- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

SGK Primlerinde Neler Değişti?

Sosyal Güvenlik Kurumu tüm sigorta kollarına tabi olan sigortalılarını sekiz ayrı sigorta kolunda sigortalamaktadır. Bu sigorta kollarından ilk dördü kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarıdır.   Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i işveren hissesidir.

Genel sağlık sigortası prim oranı, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için prime esas kazancın % 12,5'idir. Bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise işveren hissesidir.

İşyerlerinde yapılan işlere ve tehlike durumlarına göre Kısa Vadeli Sigorta Kolları primi ödeniyor. İşyerinin tehlike sınıfı arttıkça yüzde 1’den yüzde 6,5’a kadar Kısa Vadeli Sigorta Kolu prim tutarı ödeniyordu.

Sosyal güvenlik sisteminde sürekli değişiklikler yapılıyor. 1 Eylül 2013 tarihiyle birlikte SGK sigorta primi oranında değişiklikler oldu.

6385 sayılı Kanunun 9. Maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 81. Maddesinde değişiklik yapılarak Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere % 2’ye düşürülmüştür.

Yapılan değişiklik doğrultusunda 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere bütün işyerleri için tehlike sınıfı derecesi dikkate alınmaksızın Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı % 2 olarak uygulanacaktır.

Bu düzenleme sonrasında daha önce iş kazası ve meslek hastalığı bakımından Kısa vadeli sigorta kolları prim oranında % 2’nın altında olan işyerlerinde SGK primlerinde artış söz konusu olurken, bu oran iş kazası ve meslek hastalığı bakımından %2 üzerinde olan işyerleri içinde sigorta primlerinde bir azalış söz konusu olacaktır.

Diğer bir deyişle bu uygulama ile özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde SGK maliyetleri düşmüş, ancak buna karşın az tehlikeli işlerde SGK prim maliyeti artmıştır.

Örneğin, asgari ücretli bir işçi için en düşük tehlike sınıfındaki kısa vadeli sigorta kolları prim oranı % 1 olan bir işyerinde 01 Eylül 2013 tarihinden sonra işçi başına 10,21.-TL’lık bir artış söz konusu olacaktır.

Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan sigortalılar için prim oranı % 7,5 sigortalı hissesi % 24,5 işveren hissesi olmak üzere toplam % 32 oranında olacaktır.

SGK PRİM ORANLARI

4/a Kapsamındaki Sigortalılar (İşçiler) İçin Prim Oranı

(01.09.2013′den İtibaren)

Sigorta Kolu

İşçi Payı (%)

İşveren Payı (%)

Toplam

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortası

9

11

20

Kısa Vadeli Sigorta Kolları (İş Kazası ve Meslek Hastalıkları, Hastalık, Analık Sigortası)

-

2

2

Genel Sağlık Sigortası

5

7,5

12,5

SGDP (4/a)

7,5

22,5 (+KVS)

30 (KVS dahil 32)

TOPLAM

14

20,5

34,5

******

twitter/resulkurt34