content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

31 Mar

Seçim Sonuçları AK Parti’yi Değil, Muhalefeti Şaşırtacak!

AK Parti oy ve belediye kaybedecek!
Muhalefet ise oyunu artıracak ancak çıkan sonuçtan dolayı şaşıracaklar.
AK Parti ise beklediği bir sonucu alacak. Ve çıkan sonuçtan dolayı şaşırmayacak
.
Bu seçimler sadece yerel seçimler değil aynı zamanda. Ancak Pazartesi günü, sandıktan hangi sonuç çıkarsa çıksın AK Parti iktidarı yine devam edecek. Türkiye bir erken seçimle karşı karşıya kalmayacak.
****
17 Aralık sonrasında, ortaya çıkan ses kayıtlarının, yolsuzluk iddialarının yurttaşların oy vermesini nasıl etkilediğini Pazartesi günü göreceğiz.
Kim ne derse desin, AK Parti 2011 seçimlerine göre oy kaybedecek. Ve 2009 seçimlerine göre kimi büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerini kaybedecek.
CHP ve MHP belediye sayısını artıracak, tabi ki oylarını da. Her iki partinin oyları hem 2009 hem de 2011 seçimlerine göre artacak.
****
Muhalefet oy artışını AK Parti'ye yönelik bir güvensizlik olarak okuyacak. Ve iktidarı erken seçime zorlayacak. AK Parti ise aldığı yerel seçim sonuçlarını 2009 yılına göre kıyaslayacak ve yüzde 39 üzerindeki aldığı her oyu bir başarı gibi topluma sunacak.
****
Bir gün kala bölgemizle ilgili tarihe not düşmek için yazıyorum. Böyle düşünmüştüm, böyle analiz etmiştim, böyle görmüştüm, böyle tahmin etmiştim demek için...

Bölgemizde neler olur?

Silivri'de son güne girişmişken at başı bir yarış yaşanıyor. İki ay önce CHP Adayı Özcan Işıklar, AK Parti'nin yüzde 15 önünde gözü-kürken bugün AK Parti Adayı Tahir Sert ile kafa kafaya gelmiş durumda.
Ve seçimi kim kazanırsa kazansın büyük bir farklı kazanmayacak. Bu satırları yazarken şanslı olan Özcan Işıklar. Ancak Tahir Sert'in kazanmasını da sürpriz olarak görmeyeceğim.
****
Çatalca'da AK Parti yüzde 35 bandında, MHP yüzde 10'unu geçerek, en az bir meclis üyesi kazanabilir.
Diğer siyasi partiler ise yüzde 5 civarında oy alabilirler.
Mevcut Belediye Başkanı, CHP Adayı Cem Kara ise yüzde 50 oyla seçilir. AK Parti oyunu yüzde 35'in üzerine çıkarırsa Başkan Kara'nın oyları azalır.
AK Parti'nin oyları yüzde 35'in altına düşerse Cem Kara yüzde 50'nin üzerinde oy alır. MHP adayını destekleyen, kimi CHP'liler son anda sandık başında Cem Kara'ya oy verirler.
İki dönem ANAP'dan seçilen ve son iki yılda hizmet yapmak için AK Parti'ye geçen İsmail İp ise beklenildiği kadar oy almayacağını baştan söyleyelim. Çatalcalılar İsmail İp'e sormayacak mı? "İsmail abi, hizmet yapamıyorum diyerek AK Parti'ye geçtin, yarın
MHP'den seçilsen yine AK Parti'ye mi geçeceksin? Geçmezsen nasıl hizmet yapacaksın?"

İşte bu soruya verilecek yanıtlar, aynı zamanda İsmail İp'e neden oy verilmeyeceğinin de göstergesidir.
****
Büyükçekmece'de iki ay öncesine kadar yüzde 55 ile seçimleri kazanacağını iddia eden Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bugün anketlerde zorda olduğunu açık açık gördüğünü düşünüyorum. Onun içindir ki, 3- 4 ay önce asla görüşmeyeceğini, asla yan yana durmayacağını söylediği isimlerle bugün boy boy fotoğraf vermesinin, seçimleri zorda gördüğünün göstergesidir.
Onun içindir ki, AK Parti Adayı Av. Celal Babayiğit'in çok büyük bir farkla seçim kaybedeceğini düşünmüyorum. Ayrıca Babayiğit seçimleri çok küçük bir oy farkıyla da kazanırsa da hiç şaşırmayacağım.
****
Esenyurt'ta Dr. Gürbüz Çapan'ın mahkumiyet kararından dolayı aday olamamasının Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nu oldukça rahatlattığını düşünüyorum. CHP Adayı Çetin Çapan'ın seçimi kaybedeceğini ancak 2009 yılında yaşanan büyük bir farkla seçimi kaybedeceğini de zannetmiyorum.
Ve Dr. Gürbüz Çapan'ın aday olamamasının CHP'ye en az yüzde 5 ile 8 arasında oy kaybettirdiğini düşünürseniz, seçimleri kağıt üzerinde AK Parti'nin kazanacağını da görebilirsiniz. CHP'den yüzde 5 ile 8 arasında daha fazla oy alır.
Sürpriz olur mu? Sonuçta millet ne karar verirse doğru olan odur. Esenyurt'ta şayet MHP'nin oyu yüzde 5'in altına düşürse,
HDP'nin oyu yüzde 12 bandına çıkar ve barajı aşarsa AK Parti kaybedebilir, Çetin Çapan seçimi kazanabilir.
'Böyle bir ihtimal var mı?' derseniz, böyle bir şeyin olabilme ihtimali uzak ancak imkan-sız olmadığını tarihe not düşmek isterim.
****
Başakşehir’de seçimleri CHP Adayı Özgür Karabat kazanırsa sürpriz olmaz. AK Parti Adayı ve Belediye Başkanı Mevlüt Uysal seçimleri kaybederse bunun nedeni cemaat olacak. Çünkü cemaatin en güçlü olduğu ilçelerin başında Başakşehir geliyor.
****
Arnavutköy'de seçimleri tartışmasız AK Parti en az yüzde 40 oyla kazanır. MHP, HDP ve Saadet Partisi barajı aşarak mecliste temsil edilir. CHP'nin barajı aşma ihtimali çok düşük.
****
Beylikdüzü'nde CHP seçimleri en az yüzde 6 farkla kazanır. MHP belediye başkanlığında yüzde 5 ile 7 arasında, meclis üyeliğinde ise yüzde 6 ile 8 arasında oy alır. Büyükşehir'de ise oyu yüzde 4 civarında olur. AK Parti mec-lise 12 ile 14 arasında meclis üyesi sokar.
Diğer siyasi partiler yüzde 5 oy alırlar ve yüzde 90 oyu CHP ve AK Parti paylaşır. Se-çim sonucunu yazayım. AK Parti yüzde 40 ile 42, CHP yüzde 46 ile yüzde 48 arasında oy alabilir.
****
Avcılar benim için tüm bir sürpriz olacak. MHP Avcılar'da barajı geçemez. 2011 seçimlerinde aldığı yüzde 9.78 oran ile aldığı 21 bin oya ulaşamaz. 270 bin küsür seçmenin 235 bini sandık başına gider. AK Parti ve CHP 100 bin oya ulaşır ve kim bir fazla oy alırsa o seçilir.
AK Parti'nin her eksilecek oyu CHP'ye ya-zar. MHP'nin yükselecek her oyu ise AK Parti'ye seçim kazandırır. Konjektürel durum CHP'nin lehine gözüküyor. HDP 10 bine, diğer siyasi partilerde 5 bin oy alırlar.
Göçmen oylarıyla ilgili yapılan yorumlar ise yanlıştır. Göçmenlerin büyük çoğunluğu CHP'-ye oy verir. Bence Avcılar'da kim kazanırsa kazansın büyük bir farkla seçim kazanmayacaktır.
****
Küçükçekmece'de kesinlikle seçimleri AK Parti Adayı Temel Karadeniz kazanır. CHP Adayı Gökhan Gümüşdağ CHP'nin alabileceği oyun en üst sınırına çıkarır ancak kazanamaz. MHP Adayı Muharrem Yıldız'ın yüzde 12'den daha fazla oy alması ve barajı aşması CHP'nin seçim kaybedeceğinin göstergesidir.
Şayet MHP yüzde 6 civarında oy alabilme ihtimali olsaydı, tartışmasız seçimler baş başa geçebilirdi.
Ayrıca Gümüşdağ'ın yaptığı her konuşma sonrasında kendisine ve partisine eksi olarak döndüğünü düşünüyorum.
****
Esenler, Bağcılar'da AK Parti yüzde 50, Bahçelievler ve Güngören'de ise kazanan adayın bıçak sırtında bir seçim kazanacağını, Ba-kırköy'de ise CHP Adayı Bülent Kerimoğlu'nun yüzde 60 ile seçimleri kazanacağını düşünüyorum.
****
İstanbul'u ise AK Parti Adayı Kadir Topbaş kazanır. Çok büyük bir farkla mı kazanır der-seniz, yanıtım hayırdır. Ve şunun altını çizeyim. İstanbul'da Kadir Topbaş'ın yerine bir başkası demiyorum. İnanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aday olsaydı kesinlikle kaybederdi. Topbaş İstanbul'un kesinlikle favorisidir.
Ve Mustafa Sarıgül, 2009 yılında aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'dan daha fazla oy alacak. Ve buna rağmen kaybedecek.
İstanbul'da CHP belediye sayısını 15'in belki bir üstüne belkide bir altı kadar kazanacak. AK Parti ise mevcut belediye sayısını koruyamayacak ve 24'ün altına düşecek.

Son söz: Türkiye genelinde CHP yüzde 30 bandında, MHP yüzde 15 bandında, HDP-BBP yüzde 8-9 bandında, diğer siyasi partiler yüzde 5, AK Parti ise yüzde 40 bandında oy alarak birinci parti olacak.
AK Parti tüm yaşananlardan sonra yara-lanmış olarak yoluna devam edecek. Ancak politikasını değiştirmez ve büyük fotoğrafa uygun yeni bir yol çizmez ise Türkiye ve AK Parti kaybedecek. Tabi millet olarak biz kaybedeceğiz.
İnşallah Başbakan Erdoğan, yürüttüğü politikadan ve şiddetin dilinden vazgeçer. Yoksa yazık olacak son 10 yılda elde edilen tüm kazanımlara...

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank