- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Süt Yem Rekabetine Basın Açıklaması

Süt ve yem sektörü dört yıldır istikrarsızlığını koruyor. Süt fabrikaları ve çiğ süt toplayıcılarının çiğ süt üreticilerine yemini benden almaz isen sütünü senden almam baskısı devam ediyor. Bu baskıyı ortadan kaldırmak için Çiğ Süt Üreticileri Grubu ve Fikir Sahibi Damaklar Grubu Rekabet Kurumu’nun soruşturma açması için tüketicilerden destek ve imza istenenchange.org sitesinde bir k

Ali Koyuncu [1]

ampanya başlattı.

Tarımsal Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Koyuncu, Fikir sahibi Damaklar Grubu ve Çiğ Süt Üreticileri Grubunun başlattığı ‘’Rekabet Kurumu Süt ve Yemdeki Haksız Rekabeti Mercek Altına aldığını Bir An Önce İlan Etmeli’’ kampanyasını destekledğini açıkladı.

Çiğ Süt Üreticileri Grubu sözcüsü Çapar Kanat’a yaptığı açıklamada Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Sayın Ali Koyuncu https://www.change.org/tr/kampanyalar/rekabet-kurumu-s%C3%BCt-ve-yemdeki-haks%C4%B1z-rekabeti-mercek-alt%C4%B1na-ald%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1-bir-an-%C3%B6nce-ilan-etmeli [2]  sitesinde açılan ve tüketicilerden destek imzası beklenen kampanya için şunları söyledi..

Ülkemizde yem fabrikası olan süt fabrikalarının üreticilere yem satmaları yasal olsa da bu yasallık içinde yemini satın almayan üreticilere ‘’yemimi almaz isen sütünü almam ‘’ baskısının yasal olmadığını bunun rekabet kanunlarına aykırı olduğunu söyledi..

Ülkemizin demokratik hukuk devleti ve serbest piyasa ekonomisini benimsemiş bir ülke olduğunun altını çizen Sayın Ali Koyuncu çiğ süt satın alım sektöründe kendilerine bu yönde İl ve İlçe Süt Üretici Birliklerinden çeşitli duyumlar çerçevesinde bazı süt sanayicisi veya süt toplayıcısı firmaların rekabeti engelleyici şekilde yemini de benden alacaksın baskısını ilettikleri açıkladı.

Bu firmaların sadece çiğ süt üreticilerine değil bu üreticilerin yasal kuruluşu olan il ve ilçelerdeki süt üretici birliklerine de bu yönde baskı yaptıklarının da duyumlarının arasında olduğunu bildirdi.

Hatta bu firmaların il, ilçedeki süt üreticileri birliklerine tonaj belirterek baskı yaptıklarını bildirdi.

Bazı üretici birlik başkanlarının süt satan firmalar ile birlikte bazı ilçelerde yemi de bu firmalardan satın alacaksın şeklindeki toplantılara niçin katıldıkları sorusuna ise TSÜMB Başkanı Sayın Ali Koyuncu aynı baskı üretici birliklerimiz içinde söz konusudur, dedi

Firmaların bu baskısı karşısında üreticilerin başka marka yem veya daha ucuza yem tedariklerinin engellenmesinin rekabete aykırı olduğunu söyleyen Ali Koyuncu zaten sanayicilerin Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatlarına uymaksızın düşük bedel uygulamasından  bunalan üreticiler bir de yem baskısından zarar görmektedirler, dedi

Hangi süt firmalarının üreticilere yemini de benden alacaksınız sorusuna ise Ali Koyuncu ‘’ Bu firmaların isimlerini basın önünde açıklamanın uygun olmadığını, Rekabet Kurumu bir ön soruşturma açtığı takdirde duyumlarını, bildiklerini ileteceklerini söyledi.

Üreticileri destekleyen böyle bir kampanyayı düzenleyenlere teşekkür eden TSÜMB Başkanı Ali Koyuncu üreticilerin tüketiciler için çalıştıklarını, tüketicilerin Rekabet Kurulu nezdinde böyle bir kampanya başlatmasının çiğ süt-yem üretim-satış sektöründeki sıkıntılar konusunda toplumda farkındalık yaratacağını ilave etti.

Şayet Rekabet Kurumu bu konuda bir ön soruşturma başlattığı takdirde bunu tüm üretici birliklerimize, üye üreticilerimize bildirip ellerindeki bilgi, belge ve tanıklıklarını Rekabet Kurumuna iletmelerini isteyeceğiz. Yeter ki Rekabet Kurumu’nun ön soruşturma açtığını kamuoyu, üreticilerimiz, üretici birliklerimiz duysun.!dedi

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri [3]

https://twitter.com/caparkanat [4]