content
19 Eyl

Sosyal Medya Paylaşımları Üzerine Bir Değerlendirme

Sosyal Medya Paylaşımları Üzerine Bir Değerlendirme

Sahip olunan arabalar, evler, villalar, bahçeler vb. varlıklar sıkça paylaşımlara konu olmakta ve bir toplumsal rekabet içinde paylaşım adı altında diğer insanlara bildirilmektedir. Normalde sahip olunan maddi varlıklarda çok fazla söz etmek olumsuz karşılanırken paylaşım adı altında Facebook’ta yayımlanınca normal karşılanmaktadır. Bu ne yaman çelişki!

Ancak, konu hakkında dikkatlice düşününce Facebook paylaşımlarının zenginim, güçlüyüm, başarılıyım v.s. anlamlara geldiği görülmektedir. Ne yazık ki, kapitalist ekonomi düzeni muhasebe değeri olan şeylere sahip insanları daha başarılı görmektedir. Doğruluk, dürüstlük, adillik, merhametlilik, yardımseverlik, cömertlik, tevazu, sadakat gibi muhasebeleştirilemeyen değerlere sahip insanları ise başarısız gibi görmektedir. Kapitalist ekonomi düzenine uygun olarak birinci grup insanların Facebook paylaşımları doğal sonuç olmaktadır.

Anlamsız sosyal medya paylaşımları ve paylaşım kavramında çıkar sağlanması:

Sosyal medyada özellikle Facebook’ta hapşırdım, iftar vakti gelmiyor, çok uykum var gibi paylaşım adı altında pek de anlamlı olmayan paylaşımlar yaşanmaktadır. Herkesin bireysel tercihi olmakla birlikte örneklerimiz benzeri kişisel hallerin paylaşıma konu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, bireysel tercihlere verdiğim önem nedeniyle kimseyi kınamıyorum.  

Birçok web sitesinde, mobil uygulamalarda, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarında “paylaş” ikonuyla karşılaşıyoruz. Gerçekten insanların bir şey paylaşmasını, yani aynı duygu ve düşünleri yaşamalarını ya da bilinçlenmelerini, bilgi sahibi olmalarını mı istiyorlar?  Yoksa, paylaşmak gibi önemli bir kavramı kullanıp web sayfalarının trafiğini artırarak daha fazla reklam geliri veya politik, ekonomik güç mü elde etmeye çalışıyorlar? Elbette, insanların duygularından yararlanarak para kazanıyorlar veya politik, ekonomik güç elde ediyorlar. Diyebilirsiniz ki, ne var bunda! Varsın, para kazansınlar, politik, ekonomik güç elde etsinler! Burada, sorun olan insanlık tarihinde önemli fonksiyonu, anlamı olan paylaşmak gibi bir kavramın ekonomik veya politik çıkar uğruna feda edilmesidir.

Sosyal medya paylaşımlarının pozitif sonuçları:

Paylaşmak kavramı apolitik olmasına rağmen paylaşılan konunun içeriğine bağlı olarak politik sonuçlar doğurabiliyor. Arap baharı olarak nitelenen siyasal hareketlerde paylaşmak kavramının ne kadar etkili politik sonuçlar doğurduğu aşikâr. Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarındaki paylaşım her insanın düşüncelerini kişisel medya haline getirebilmektedir. Doğru kullanılırsa, sosyal medya paylaşımları bireysel insan hak ve özgürlüklerine, özellikle düşünce özgürlüğünün gelişmesine önemli katkı sağlayabilir.

Sosyal medya insanlar arasında etkileşimi ve iletişimi artırdı. Artık sosyal medyada aktif olarak yer alan insanların yaşanan her olay veya konu hakkında görüş ve düşüncelerini öğrenmek mümkün. Hiç tanımadığınız veya normal hayatta etkileşimde ve iletişimde bulunmadığınız insanlarla anlık iletişim kurabilmek, etkileşim ve iletişim içinde olabilmek harika ötesi bir şey.

Artık medya kimsenin tekelinde değil. Artık her birey kendi kişisel medyasının patronu. İstediği, düşündüğü her konuda yazar, diğer insanlarla paylaşır. Dokunma keyfine sosyal medyanın ve yeni kişisel medya patronlarının.

Tarih derslerinde matbaanın önemi anlatılırken hepimiz acaba bu matbaa konusunu abartılıyor mu? diye düşünürdük. Sosyal medya paylaşımları ışığında düşününce insan matbaanın önemini daha iyi anlıyor. Bu da sadece anılarda kalan bir not…

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank