content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Kas

Şiir Sergisi Nasıl Açılır (II)

6 - Multimedya Düzenleri:

Şiir sergilerinde imkanlar ölçüsünde şair veya şairler daha önceden yaptıkları video çekimleri varsa bunları ziyaretçiye perdeye yansıtarak izlettirebilirler, günümüzde bu tür gösterilerde sergilerde önemli bir yer işgal etmektedir. Bunun için yeterli donanımın olması yeterlidir, ilgi çeken bir yöntemdir.

 

7- Salon Donanımları:

Şair veya şairler açmış oldukları şiir sergisi sırasında kendilerinin oturacağı bir masa ile 1 sandalye bulundurmalıdır, masa üzerine masa örtüsü konmalıdır. Ayrıca masanın ön tarafına her ihtimale karşılık 2 sandalye daha konarak şairle konuşmak için gelenler için bu sandalyeler bulundurulmalıdır. Masa ve sandalyeler sergilenen şiirlerin önünü kapatmayacak bir yere konmalıdır, masa üzerine varsa şair şiir kitabını veya çoksa şiir kitaplarından koymalıdır. Ayrıca isteyenlere verilmek üzere en az 1.000 adet kartvizit bastırılarak masa üzerinde bulundurulmalıdır, kartvizit üzerinde şairin adı soyadı-adresi-telefonu-varsa faks numarası-varsa e mail adresi ile web sitesi-blog yazdırılmalıdır. Ayrıca şair veya şairler bu tür sergilerde başlarına gelip haber yapmak-biyoğrafi yazmak-röportaj vb.türü yazılar için gelenlere verilmek üzere daha önceden hazırladıkları biyoğrafilerini-beğendikleri 10-15 şiirlerinin fotokopilerini yeteri kadar masa üzerinde hazır bulundurmalıdırlar, sergi kalabalık olduğunda zaman darlığı çeken gazetecilere süratle bunları vermesi kendisi ile ilgili haberlerin gazete-dergi-radyo-tv-web sitesi-blog vb.gibi yerlerde daha iyi çıkmasına vesile olur.

8- Salondaki Kültürel Servis Düzenlemeleri Medya Hizmetleri:

8.1. Şair veya şairler sergilerini ziyaret eden önemli kişilerle birlikte fotoğraf çektirmeyi ihmal etmemelidirler, bunun için dijital fotoğraf makinalarını sürekli olarak hazır bulundurmalıdırlar. Yanlarında daima 2 yedek pil olmalıdır, güzel bir an kaçtıktan sonra ''Eyvah, fotoğraf makinasının pili bitmiş..'' demek bir işe yaramaz. Gerektiğinde varsa 2.bir fotoğraf makinası da hazır olmalıdır, fotoğraf makinasının ayarları da tam yapılmalıdır. Sonradan ful veya karanlık çıkan fotoğraflar için ''Ayarını yapmayı unutmuşum..'' demek güzel bir anın kaçması demektir. Fotoğraf çekecek kişi de iyi seçilmelidir, uzağı veya yakını göremeyen veya fotoğraf makinasını iyi gördüğü halde fotoğraf makinası kullanmamış bir kimseye fotoğraf çektirilmemelidir. Bu tür kişiler dikkatsiz olduğundan, sizin yerinize duvarı. Tavanı, yeri. Başınızı görmeyip gövdenizi, sizi görmeyip tek başına misafiri vb.gibi lüzumsuz yerleri çekebilir. En iyisi fotoğraf çektirdikten sonra çekilen pozu kontrol etmektir, kötü çıkmışsa bir başkasına daha dikkatli çektirilerek bu iş başarı ile sonlandırılmalıdır. Bu fotoğraflar daha sonra kullanılmak üzere üretilerek arşive veya anında bilgisayara aktarılarak oradan gerekli yerlere ulaştırılarak serginin nasıl gittiği gelemeyenlere gösterilebilir, fotoğrafın yazıdan farklı bir yapısı olduğu asla unutulmamalıdır.

8.2. Şiir sergisi açan şair veya şairlerin her birisi şiirlerini okuyan ziyaretçiler için masalarında 100-200 sahifelik bir defter bulundurmalıdırlar, ziyaretçi defteri olarak bulundurulacak olan bu deftere ziyaretçilerin görüşlerini yazması istenebilir. Bu defter çizgisiz-çizgili veya kareli olabilir ama çizgisiz olması daha uygundur, defterin 1.sayfasına örnek olarak ''KERİM ÖZBEKLER TARAFINDAN 1 KASIM 2012-7 KASIM 2012 TARİHLERİ ARASINDA AYDIN'DA BELEDİYE SERGİ SALONU'NDA AÇILAN ŞİİR SERGİSİ'NDE ZİYARETÇİLERİN YAZDIĞI YAZILAR.'' şeklinde bir not düşülebilir. Bu defter daha sonra değerlendirilmek üzere arşive kaldırılır, bir sonra ki çalışmalar için buradaki yazılar yol gösterici olabilir.

8.3. Bunlardan ayrı olarak şiirler CD'ye aktarılabilir, bunlar isteyenlere ücretle veya ücretsiz olarak verilebilir. Bu sergiyi açan şair veya şairlere kalmış bir konudur, çoğu şair CD'sini ücretsiz olarak dağıtmaktadır. Paralı olarak satılan şiir CD'leri de mevcuttur, şair veya şairler CD'ye okuyacakları şiirlerini toplum psikolojisini göz önüne alarak en beğenilebilecek şiirlerinden seçmelidirler.

9 - Aktiviteler

9.1. Şair veya şairler sergileri sırasında şiir okuma seansları yapabilirler, bunun serginin son günlerine denk getirilmesi uygun olur. Bu sürenin 30 dakika ile 1 saat arasında sınırlı olması iyi olur, daha uzun bir süre dinleyiciyi sıkabilir. Bu iş yapılacaksa sergi salonunun bir bölümüne yeteri kadar sandalye konmalıdır, ziyaretçiler şairi veya şairleri oturarak izlemelidirler. Şiir okunması sırasında, sergiyi ziyaret edenlerin sergiyi ziyareti engellenmemelidir.

9.2. Şair veya şairler açacakları şiir sergisi sırasında salonun sessiz olmasına dikkat etmelidirler, şiir okuyucusu şiirleri dikkatini toplayarak okur ve değerlendirir. Çoğu zamanda bütün şiirleri gözden geçirmek için faaliyet gösterir, sergi salonunda yüksek sesle radyo dinlemek-teyp çalmak-varsa tv seyretmek vb.gibi durumlar ziyaretçinin dikkatini dağıtır ve sergi salonunu terk eder. Bunlar kesinlikle yapılmamalıdır, sergi salonunda yüksek sesle konuşanlar da yavaş konuşmaları için gerekirse ikaz edilmelidir.

DİĞER KONULAR

1 - Şair veya şairler şiir sergisi sırasında çalışmalarını merak eden ziyaretçilerin sorularını net ve anlaşılabilir bir şekilde cevaplandırmalıdırlar, onlara çalışmaları hakkında detaylı bilgi-brifing vermekten kaçınmamalıdırlar. Sergi salonunda sergi süresince bulunmaya gayret etmelidirler, kendilerinin bir işi çıktığı takdirde sergi hakkında malumat verecek birisini sergi salonunda bırakmalıdırlar.

2 - Şair ve şairler her hangi bir gazete veya dergi'de yazıyorlarsa o gazete veya derginin artan nüshalarını gazete veya dergi sahibinden isteyerek açmış oldukları sergi süresince başlarına gelipte ''Ben de şiir yazıyorum ama yayınlatacak gazete veya dergi bulamıyorum.'' diyen amatör şairlere ücretsiz olarak veya isteyene ücreti ile verebilirler. Bu şairlerin vizyonunu-karizmasını artırır, çevresinin genişlemesine yardımcı olur.

3 - Şair veya şairler bunların dışında da yenilikler geliştirebilir, açacakları şiir sergisi sırasında bunları uygulayabilirler.

4 - Bir şair, normal olarak 50'den fazla şiiri varsa şiir sergisi açabilir. Bundan daha az şiiri olanlar bu sayıya ulaşmalıdır, daha fazla şiiri varsa ve yer müsait ise daha fazla şiir sergileyebilir. Bir şair her zaman şiir sergisi açmak için istekli olmalıdır, tek başına sergi açmak istemiyorsa karma sergi açmak için diğer şair arkadaşları ile bu işi gerçekleştirmek için gayret sarfetmelidir. Tek başına açacağı sergiden ziyade, açılacak karma serginin daha fazla ziyaretçi çekeceğini bilmelidir.

Etiketler : , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank