content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 Eki

Sol Olmak

Bir solak olarak yaşamak zordur sağlakların dünyasında…
Fotoğraf makinelerinin o “an”ı kaydeden tuşu hep sağdadir veya hemen hemen hayatımızdaki tüm nesnelerde sağsal yapılandırılmıştır, insan tarafından.., doğada böyle bir oluşum var mıdır bilemiyorum. Buna sağlakların genelde bu aletleri üretmesindendir diyebiliriz, halbuki solaklarında kullanacağı göz ardı edilmiş yada hiç düşünülmemiştir bile.

Örneğin “marketing” denilen pazarlama stratejilerinde de sağsal belirleyiciler kullanılır: tv. reklamı, gündelik ürünler…vs ; Sağ olanları hedef alırlar, çünkü çoğunluğa hitap etmektir amaç. Sol, yani azınlık olanın satın almada dahi çoğunluğa uyması beklenir.
Hep “Sağdan say!” denmiştir mesela, bizi hizaya sokanlar! Çünkü, sağ olmak bir dayatmadır sol olanların hayatında.
Istisna olarak, sevdiğimize “sol yanım” deriz. Burada da bir çelişki oluşur, çünkü sağ yanda olan sevgili sevilmeyen olur bir nevi, ya da yeterince sevilmeyen, tabi sağ gözünden...
Siyasette sağ olan demek milliyetçiligi ve dini temelleri, sol olanlara nazaran (ki kendilerince), benimseyen veya savunan düşüncedir. Çünkü, sağ olanlara göre sol olan aykırıdır, karşı gelendir düzene.

Ve yine Türkçe’de “ölü” olanın zıttıdır “sağ” olan. Yaşamsal bir kelimeyi bile sağ olan ile isimlendiririz. O zaman, en önemli organımızın sol’da oluşunu ölüme bir başkaldırı olarak değerlendirebiliriz.

Peki ya “sağmak…” olanı özünden çıkarmak, alı koymak kendi istediğimiz bir yere. O zaman sağ olan olmuyor mu karşı gelen düzene ve doğaya.
Ki “Sağmak” kelimesinin argo kullanımı gayet yerindedir kanımca...
Peki buraya nereden mi geldim. Tantra öğretisini okurken, kitabım, kalemim, kahvem ile ellerimin verdiği müthiş mücadele ve bir o kadar uyumundan. İlkokul öğretmenimin sol elim yerine sağ olanı kullanmama alıştırması belki sol olanımda küçük motorların gelişimine bir engel koydu.

Fakat ders esnasında öğrencilerimin “Hocam tahtada sol elinizle; deftere sağ elinizle yazıyorsunuz” demeleri aslında sol olanımın gelişemesede hala bende olduğunun en güzel kanitidir. Tıpkı herkeste oldugu veya olmasi gerektigi gibi…
Bilim insanlarının da söylediği gibi her gün hayatınıza biraz 'sol' koymak (sol elle yemek, diş fırçalamak…’ta dahil) size çok şey katacaktır.
Ve son olarak vücudumuzda ki organlar eğer solda ki tek olanı ile anlaşabiliyorsa ve bir uyum içindeyse (ki geneli ya ortadadır ve bir kısmıda sağda), hala “hayattayız” demektir.

Filiz DAG twitter: @filizloji

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank