content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

29 May

Seyrimin Defterleri 26 KuramÎ Günler

Öğrencilere şu soruyu sordum:

Sizin bildiğiniz, çift ve tek sayı türünde sayılar dışında sayı türleri de var mıdır? Ondalıklı sayıları kastetmiyorum; çünkü sonuçta ondalıklı sayılar da ya tekliği ifade eder ya da çift'liği. Unutmamak da gerekir ki matematik bir tanımlama-bilimdir. Varsayılan bir tanımdan yola çıkılır ve diğer tanımlamaların çıkartıları yapılır. Çıkan şeylere de kural, sembol, formül vs. denir.

Soruyu sorarken şunu da belirttim: Ben bir ispat bulmanızı şart koşmuyorum. Tek veya çift.. bunlardan farklı bir sayı türü olabileceğini az da olsa işaret edebilen bir model sunabilirseniz sizi ödüllendireceğim.

1 hafta sonra dersin birinde konu açıldı tekrar. İlginç sonuçlara ulaşıldı. Kuantum fiziğinin lafı geçti.. Işık hızının lafı geçti...

Işık hızı bir sınır ise ve aynı zamanda algılanabilir düzlemde-düzlemden zihnÎ-sonsuz ıraksaması da yapıyorsa, ışık hızına bindirilmiş bir sayı da ne tektir ne çifttir...gibi tuhaf bir şeyler çıkardık ortaya. “(Biz bu sayılara matematik aleminde fırıldak sayılar diyoruz...)”

Akşam evde düşündüm... Işık hızında bir fotona binebilsem, ışık hızında şiir okusam sürekli; sesimi aşkımı kim bulabilir? Gözünün önünden geçerim de bilmezsin. Bütün akşamlarını, bütün gecelerini, bütün sabahlarını yaşarım. Bilmezsin.

***

Rüzgarlar güzel esiyor burada. Her rüzgar güzel eser aslında yeri ne olursa olsun. “Güzel” kelimesi içi boş bir taslak kelimedir. Rüzgarda durunca, rüzgarın duvar dibi, insan yanları rüzgarları, sözler söyleyen rüzgarları... Onlar güzeli doldururlar. Senin saçlarına mutlak değmiştir.

***

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank