- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Sicili Bozuklar Değil, Artık Temizler Seçilecek

Anayasamız, oy kullanacak seçmenin ve adayın 18 yaşını tamamlamış, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve sicilinin temiz olması, hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kâğıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile veya ağır hapis cezasıyla hükümlü veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmayan ve en az altı aydan beri ve sürekli o mahalde oturması şartını taşımaları halinde muhtar ve ihtiyar heyeti seçilir diyor.

Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremedikleri için, kanuni şartları uyan Köy muhtarları 18 Mart 1924 tarihli ve 442 sayılı Kanuna, mahalle muhtarları da 15 Nisan 1944 tarihli 454 sayılı Kanuna göre halkın hür iradesiyle seçilerek görev ve yetkileri bu kanunda açıkça belirlenmiş resmi görevlidir muhtar.

Seçime katılmak ve oy vermek için, Türk vatandaşı olmak.Seçim başlamadan önce, en az altı aydan beri o mahalde oturmak veya orada sürekli ikamet etmek. (18) yaşını bitirmiş olmak. Ayrıca Hırsızlık, kaçakçılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kâğıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile veya ağır hapis cezasıyla hükümlü veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, lazımdı…! Diye mensubu bulunan bütün vatandaşları uyarmasına ve bu hususta bilgilendirmesine rağmen, resmen sicili bozuklar ile kanun nezdinde sicili olmadığı halde, nasıl ve ne şekilde oluyorsa dereyi geçene kadar eşeğe dayı diyerek her seçimde aday olmayı başaran.. Ve yalnızca başarmakla kalmayıp kendilerini seçtiren…!Seçildikten sonra foyaları ortaya çıkmasına karşın.. Tekrar yapılan seçimlerde toplumun ya mevlasını almak yerine, nefretini kazanan sicili bozukların, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği gibi son derece ulvi göreve, oyların büyük çoğunluğunu alarak yeniden seçilmelerini…!Allah için söylemek gerekirse, sicili temiz diye düşündüğümüz ve inandığımız seçmenler tarafından defalarca işledikleri yüz kızartıcı fiillere rağmen seçilmelerini anlamak ve bu olumsuzluğu sorumluluk duygusuyla yaşayan insanlar olarak, hazmetmek mümkün değil doğrusu..!

Günümüze kadar, bilerek ya da bilmeden, resmen ya da gayri resmi olarak, sicili bozukların sürekli muhtar ve ihtiyar heyeti seçilmelerine karşın.. Yinede büyük çoğunluğu imanlı ve ihlâslı olması hasebiyle,geçmişte yapılmış yanlıştan 30 Mart 2014 yerel seçiminde kalp gözlerinin açılmış olduğundan zerre kadar kuşku duymadığımız aziz Türk milletinin yüce Alah’ı ve vicdanı ile baş başa kaldığı sandıkta oylarını sicili temiz, eğitimli, bilgi ve görgüleriyle ailesi ve toplum içindeki örnek yaşamlarıyla, kendilerini topluma kabul ettirmeyi başarmış yeni isimler ve yeni yüzlerden oluşan.. Bay ve bayan, pırıl pırıl, tertemiz muhtar ve ihtiyar heyeti adayları ülke genelinde olduğu gibi.. Ünye dede sorumluluk sahibi sicili temiz seçmenler tarafından seçilerek göreve getireceklerdir diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Sicili Bozuklar Değil, Artık Temizler Seçilecek