” dedi.

Büyükekşi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Umuyoruz ki geçici de olsa şu anda ülke gündemindeki negatif algılar sona erecek ve fırsatlarla dolu 2014 için, ekonomimize ve temel parametrelere odaklanmaya başlayacağız.

Bizler dünyadaki bu olumlu beklentilerin ihracatımıza pozitif yansıyacağına inanıyoruz. Ve 2014 yılı ihracat hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımızı düşünüyoruz.”

Merkez Bankası zamanında proaktif davranmalı

Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının ekonomiler üzerindeki etkisinin bu yıl daha belirleyici olacağına işaret eden Büyükekşi, ABD Merkez Bankası FED’in çıkış planıyla birlikte daha değerli dolar, daha yüksek faiz oranları ve daha sıkı finansman koşulları oluştuğunu belirtti.

Kurdaki bu dalgalanmalara neden olan etmenlerin başında FED kararları ve Merkez Bankası politikaları olduğunu ifade eden Büyükşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Merkez Bankası’nın bu kadar yüksek bir faiz artışı yapması başta KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketlerin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda artıracak. Büyümede ve istihdamda yavaşlama olabileceğinden endişe ediyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, Merkez Bankası gelişen olaylar karşısınında zamanında daha proaktif davranmalı. Bu noktada paniğe gerek olmadığına, Türk Lirası’nın değerini eninde sonunda bulacağına da inanıyoruz.”

Döviz kurunda ihracatçı  için seviyeden ziyade, öngörülebilirlik ve rekabetçiliğin önem  taşıdığını anlatan Büyükekşi, ihracatçıları risk algısını iyi yönetmeleri konusunda uyardı.

Büyümenin kaynağı ihracat olacak

Bu yıl cari açıkta düzelmeler beklediklerini kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl büyümenin ağırlığı iç tüketimden ihracata kayacak. Biz bu noktada tüm sanayicilerimizi mutlaka ihracata yönelmeye davet ediyoruz. Bu yıl ihracat yapmayan firmalar da ihracat yapsın. Firmalarımız baş hedefleri arasına ihracatı alsın. Dünyayı ihracatla yeniden keşfedelim” dedi.

Kaynağı belirsiz müdehaleler

Türkiye’nin özellikle son yıllarda büyük çabalarla elde ettiği kazanımların “kaynağı belirsiz müdahalelerle kaybetmeyi hak etmediğini” ifade eden Büyükekşi, “Gündemimiz Ar-Ge, inovasyon, yüksek katma değerli bir ekonomiye geçiş olmalıyken, ne yazık ki biz enerjimizi kısa vadeli kısır çekişmelere harcıyoruz. Türkiye potansiyelinden hiç bir şey kaybetmedi.

Türkiye hedeflerinin hiçbirisinden vazgeçmedi” ” diye konuştu.

Büyükekşi, hedefe ulaşacak reçeteyi de “İhracata dayalı; inovasyonla, tasarımla, markalaşmayla ve Ar-Ge’yle büyüyen yüksek katma değerli, inovasyon odaklı bir ekonomiye geçmek” diye açıkladı.

Türk firmalarının yurtdışında markalaşmaya hız vermesi, bunun için gerekirse şirket birleşme ve satın almalarına odaklanması gerektiğini anlatan Baüyükekşi, “TİM olarak bu aksiyonlara destek niteliğindeki önerileri devletimizin en üst kademelerine aktarmaya ve yeni yaklaşımlar geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Ocak ayları rekoru

Büyükekşi, değerlendirmelerinin ardından Ocak ayı ihracat verilerini açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre; Ocak ayında mal ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 artışla 12 milyar 15 milyon dolar oldu. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olarak kaydedildi.

Son 12 aylık ihracat ise yüzde 0,4 gerileyerek 152 milyar 401 milyon dolara indi.

Ocak ayında en fazla ihracatı,1 milyar 589 milyon dolar ile Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, otomotiv 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler de 1 milyar 404 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64 ile tütün, yüzde 48 ile savunma ve havacılık sektörü yakaladı.

Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke, sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu.

Almanya’ya ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken, Irak’a ihracat yüzde 16,

İngiltere’ye yüzde 18 artış gösterdi. Ocak ayında AB’ye ihracat yüzde 13 artarak, 5,4 milyar dolara yükseldi.

En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran ilimiz Sakarya oldu.

Sakarya Ocak ayında ihracatını geçin yıla göre yüzde 50 artırdı.