- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Sivas’ın Gelişimi, Yeni Yüzü

Sivas’ın gelişmesi, güzelleşmesi adına yapılan çalışmalar takdir edilecek niteliktedir. Sivas Belediyesi ve Valilik bu konuda güzel projelere imza attı.

Beton yığını haline gelen kentte yeşil alan yok denecek kadar az. Çocuklar için işkence olan oyun parklarının ve oyun alanlarının olmaması. Her tarafın betonla kaplanması insan sağlığını da tehdit etmektedir. Oturup dinleneceğiniz, çayınızı içebileceğiniz açık alanlar hemen hemen yok gibi. Merkezde en yakın yer Selçuklu parkı. Sivas Valiliği ve Belediyenin yaptığı ve hayata geçirdiği Tarihi kent meydanı projesiyle şehirde büyük bir değişim olmuştur. Şehir yeni cehresine kavuşmuştur.

Halkımızın ve il dışından gelen insanların beğenisini kazanmakla beraber olumlu tepkiler almıştır. Selçuklu parkında dinlenip çayınızı içerek sohbet edebileceğiniz tek alan Buruciye Medresesi. Burada hem açık havayı hem de tarihin kokusunu içinize çekerek çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Buruciye Medresesi ve çevresinde açılan çay bahçeleri genellikle üniversite öğrencilerinin,  yazar ve şairlerin, öğretim üyeleri, eğitimcilerin ve Sivas’ın elit kesimin ve halkımızın vazgeçilmez dinlenme mekânı olmuştur. Sivas Selçuklu Parkı ve kent meydanı projesi ile birçok tarihi yapının bulunduğu eserler ön plana çıkartılarak, turizmin hareketlendirilmesi hedeflenmiştir. Selçuklu ve Osmanlı devletine ait birçok eseri bünyesinde barındırmaktadır. Anadolu da hüküm sürmüş her medeniyetin izlerini ve nişanelerini taşımaktadır.

Anadolu Selçuklularına bir dönem başkentlik yapan Sivas’ımız Danişmentlerinde başkentliğini, önemli ticari ve kültürel değerlere ev sahipliğini yapmış, Osmanlı imparatorluğunun en büyük eyalet merkezlerinden biridir. Sivas Kent Meydanı, belediyenin çalışmalarına başladığı “Sivas Selçuklu Parkı ve tarihi Kent Meydanı çevresindeki Şifahiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, PTT binası, Kale Camisi,  Aliağa cami, Kale Hamamı, Atatürk Kongre Müzesi, Hükümet Konağı, Jandarma binası gibi tarihi yapıların çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmalarıyla ortaya çıkarılmıştır. Birçok mahallelerde oğuzlar parkı, Mehmet Akif Ersoy Bölge Parkı gibi oyun parkları yapılmış, çocuklar sokaklarda oyun oynamaktan kurtarılmıştır.

Aksu Projesiyle çevredeki evler koku ve böceklerden kurtarılarak değer kazandırılmıştır. Tarih ve kültür kenti olan Sivas’ta maalesef sahip olduğumuz değerlerin, üzerinde oturduğumuz hazinenin farkında değiliz.  Sivas’taki kent meydanının bir benzeri Türkiye’de yok. Selçuklu Dönemine ait çok önemli 4 eserin, yine Osmanlı Dönemine ait çok önemli eserlerin aynı meydanda bulunması, buna ilave olarak Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Kongre binasının meydan etrafında olması, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini birlikte kuşatan bir meydanı ortaya çıkarıyor.

