- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Siyaset Teorisinde Bir İlk: Partilerde Sendika Modeli

Bu günkü yazımda yine Türk Siyasal Hayatında hatta Dünya Siyasal Hayatında görülmemiş yen bir yapılanmadan bahsetmek istiyorum. Bu konuyu ben ortaya atmış olayım. Bu konuda bu yazıyla ilgili reaksiyoner yaklaşımları, gerek kağıt basıdan yazılarımı takip eden okurlarım, gerekse dijital baskıdan takip eden okurlarım paylaşarak yapabilirler. Bendeniz bana düşeni yaparak kıvılcımı ateşledim. Bundan sonraki tartışmaler nereye kadar varır onu bilemem.Bilindiği üzre, Türk İş hayatında sendikalar iş kolu esasına göre örgütlenir, iş kolu esasına göre örgütlenen bu sendikalar kendi siyasal ve sosyal bakışlarına göre bütün iş kollarındaki sendikalarla konfederasyonlar oluştururlar.Türk sendikalarında halihazırda var olan konfederasyonlar, Tanzimattan bu yana görülen siyasal akımlara paralel olarak gelişmiştir. Tanzimattan bu yana, Z. Gökalp'den gelen Türkleşmek akımının uzantısı olarak TÜRK-İŞ, İslamlaşmak akımının uzantısı olarak HAK-İŞ, Batılılaşmak akımının uzantısı olarak DİSK Örgütlenmiştir. Gerçi DİSK veya KESK i batılılaşmak ile bire bir örtüştürmek pek sağlıklı olmasa da diğer iki konfederasyondan olmayan siyasal bir düşün sistemi içinde olduğunu söyleyebiliriz. Benzeri yapılanma, Kamusen, Memursen ve KESK olarak ta memur sendikacılığında görülmektedir.

Bu üç örgütlenme yapısına bir kısım insanlar istedikleri kadar itiraz etsinler, bu genellememe aklı selimle olaylara bakan hemen herkes hak verir.Sendikalardaki bu siyasal yapı asıl olarak Türk Siyasal Sisteminde de olmalıdır. Şöyle ki, genel olarak bu üç akımda toplanabilecek irili ufaklı siyasal partiler konfederasyon adı altında birleşmeli ve ülke barajı bu konfederasyonlar üzerinde uygulanmalıdır. Böylece bir ülke için çok uzun dönemli iktidar adaylarının çıkma ihtimali olduğu bütüncül siyasal partiler parti politikasındansa ülke politikasının oluşmasını kolaylaştırmış olurlar. Birleşik Devletlerde örneğin iki siyasal parti bulunmaktadır. Ülkede onlarca siyasal partinin olması çok da fazla bir şeyi değiştirmeyecek ana yaklaşımlar ve temel politik farklılıklar böylece kolayca grupsallaştırılacaktır.

 AK Parti ve onun yerine kurulacak partiler bunun bir başlangıcını oluşturabilirler. Önümüzdeki seçimlerle bu sistem ciddi anlamda tartışılabilir. Bu yapılanmayla seçim barajını aşmak için geliştirilen seçim ittifakları da resmileşmiş olacaktır. Ayrıntı yaklaşımlarda farklı ad altında bir araya gelen bir çok siyasal oluşum cephe oluşturacak ve tam olmasa da yakın paralel görüşlerini çok rahatlıkla ülke yönetimine kanalize edebilecektir. AK Parti yerine kurulacak ADP, Ülke Partisi, vb. oluşumlar devam eden süreçlerdir...

Bu konuyu farklı yönleriyle önümüzdeki günlerde yeniden ele almak üzere mutlu ve umutlu yarınlara ulaşma temennisiyle.

Not: Yarı finale kalan millilerimizi gönülden tebrik ediyor ulusal gururumuzu canlandırdıkları birlik ve bütünlüğümüzün güçlenmesine katkı sağladıkları için ayrıca mutlu oluyoruz.

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com , http://www.gunesgazetesi.net http://www.kamudanhaber.com http://www.bilgievreni.com , http://www.siyasalforum.net http://www.gercekgazete.web.tr www.radyobrt.net ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.