content

ikradan-mahyaya-aydinlanma

29 Haz

Sen Allah’tan Akıllısın Öyle mi?!..

Değerli okur, akletmek, içinde bulunduğun şartları okuyabilmek,  dünyanın gidişatını anlamak, anlayabilmek; insanın, evrenin yaratıcısının “sözlü-sözsüz” mesajlarını anlayıp onlara “şahit olma” durumudur.

İyiyi kötüden ayırt etme yeteneğine “AKIL” diyoruz.

“Akıllı” tabiri “aklını iyi kullanan”, akılsız tabiri de “aklını kötü kullanan” veya “hiç kullanmayanlar” içindir.

Buna göre akıllıca veya akılsızca işler ortaya çıkar.

Akıl bir amaç uğruna seferber olur.

 

Bu amaç “iyi” bir “amaç” ise, “akıllıca”, “kötü” bir “amaç” ise “akılsızca” yol tercih edilmiş olur. Yani önce bir amaç oluşacak, sonra bu amacı gerçekleştirmek için “AKIL” yeteneği kullanılmaya başlanacak.

Mesela banka soymak da, sokak çocuklarını rehabilite etmekte birer amaçtır. Bir amacı benimsedikten sonra “o amaç nasıl gerçekleşir?” konusunda aklımızı kullanmaya başlarız. “İnsan iyiyi kötüden ayırt edecek yaşa, yani erginliğe ulaşınca” kendine bir “yol” seçer.

 

Aktif veya pasif, Çalışkan veya tembel, Sosyal veya içine kapanık, Paylaşan veya cimri, Sorumlu veya sorumsuz, İlgili veya ilgisiz, Hassas veya duyarsız, Vicdanlı veya vicdansız gibi birçok konuda kişilikler oluşmaya başlar…

Aklını kullanmak veya akıllıca davranış bu konuda kendini gösterir.

 

Aklını müspet yönde kullanmaya başlayan biri, tüm hayatını pozitif bir yörüngeye çevirmiş demektir.

Değerli dostlar, eğer  “akletme”, eşyayı kullanabilme özelliğimizle sınırlı ise, çevremizde gördüğümüz ve dünya üzerinde yaşayan iki ayak üzerinde durabilen gözleri karşıya bakan biyolojik olarak insan tanımına uyan tüm canlılara da “akl” ediyor dememiz gerekir.

 

Ancak görüyoruz ki yeryüzünü yaşanamaz hale getiren, paylaşmayı bilmeyen, uzlaşmacı olmayan, hoşgörüden nasibini almamış, kan döken canlılara “akl” ediyor denemez! Denmemeli…

Kitabi bilinçle diyebiliriz ki, insan “eşref-i mahluk” olduğunu hatırlamalı.

 

Allah’ın verdiği akıl nimetini iyi kullanmalı, “Akıllı olmalı”, sormalı, sorgulamalı, kendini hesaba çekmeli, insana değil, korkularına değil, doğa olaylarına değil, “sadece ve sadece mutlak yaratıcı, adil ve en büyük eşitleyici olan Allah(cc) a boyun eğmeli,” eğer bunun aksini yaparsa her zaman kendini kullanan “inançsız” da olsa, “akıllı kişiler” çıkacaktır.

Hiç gözünün yaşına bakmadan dirisini de ölüsünü de kullanacaktır.

 

“Allah’ın verdiği Akıl Nimeti”ne “nankörlüğün” geri dönüşümüdür bu.

“Allah Aklını Kullanmayanların üzerine pislik yağdırır”(10/100)

Aklımızı pozitif yönde kullanıp akıllıca yaşamak dilek ve duasıyla cumanız mübarek olsun.

 

ATATÜRK KÖŞESİ

Akletme ve sorgulama insana tekamül etme yeteneği verir…

 

DÜŞÜN-TAŞIN

Sorgulayarak düşünmek insanı Allah’a götürür…

 

GÖNDERMELER

- Suriye Konusunda “Bugün siyasi partilerin yapması gereken en önemli şey Türkiye’nin buradaki milli duruşu etrafında bir kenetlenme göstermektir.” diyen Ömer Çelik Bey’e katılmayan var mı?

-Seyhan şehreminini geçmişte acımasızca eleştiren meslektaşımız Ali Pekmezci’nin bu gün Prf. Dr. Azim Öztürk beyi tebrik ve takdir ettiğini biliyor musunuz?

-“Veyl olsun! 28 Şubat’ın arkasına sığınıp da kendi kusurlarını, eksiklerini görmeyen deve kuşlarına! Yâda Angutlara!” diye feryadı figan eden köşe yazarını merak ediyor musunuz?

-Akletmeyenlerin üzerine pislik yağacağını ifade eden Kur’an-ı Kerim ayetini kaç kişi biliyor?

-Yüreğir Şehremini Mahmut Çelikcan’ın emekçinin alın terini dikkate alarak diğer belediyelere örnek olacak şekilde neticelenen toplu sözleşme zammıyla işçisinin ve ailelerinin gönüllerinde taht kurduğundan haberiniz var mı?    

-Suriye’nin ülkemizin güneyinde sınırın sıfır noktasına sözde PKK flaması dikilmesine göz yumarak savaş çığırtkanlığı yaptığı dedikoduları doğru mu?

-Yüreğir Şehremini basın danışmanı Serdar Aydın’ın söz verdiği üzere “O Bir Fenomen” adındaki köşe yazısını sabırsızlıkla beklediğimden haberi var mı?

-Asla bir aptalla tartışamayın sizi kendi seviyesine çeker ve sonra tecrübesiyle sizi yener.” Diyen Mark Twain’e katılıyor musunuz?

-Bir dostun kaleme aldığı, “On yıllardır eleştirdiği, lanet okuduğu hatta küfrettiği  o dinsiz (donsuz!)güruha benzemek için kuyruklarda birbirlerini ezenler..”in kimler olduğunu harbiden merak ettiğimi biliyor musunuz?

-“Kanser, Kur’an’la Tedavi Edilir mi” http://akdeniztv.habersel.com/root.vol?title=kanser-kuranla-tedavi-edilir-mi&exec=page&nid=419790 adındaki köşe yazıma; “15 yıllık onkoloji uzmanıyım böyle kafa görmedim” diye şaşkınlığını dile getiren Ertuğrul Özdemir Bey’e SEVGİ KAHVESİ ikram etmek için merak ettiğimi biliyor musunuz?  

EKSPRES yukselmertoglu@hotmail.com

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank