- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Sağlık Turizmi (II)…

Daha önceki yazımda, sağlık turizmi ile ilgili görüşlerimi aktarmıştım. Bu arada; Sağlık Turizmi Derneği'nin, Ankara Ticaret Odası salonlarında, 18-21 Kasım tarihleri arasında düzenlediği "Sağlık Turizmi Kongresi"ne ve İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen, "İzmir'de Sağlık Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi" konulu toplantıya iştirak ettim.

Gördüklerim ve dinlediklerim, moralimi yükseltti. Türkiye'nin sağlık turizminde çok başarılı olacağına olan inancımı arttırdı.

1- Kongreye iştirak çok yoğundu. Türkiye'nin her tarafından ve yurtdışından iştirakçiler mevcuttu. Herkeste ciddi bir heves ve gayret vardı.

Bu vesile ile Ülkemizin sahip olduğu potansiyeli ve zenginlikleri daha detaylı öğrenme imkanımız oldu.

2- Ekonomi/ Sağlık/ Kültür-Turizm Bakanlıkları'nın, konuya ciddi biçimde eğildiklerini; detaylı inclemeler yaptıklarını; yoğun bir çalışma temposu içinde olduklarını öğrenmiş olduk.

Bu vesile ile Ekonomi Bakanlığı'ndan Sn. Bülent Uğur Ecevit'i ve Mete Özbalaban'ı; Sağlık Bakanlığı'ndan İrfan Şencan, Sn. Dursun Aydın'ı ve Sn. Kamuran Özden; Maliye Bakanlığı'ndan (genç kardeşimiz) Cem Arslan'ı yakından tanıma imkanı bulduk. Kendileri ile gurur duyduk. Ne kadar gayretli, iyi niyetli, iş bitirici olduklarına şahit olduk. Konularına, detaylı biçimde hakim olduklarını öğrendik. Ümitlerimiz arttı.

3- Devlet konuya önem vermektedir. Ciddi teşvikler öngörmektedir. (Bilişim, sinema, eğitim sektörleri ile birlikte.)

- Yol giderleri/ Tanıtım-Pazarlama-Reklam-Fuar-Kongre-Ofis- Konsültasyon-Konferans-Vergi Alımı vb. harcamalar için destekler verilmektedir.

- Bakanlık bürokratları (kapıları açık olarak) her türlü danışmayı yapmaktadırlar.

- Güzel bir danışma ağı kurulmuştur. 7 gün, 24 saat, 444 47 28 no'lu telefondan, (Almanca-Rusça-İngilizce-Arapça) bilgi almak mümkündür. Acil durumlar için 112; şikayetler için 184 no'lu telefonlar ihdas edilmiştir.

4- Sağlık turizmi, Ülkemiz için döviz ve istihdam açılarından, ciddi imkanlar sağlayabilir. Her dalda ( Medical tıp turizmi/ termal turizmi- spa/ ileri yaş ve engelli turizmi/ UMATEM vs.) büyük potansiyelimiz mevcuttur. Elbette;

- Altyapımız daha da güçlendirilmeli ve kalitesi arttırılmalıdır. Yatak kapasitesi genişletilmelidir.

- Tıp eğitiminin kalitesi yükseltilmeli; ara eleman ihtiyacı karşılanmalı; üniversitedeki kontenjanlar artırılmalıdır. Bu arada, mevcut kapasitesinn daha verimli kullanılmasının da önü açılmalı, devlet monopolü sona erdirilmelidir.

- Rusya-Türk Cumhuriyetleri-Orta Doğu-Ukrayna vb. hedefler ön planda tutulmalı, buralarda ciddi tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır. Normal turistin 650 dolar / sağlık turistinin 6.500-8.500 dolar civarında döviz bıraktığı bilinmeli, tanıtım harcamalarında cimrilik yapılmamalıdır.

- Özel sektör, birlikte hareket etmeli, gereksiz fiyat kırımları yapmamalı; haksız rekabete tevessül etmemeli, birbirini kötülememelidir.

Gördüğüm kadarı ile bürokrat kardeşlerimiz de işbirliğine ve destekçi olmaya hazırdırlar. (Yurtdışında görev yapanlar da aynı hevesi taşımalıdır.)

-Tayland/ Hindistan/ İsrail/ Ürdün/ Malta vb. rakiplerimizi iyi etüd etmeli, onların önüne geçecek tedbirleri uygulamalıyız.

-Sağlık Serbest Bölgeleri'nin kurulmasına tüm bakanlıklar olumlu bakmaktadır. Yıl sonuna kadar gerekli yönetmeliğin (Sağlık Bakanlığı'nca) tamamlanacağı ifade edilmiştir. Sonra görev Ekonomi Bakanlığı'nca yürütülecektir.

Biz, Ege-Koop Ar-Ge Bölümü olarak İzmir için bir altyapı çalışması yaptık. Sayın Bakanlar ve Sayın Başbakan olumlu bulduklarını ifade ettiler. ( Zaten EXPO'nun konusu da sağlık olarak tespit edilmiştir) Ancak gerekli yatırımcı olursa birden fazla serbest bölgeye izin verilebileceği belirtilmiştir.

Dileğimiz, bu sahada Ülkemizin ön plana geçmesi, başarılı olmasıdır.

NOT: Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO), Sn. Salih Bezci'yi gönülden kutluyorum. Kongre süresince ATO binasında gördüğüm (tuvaletleri, mescidi, salon ve lobileri ile) temizlik ve disipline hayran kaldım. Ciddi bir kalabalığa rağmen her taraf pırıl pırıldı.