content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Oca

SSK’lıların Erken Doğum Cezası Kalkacak Mı?

Erken doğum yapan anneler, erken doğum nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar yetmezmiş gibi, bir de erken doğum cezası ile karşılaşıyorlar. Bu köşede “erken doğum cezası” konusunda 4-5 yazı yazdım. Gerçekten de sosyal güvenlikçi olmam dolayısıyla bir çok annenin mağduriyetini yakından biliyorum.

Başlığı görünce, “hadi canım, erken doğumun da cezası olur mu?” diyenler için konuyu kısaca özetlemek gerekiyor.

Doğumuna 8 hafta kalan veya doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair doktor raporu alan kadınlar çeşitli nedenlerde dolayı erken doğum yaparlarsa, kullanmadıkları doğum izinleri yanmakta ve doğum sonuna ilave edilmemektedir. Erken doğum yapmamış olsa, doğum öncesi istirahatını 8 hafta veya çoğul gebelikte 10 hafta olarak kullanabilecek kadınlar erken doğum yaptıklarında bu hakkını kullanamıyorlar.

Mağdur olan anneler www.annemiistiyorum.com  isimli bir site kurarak bebeği prematüre doğan annelerin daha fazla izin yapmaları için başlatmışlar. Hem Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’den destek almışlar. Ben de sonuna kadar kendilerini destekliyorum. Bu mağduriyet hem memur ve hem de işçileri etkiliyordu. Ancak şimdi torba kanunla memur annelerin mağduriyeti gideriliyor.

657 sayılı Kanunda değişiklik yapılarak kadın memurların erken doğum cezası kaldırılıyor. Buna göre doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecek. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilecek.

Anneler için devrim niteliğinde olan bu yeniliklerden sadece devlet memurlarının faydalanacak olması, SSK’lı anneleri çok üzüyor. 12 Hazirandaki “Memurun erken doğum cezası kalkıyor” başlıklı yazımdan sonra SSK’lı annelerden yoğun bir tepki (ve talep) geldiğini burada belirtmeliyim. Torba kanunda SSK’lı anneler için de benzer bir düzenleme yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.

Yeni bir yıl, yeni bir umut. Barış, sağlık ve huzur dolu nice yıllara...

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank