- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

SGKdan İki Emekli Maaşı Alınabilir mi?

Okurumuz Ramazan Şimşek, ”Yüzde 40 ortopedik engelliyim. İş göremezlik maaşı alıyorum. 16 yıldır çalışıyorum, 1 yıl sonra emekli olacağımı söylüyorlar. Bu durumda iş kazasından dolayı bağlanmış maaşımın yarısı kesilecekmiş. Bu doğru mu? Emekli günümü beklemek için işten ayrılsam işsizlik ödeneği alabilir miyim?” diyor.
 
Normal şartlarda iki emekli aylığı olmamakla birlikte bazı özel durumlarda SGK tarafından iki ayrı aylık/gelir ödenmesi mümkündür. 
Sosyal güvenlik mevzuatımızda iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü yüzde 10 ve üzerinde kaybedenlere sürekli iş göremezlik geliri, herkesin anlayacağı dille ifade edersek ömür boyu ödenecek bir işkazası maaşı bağlanır. 
Sürekli iş göremezlik geliri alan kişilerin özür durumları malullük sınırı olan yüzde 60 ve üzerinde olup 10 yıl sigortalılık süresini 1800 gün prim ödeme şartını sağlamış sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri yanında malullük aylığı bağlanmaktadır. 
 
Yine gerek vergi indirim belgesi alarak gerekse olağan yoldan yani sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş şartını sağlayarak yaşlılık aylığına başvuranlara da sürekli iş göremezlik geliri ile birlikte yaşlılık aylığı da bağlanmaktadır.
Bir kişide hem sürekli iş göremezlik geliri hem de malullük veya yaşlılık aylığı birleşirse yani işçi iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle gelir, malullük veya yaşlılık aylığı şartlarını sağlayarak aylık almaya hak kazanırsa bu kez kendisine hem gelir hem aylık ödenir ama iki ödemeden yüksek olanın tamamı az olanın ise yarısı ödenir. 
Örneğin; iş kazası nedeniyle 500 TL gelir almakta olan işçiye daha sonra emekliliğe müracaat etmiş ve hesaplanan yaşlılık aylığı 900 TL tutarında ise, 900 TL aylığın tamamı ile 500 TL işkazası maaşının  yarısı olan 250 TL olmak üzere toplamda 1150 TL aylık ve gelir ödenir.
Tavsiyemiz halen vergi indirim belgesi almamış ise vergi indirim belgesi almak üzere ilgili vergi dairesine başvurması olacaktır. 
Okurumuza işsizlik sigortası ile ilgili bir hatırlatmada da bulunmak istiyorum. İstifa eden işçiye işsizlik maaşı bağlanmaz. İşsizlik maaşı kural olarak çalışma istek ver arzusunda olmasına rağmen işten çıkarıldığı için çalışamayan işçilere ödenir. Dolayısıyla işten kendisi çıkarsa işsizlik maaşı alamayacak ama işveren işten çıkarırsa işsizlik maaşı alma hakkı doğacak.
 
***
SGK Denetmenliği ''arafta” kalmasın
Daha önce de çeşitli defalar yazmıştık.. Bugün yine aynı konudaki diğer bir okur mektubunu yayınlayalım istedik… Umarız çözüm sürecine bir nebze de olsa katkı sağlar.. Yeni SGK başkanımız sayın Yadigar Gökalp İlhan’ın da zaman içerisinde bir çok konuyu çözeceğine inancım tamdır.
 
“SGK Denetmenleri yoğun iş yükü altında zor şartlarda çalışıyor. Ben .… Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde Denetmen Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Özlük Haklarımızın ve maaşımızın emsal kadrolara nazaran düşük olması bu meslekten kaçışı tetikliyor. Ben de gemiyi terkeden furyaya katılmak istemiyorum ve bunun için elimden geleni yapıyorum. İnanın denetmen yardımcısı arkadaşların hemen hemen hepsinde müfettiş, kaymakam, murakıp, denetçi, merkezi uzman olacak kapasite fazlası ile var. Bunu diğer kurumlara-kadrolara geçen arkadaşlar güçlü bir şekilde destekliyor. Kaldı ki ben de en azından bir vergi müfettiş yardımcılığını kazanabilecek düzeydeyim. Sadece maddi koşulların yetersiz olması nedeni ile bu kadroyu terk etme düşüncesi bile strese neden oluyor bende. Çünkü ben iş ve sosyal güvenlik mevzuatına vergi mevzuatından daha çok ilgi duyuyorum.
 
Özetle SGK Denetmenliği ''arafta kalmış'' bir kadro. İnşallah sizin gibi, kurumdaki kanaat önderleri de sesimize kulak verir bir gün. Çok nitelikli insanları kaybediyor bu kurum, inşallah buna bir gün dur diyen olur.”
*********