Böyle bir meydan da turizm açısından çok önemli bir potansiyeldir. Kentte bulunan tarihi eserlerden İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılan ve sadece doğu yönündeki asıl cephesi günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Çifte Minareli Medrese, Sivas’ın simgelerinden biri olarak biliniyor. Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan, adını taç kapı üzerinde yükselen tuğla örgülü iki minaresindeki mavi çinilerden alan Gökmedrese ise mermer taş işçiliğinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Sivas’taki çok sayıda tarihi yapılar ve konaklar restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturulmuştur. Sivas, yazısız ve yazılı tarih dönemlerinin çeşitli uygarlık izlerini ve eserlerini halen bünyesinde barındırıyor. Kültür şehri tanımını hak eden Sivas âşıklık geleneğini devam ettiren, Şairleriyle, Ozanlarıyla ve Tarihiyle eşsiz bir zenginliğe sahip tek ildir. Dokumacılık, kilimcilik, halıcılık, gümüş işçiliği, ağaç işleme, bıçakçılık, el örgüsü gibi birçok el sanatları halen yaşatılmaktadır. Bunun yanında zengin yöresel kıyafetleri, yemekleri ve gelenekleri ile kültürel zenginliği daha da artan, birçok medeniyetin izlerini barındıran adeta bir açık hava müzesi görünümündedir.

Kısaca Sivas’ın tarihi Geçmişi: Tarihi geçmişi M.Ö.7000-5000′li yıllara kadar uzanan, tarihi ipek yolu ve kral yolu üzerinde bulunan eski adıyla Sipas, Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslıların hâkimiyeti altında kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türk devletlerinin hâkimiyetine giren Sivas Anadolu Selçuklu Devleti ve Eretna Devletinin başkentliğini yapmış, 1398 yılında Osmanlı Topraklarına katılmış, Osmanlı döneminde Anadolu Eyaletinin (Eyalet-i Rum) merkezi olmuştur. Tarihsel süreç içerisinde zaman zaman sınır kenti haline gelmiş, önemli bir yerleşim yeri olmuştur. İstiklal savaşının başladığı yıllarda 4-11 Eylül 1919 tarihinde yapılan Sivas kongresi milli Mücadele’de direnme noktası olmuş, Atatürk’ün önemli kararları burada alması, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kongre olarak tarihe geçmiştir.

Bir Cumhuriyet şehridir. Sivas, Ulu Önder Atatürk 2 Eylül 1919′da Sivas’a gelmiş 18 Aralık 1919 tarihine kadar 108 gün ev sahipliği yapmıştır. Bu zaman içerisinde İstiklal Savaşının merkezi olarak ta 108 gün başkentlik yaparak Kurtuluş savaşının kaderine imza atmış, tarih yazmıştır. Dört mevsimi bir arada yaşayan Sivas 28.549 km yüzölçümü ile Türkiye’nin ikinci büyük ilidir. Sivas, tarihi ve kültürel zenginliği ile de dikkat çekmektedir.

Kuzeyden Giresun, Ordu, Tokat doğudan Erzincan, Güneyden Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Batıdan Yozgat illeriyle komşudur. Doğal zenginlik olarak, Sıcak çermik, Kangal Balıklı Çermik, Soğuk çermik gibi önemli kaplıcalara sahiptir. Yaylaları, akarsuları, gölleri görülmeye değer illerden biridir. Maden kaynakları açısından son derece zengin olan Sivas özellikle demir, mermer, altın, kurşun+çinko, söletin, asbest, talk, kaolen, traverten, zeolit, linyit kaynakları yönünden önemli rezervlere sahiptir. Sivas’tan Bakü-Ceyhan Petrol boru hattı ile İran doğalgaz boru hattının geçmesi önemli bir enerji geçiş noktası yapmıştır. Sivas, karayolu ve demiryolu ulaşımında önemli bir kavşak noktasındadır.

Ayrıca Havaalanı ile de bölgesel havaalanı olma yolunda önemli mesafeler almıştır. Sanayisiyle de ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunan Sivas, sahip olduğu önemli potansiyellerini ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma yolunda değerlendirerek Sanayileşme yolunda da önemli gelişmeler göstermektedir. Spor alanında gösterdiği başarılarla da destanlar yazdırmıştır.