content

11 Şub

Siyaset ve Demokrasi

Siyaset ve demokrasi ikilisinin yan yana geldiği zaman, neler çağrıştırdığı ve nelerin görülmesi gerektiği gibi bazı gerçekler vardır. Bunların farklı bir bakış açısıyla ele aldıklarımızın mini bir sıralaması:

1-Siyaset derin bir denizdir. Yüzme bilmeyen bu denizden ‘sağ’ çıkamaz.

2-Siyaset kör bir kuyudur. Suyla dostluğu olmayanlar, bu kuyuda boğulmaktan kurtulamazlar.

3-Kalkınmanın başlatılıp gerçekleştirildiği, dış politikanın güçlendirildiği bir dönemin mimarlarının 27 Mayıs 1960 darbesiyle yaşamaya başlayan demokrasinin katledildiği, demokrasi şehitlerinin acılarının yaşandığı günlerden, sözde ara uyarılara,12 Eylül 1980 ihtilaline uzanan yollarda yaşananlar, tahribatlar, demokrasinin yok edilişinin silinmeyen izleri olarak kalmıştır.

4-Bazı Genel Başkanların, bazı siyasetçilerin vefaları yoktur. Kadın milletvekillerinin sayılarının artırılmasına ilişkin gayretleri göstermelik ve yetersizdir. Birlikte çalıştıkları arkadaşlarını bir kalemde harcamaktan çekinmezler. O partiden ötekine geçmekte sakınca görmezler.

5-TBMM’de,’Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir’ yazısının bulunmasına rağmen, Milletvekili seçim dönemlerindeki adayların, özellikle büyük şehirlerdeki adayların seçmenler tarafından değil, genel merkezlerce tespit edilen adaylara parti amblemine oy verilmesine ‘demokrasi kuralı’ diyerek, oylamalara devam edişimiz anlamsızlığını korumaktadır.

6-Yüzde 10 barajı sınırlaması, yüzde 10’un altında kalan oyların yok sayılması anlamına geldiğinden, bu alt orandaki katılımcıların temsilinin ortadan kalkmasıyla, çoğunluk kabul edilen rakamın, toplam çoğunluğun altında kalmış olması düşündürücülüğünü korumaktadır.

7-Bazı siyasetçilerimizin yakınları, çalışanları, siyasetçilerin kendilerinden yetkili ve ünlüdürler. İlk seçimlerde Milletvekili seçilirler hatta Bakan bile olurlar.

8-Görevde bulunanlar, eski, tecrübeli siyasetçilerden ve doğrulardan ayrılmayanlardan yararlanmak istemezler. Kendi hâkimiyetlerinin kaybolmasından, eksikliklerinin ortaya çıkmasından korkarlar.

9-Bazı Milletvekilleri seçim bölgelerinde ayrı, Ankara’da ayrı konuşurlar. Onların tek hedefleri oy ve tekrar seçilmektir.

10-Milletvekillerinin bağlı bulunduğu siyasi partilerin, görüş farklılıklarının ortadan kaldırılışı, tartışma ve konuşmalardan Kadın Milletvekillerinin rahatsız olmadığı, TBMM Genel Kurulunda, birlik ve beraberlik içinde, tek sesli, tek oylamayla 10-15 dakika içinde biten, Milletin-Vekillerinin asıllarının önüne geçerek, maaş ve özlük haklarının zirvelere çıkarılmasına, asıllarla büyük farklılıklar yaratılmasına ilişkin oylamalar, unutulamamaktadır.

11-Kamu ve özel kurumlardaki yönetici ve çalışanların pek çoğunun hedefi siyasete girip, Milletvekili olmaktır. Çalışma ve hizmetlerinde açık ve kapalı, siyasete göz kırpmaları, bu beklentilere dayalıdır.

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank