- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Sabri Tarabya Kerkük’le Yaşıyordu

İnsanlar ölür… O dünyaya kavuşarak bırakmış oldukları tarihlere dayanarak, çalışmalarından, hizmetlerinden dolayı adları kalır her zaman millet onu unutmaz, bırakmış oldukları değerli yapıtları ile ya edinir, yaşarlar.
Irak Türklerini, Türkiye’yi candan, gönülden seven Türk soyundan gelen bir Türk kardeşim olan Kahra, S1Mısırlı Acımasız kanser hastalığına tutularak ölen, Sabri Tarabya Her zaman yazıları ile Kerkük’le coşarak, Kerkük’le yaşamaktaydı.
Ne yazık ki onu geç bularak, erken kaypatmak çok zor olmuştur bize.
Kendisi Irak Türklerinin davasına gönül veren ve yakından ilgilenen çok sayıda yazı, makale, kitap, yazan, Irak Türkleri ile ilgili dergi yayınlayan Rahmetli kardeşimiz öz be öz Mısırlı bir Türk ailesinden olan Sabrı Tarabya
Her zaman Mısırın %30 Türk olduğunu söylemekteydi ve hala dilerinde Türkçe sözlerinin olduğu, Türk devletlerinin bu topraklarında kurulduğundan yazmaktaydı, anlatmaktaydı, Mısırde bulunan Türk ailelerden en çok HİDAVİ, SİLAHTAR,
Bayraktar, Alemdar, Barudi, Abazalar, Kaba dayılar, ATREAŞLAR, Özbekler, HASAKİLAR, DEFDARLAR, ÇELEBİLER,
Ve başkaları önde gelen ailelerle, hattat, ses sanatkarları, sınama, tiyatro oyuncuları çoğunluk Türk olduklarını söylemekteydiler, bunlardan Ferid Şavkı, Şadıya, Ferid Atraş, İsmahan, Rüştü Abaza, Mari Münip, İsmail Yazın, Abdulselam Nablüsi, Yunus Şelebi / Çelebi, Yahya Şahin, Şivikar, Ahmet Remzi, Hüseyin Femi, Şair Ahmet Şavkı, Sami Mahmut Barudı ve daha yüzlerce, Araplaştırma politikası ile Mısır, Cezayir, Lübnan, Filistin, Urdun, Aman, Irak, Şam, Suriye, Colan, Libya ve birçok Arap devletinde Türkler dillerini unutmuşlardır.
Ve birçoğu ise tüm baskılara rağmen Türk olduklarını söylemektedir.
Çünkü tarih boyunca bu topraklarda birçok Türk devletleri kurularak bu yerler, bu topraklar Türklerin kendi topraklarıymış.

Rahmetli Sabrı Tarabya her zaman Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğindeydi yanımızda idi, Irak Türkleri ile ilgilenirdi, ailesiyle birlikte İstanbul’da Annem, kardeşlerimle onu tanıştırdım çok sevinmişlerdir, birçok yerlere beraber giderek, hep Kerkük 14 Temmuz 1959 Katliamını konuşarak, dizi şeklinde yazmaktaydı.

O bu gün aramızda olmayarak Allah’ın rahmetine kavuşmuştur, acı, çile çekerek genç yaşta dünyadan geddi, göz ardında kalarak çok işler yapacağını planlıyordu, O öldü bu gün yeri boş kaldı, bizden uzun bir yolculuğuna ayrıldı, Acaba biz Türkler olarak ve Özellikle Irak Türkleri olarak ona ne yaptık, unutmaktan başka hiçbir ailesini, çocuklarını sorduk, aradık, ne yaptıkları bildik, O Mısırlı ve Türkiyeli bir Türk aşkıyla yaşadı, son nefesini vererek Kerkük için Irak Türkleri için çalışmadan ve konuşurdu!
Tüm engel baskılara, tehditlere rağmen hiçte vazgeçmeden mücadele etmekteydi.

Rahmetli Sabri Tarabya arkasında Türklerini candan seven hala çalışmalarını sürdüren aile çocuklarını bıraktı, eşi kardeşim Seher hanımın oda bir Türk sevdalısı ve Türk olduğunu söylemektedir başı sağ olsun yazarımız yettiği yerde huzur bulsun, unu hiçbir zaman unutmadık ve unutmacağız.
Sabri Abdülmaksut Tarabya’nin Türk soylu Mısır yazarlarımızdan, olmasıyla uzun yıllardan Türkmen davasına gönül vererek savunan, Mısır’ın yetiştirdiği tanınan araştırmacı yazar idi, Soyu Türk olan Türkmenlerin sevgisini değerini alan aydın Irak Türklerinin davası yolunda yapıtlar, yazan Sabri Tarabya ortalıkta bir boşluk bırakmıştır,
Irak Türklerini Arap dünyasına tanıtmada yaşamış oldukları acı, işkence, haksızlıklarını yetiştirmesiyle bir mücadeleci bir sesi olmuştur,

Sevgi, iç duygulu Şahsiyet’iyle çok vefalı, temiz yürekli idi,
Irak Türklerinin sevmiş olduğu Türk soylu Yazar Sabri Tarabya Amansız bir hastalıkla savaş vererek yiğit yazar Mısırlı kardeşimiz Sabri Tarabya, bugün aramızda yok iken yazmış olduğu yazılarıyla yaşamaktadır.

Uzun bir sure hasta düşmesiyle Mısırda yanlış tedaviden dolayı, son günlerinde.
Ankara’da Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği tarafından Gülhane askeri GATA hastanesine yatırılarak rahmetlinin durumu iyi olmaya, düzenlemeye başlamıştır, ve her zaman yanındaydık, birlikteydik, ve Mısıra yolcu olmakla iki gün
sonra belirlisiz bilinmeyen şekilde aniden yaşamını kaybetmiştir.
Çünkü o iyileşmiştir ne olduğunu doktorlarda şaşmıştır.

Sabri Tarabya Irak Türklerinin her zaman hakli davasını destekleyerek ve her turlu saldırıya karşı yanlarında durmuştur ve savunmuştur.
Rahmetli Mısırlı yazar Sabri Tarabya Konuşma, yazılarıyla yiğitliğiyle Irak Türklerinin davasına kendisini adamış olan
soydaşımız genç yaşta hayatını kaybederek bizleri acı üzüntüsüyle üzerek 45 genç yaşında geçirdiği kanser hastalığından kurtulmayarak şirinin canını vermiştir.
Sabri Tarabya O Irak Türklerinin savunucusu. Düşmanların suçlamalarına, çirkin karşı vermesine rağmen hiç usanmadan karşı durarak davamızı dünyaya anlattı.

Hiçbir maddi karşılık beklemeden, almadan özveri olarak bunu başardı.
O bizim sesimizdi, sesimizi Arap ve dünya kamuoyuna duyurmaktaydı, anayasal haklarımızı savunmaktaydı.
Evet, o her yazdığı her yazıda o güzel kalemini sözleriyle, iyi konuşmasıyla bizim haklı davamıza inanmıştı ve kendi davası olduğunu görmekteydi.
Çünkü o Kerkük Türklerini severek, her zaman Kerkük’le yaşamaktaydı.