- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Statin Tavsiye Eden Uzmanlar İlaç Firmalarından Para Alıyor

Sunday Express tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, kolesterol ilaçları (statinler) kılavuzunu hazırlayan kurulun 12 üyesinden 8’ inin bu ilaçları üreten ilaç firmaları ile çıkar ilişkileri olduğunu gösteriyor.

İngiltere’ ye mahsus kılavuz hükümete bağlı bir kurum olan NICE (National Institute for Health and Care Excellencdoktor çıkar ilişkisie) tarafından hazırlanıyor ve yeni kılavuzun her dört erişkinden birinin statin almasına yol açması bekleniyor.

Kılavuz taslağının ekinde NICE üyesi olan uzmanların konuşma, ders veya konferanslar için saat başına binlerce pound kazandıkları açıklanıyor.

Bu uzmanlara ayrıca yeni statin türü ilaçlar için yapılan araştırmalara katıldıkları için, danışmanlık ücreti olarak da on binlerce pound ödeniyor.

İngiltere’ de birçok uzman yeni kılavuzun düşük risk grubunda olan pek çok insan için diyabet, iktidarsızlık, katarakt, kas ağrısı, hafıza bozukluğu, yorgunluk ve karaciğer hasarı gibi yan etkilerinin faydasından daha fazla olduğu görüşünü savunuyor.

Bunlar, ilaç endüstrisi ile doğrudan finansal bağı olan uzmanların önce halkın sağlığını düşünmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar.

Statin kurulunun başkanı olan Dr. Anthony Wierzbicki, Pfizer, Sanofi ve Aventis gibi yeni nesil kolesterol ilaçlarıyla araştırmalar yapan ilaç devlerinin 6’ sından para alıyor.

5 sene önce aldığı statin haplarından elden ayaktan düşüren yan etkiler gören İngiltere Tabipler Birliği Başkan Yardımcısı Dr. K. Chand “Her şey bozulmuş. Bu kurulun üyeleri sütten çıkmış ak kaşık olmalı ve ilaç şirketlerinden hiç para almamalıdır” diyor:

Dr. Malcolm Kendrick de “Bu kurulda çıkar ilişkisi olanın yeri yok. Kurul çalışmalarını durdurmalıdır” görüşünü dile getiriyor.

NICE sözcüsü ise “Kılavuzun hazırlanmasında görev alan kurul üyeleri tarafından açıklanan çıkar ilişkilerinde herhangi bir uygunsuzluk yoktur. Bu ilişkiler statin kılavuz taslağını hiçbir şekilde etkilememiştir” görüşünü savunuyor.

Gelelim neticeye

Bilim bağımsız olmadıkça ona güvenilmesi de mümkün değil.

KAYNAK: http://www.express.co.uk/news/health/463873/Experts-recommending-statins-are-paid-by-drugs-firms [1]