content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 Ara

Sefaköy Lisesi kazandı, İsmi Satanlar Kaybetti

2010 yılında bağışçı bir isim tarafından 1971 yılında kurulan, 1973 yılında ortaokula başladığım, lise yıllarında sıralarını paylaştığım, lisemizin ismi satın alınmıştı.
Bağışçı'ya teklif edilmiş o da 1 milyon TL karşılığında eşinin ismini 40 yıllık okula vermişti. Yetkililer de 40 yıllık ismi okul mezunlarına sormadan satmışlardı. Satanlar bu ülkenin muhafazakarlarıydı.

****
Sefaköy'e 79'li yıllarda taşınmıştık. İlkokulu Mustafa Eravutmuş'ta, ortaokulu ise Sefaköy Lisesi'nin orta bölümünde bitirmiştim. 70'li yılların olaylı yıllarının en tırmandığı dönemde lisenin sıralarını paylaşıyordum. Gözaltılar, tutuklanmalar yaşadığım okulumun ismi değiştirilmişti.
2010 yılında bir yazı yazarak okulun isminin değiştirilmek istenmesine karşı çıkmış ve yetkililerden kararlarından vazgeçmelerini talep etmiştim.
****
Tabi ölümsüz yetkililer benim gibi fanilerin taleplerini takmayacaklarından, dikkate almayacaklarından dolayı bildiklerini yaparak, okulumuzun ismini satmışlardı. Anlayacağınız satışa gelmiştik.
Sonra 2011 yılında okul mezunlarımızdan Mustafa Çatıkkaş arayarak, okulun isminin geri alınmasıyla ilgili bir toplantı yapacaklarını, toplantıya gelirsem iyi olacağını söylemişti. İçimde yara olan, bir şey yapmamaktan dolayı vicdanı rahatsızlık duyduğumu isim değişikliği ile ilgili mezundaşlarımız tarafından yapılacak toplantıya büyük bir istekle katılmıştım.
Bir kış gününde başlayan uğraş bir kış gününde başarıya ulaşmıştı.
****
Sonra iki yıl boyunca büyük uğraşlar verdik. Bu arada iki pilav günü yaptık. Gelenekselliğe dönüşecek bir projeye imza atmıştık. İsim değişikliğinin iptal edilmesi için başlattığımız girişim, uğraş büyük dostluklara, onlarca yıldır birbirlerini görmeyen arkadaşların kavuşmasına, ilişki kurmasına neden olmuştu.

****
Öylesine yol kat etmiştik ki, bazen umutsuzluğumuza düştüğümüz anlarda, geçmişe duyduğumuz saygı, arkadaşlarımız arasındaki destek bizi umutlu olmamıza ve istekli bir şekilde mücadele etmemizi sağlamıştı.
En büyük destek ise ilçenin kamu yöneticilerinden gelmişti. Verilen kararı haksız buluyorlardı ama zamanında da itiraz etmedikleri için, yeterince düşünmedikleri için de pişmanlardı. Ve Sefaköy bir zamanlar beldeydi, belediyesi vardı bugün ise lise-nin önündeki Sefaköy otobüs durağı dışında ismi kalmamıştı.
Sefaköy Lisesi ismi aynı zamanda sofra, safra ve sefaköy olan çocukluğumuzun, gençliğimizin geçtiği semtin özlemiydi. İşte bunun için büyük uğraşlar verdik.
Sefaköy semti olmayabilirdi, ortadan kaldırılmış olabilirdi ancak o isim 40 yıllık okulumuzda yaşamaya devam edecekti.

****
Ve sonunda büyük uğraşlar meyvesini 5 Kasım 2013 tarihli İstanbul Valiliği’nin yazısıyla ete kemiğe büründü. Dr. İsmet Birgül ismi başka bir okula, Sefaköy Lisesi ismi ise yeniden okulumuza verilmesiyle iki yıllık mücadelemiz başarıya ulaşmıştı.
Şayet, Doğan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Doğan Birgül'ün uzlaşmacı tutumu olmasaydı inanın ismi yine kazanırdık ama biraz daha bizi uğraştırırdı. Öncelikle kendisine teşekkür ediyorum.
****
Ve özellikle Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk'e teşekkür etmek istiyorum. Ta başından itibaren yanımızda oldu. Başından itibaren her aşamasında büyük destek verdi.
Destek vermeyenler var mıydı? Olmaz mı? Özellikle okul müdürü ayak diremede, ayak sürmede başı çekti.
O bu işin hiç başarılmamasını istedi. Pilav günümüzde okulun kapısını kapatmaya kadar işi vardırdı. Okul o'nun değil mezunlarına ve okuyanlara aitti. Ve bir gün o okulun pilav günlerine belki o da katılacaktı. Ve yaşayacaksa kendisiyle mutlaka o günleri yad edeceğiz.
****
Neyse sonuçta biz kazandık. Okul mezunları kazandı. Bu mücadelenin herkese örnek olmasını istiyorum.
Binlerce yıllık köy isimlerini kaldıranlara, zırt pırt sokak isimlerini değiştirenlere, mahalle isimlerini değişterenlere, bağışlar karşılığında yada bağışlar olmadan okul isimlerini değiştirenlere kazanımızın ders olmasını diliyorum.


Son söz: Sefaköy Lisesi Platformu'nun kurulmasına, devam etmesine katkı sunan, destek olan tüm herkese kocaman teşekkür ediyorum. İyi ki, varsınız. İyi ki, büyük uğraşın ve kazanımın her aşamasında sizlerle beraber olmuşum. Teşekkürler...

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank