content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Oca

Şark Köşesi

Kaybolmaya yüz tutan gelenek, görenek, örf ve adetlerimizin izlerini evinin bir köşesini şark köşesi olarak hazırlayıp geçmişini burada hatırlamak ve muhafaza etmek çabasında olan kaç insan var tanıdığınız. Yok denecek kadar azdır.Çok sevdiğimiz şair dostumuz bir hafta sonu bizi evine davet etti. Güler yüzü ve misafir perverliği kadar hazırlamış olduğu şark köşesi öyle güzel ve sıcaktı ki bizi tarihin derinliklerine götürdü. Güzel sohbet yanında salonunun bir köşesinde hazırlamış olduğu şark köşesini görünce heyecanlandık. Kendi imkânları doğrultusunda tarihi ve köyüne has geleneği yaşatmaya çalışması takdire ayan bir davranış. Atalarından aile büyüklerinden kalma antika değeri yanında manevi değerinin de büyük olduğu eşyalar dikkat çekiyordu.

 Koca bir tarih ve geçmiş küçücük köşeye sığdırılmıştı.  İnsanların aklında geçmişe dair izler bırakıyordu. Teknoloji ile birlikte ne çok şey değişmiş meğer. Eskinin imkânsızlıkları içinde saklanmış yaşanamamış hayatlar. Geçen ömürler. Düşündükçe de insanoğlunun nerden nereye geldiği akıllara sığmayacak olan değişim ve gelişmeler in yaşandığı teknoloji çağı. Tarihi zengin olan tek ülke olduğumuzu düşünüyorum.  Tarih her zaman beni heyecanlandırmıştır. Ülkemizin her köşesinde tarihin izlerini taşıyan ve bu güne kadar gelen tarihi eserlerimizi görmek isterim ve imkânım oldukça da giderim.

 Mazisini tarihleştiren, kültürünü millileştiren ve coğrafyasını vatanlaştıran bir milletin tarihten silinmesi mümkün değildir. Tarih milletin hafızasıdır. Benliğini yitiren bir millet geçmişini de yitirir. Ve geçmişi olmayan milletin de geleceği olmaz. Tarih geleceği aydınlatan  yol gösteren rehberimizdir.

 Tarihe baktığımda içim cız ediyor. O kadar yokluk, imkânsızlık içerisinde bizler bu günlere gelmişiz. Ne savaşlar kazanmış tarih yazmışız. Birlik beraberlik içerisinde sen ben davası olmadan el ele dünyaya hükmetmişiz. Türkiye Cumhuriyetini bu inançla birlikte kurmuşuz. Kimse kendini düşünmemiş vatanı için savaşmış, canını vermiş, geri dönemeyeceğini bile bile cepheye koşmuş. Yeter ki vatanımıza, namusumuza zarar gelmesin, düşman topraklarımızı işgal etmesin diyerek kanımızın son damlasına kadar savaşmışız. Bu günlere gelmişiz.

 O koskoca tarihi evimizin bir köşesinde yaşatmaya nesilden nesile devam etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Filmler konu olan şanlı tarihimiz. Bazı filmlerde örnek gösterilirken bazı filmlerde tarihimizle dalga geçilmesi komedileştirilmesi üzücü.Dünyaya hükmetmiş Osmanlının torunları Türkiye Cumhuriyetinin çocuklarıyız.  Gurur duyarak örnek almamız gerekir. Tarihgeleceğin ışığıdır.

 Şimdi ise bu kadar teknolojiyle imkânları olan şu dünya ne halde, nerelerde?

 Bir zamanlar bizim egemenliğimiz altında yaşayan ülkelere biz bağımlı hale geldik. Herkes kendini düşünür olmuş, kimse kimsenin halinden anlamaz hale gelmiştir. Birine selam vermeye dahi çekinir olduk.Bu hatalar kimin ve bu suçu kimler işledi neden bedelini bizler ve doğmamış çocuklar ödeyecek. Bizler kimlerin hatalarının yanlışlarının çekiyoruz çekeceğiz.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank