- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Sabit Bayram’dan: Güzide Gülpınar Taranoğlu

İnceleme ve araştırma çalışmaları zordur. Ortaya konulanların bir de değerlendirme bölümü vardır ki bu ayrıca, ikinci bir zorluk içindedir.

Sabit Bayram, 212 sayfalık “Güzide Gülpınar Taranoğlu-Hayatı, sanatı ve eserleri” adlı kitabında, önemli bir araştırmanın gerçekleştirilişini sağlamış. Merkezi İstanbul’da bulunan Zinde Yayınevi kitapları arasında Günyüzü gören bu araştırma, edebiyat tarihimiz açısından önem taşıyor, anlam zenginliği içinde karşımıza çıkıyor.

 

Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun hayatı ve eserleri değişik yönleriyle ele alınmış, incelenmiş, kitabın sayfaları arasına aktarılmış. Doğumu ve ailesinden başlanılarak, basın hayatı ve Gülpınar Dergisine kadar gelinmiş. Sonra eserleri sıralanmış bir bir. Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun şiir dünyasında gezintiler yapılarak, bu şiirlerdeki içerik üzerinde durulmuş. Ben’e yönelik temalar, felsefi ve metafiziksel temalar, sosyal temalar, üslup ve şekil üzerindeki görüntüler değerlendirilmiş. Sabit Bayram önsözünün bir yerinde:

 

“Türk edebiyatında – Toprak Ana – olarak ünlenen Güzide Taranoğlu, Gülpınar dergisinde, ismi az duyulan çok sayıda yazar ve şairin duyulmasını sağlayarak, edebiyatımıza büyük bir hizmette bulunur” deniyor ve doğru söyleniyor.

Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun doğumu ve ailesi bölümüne bakalım 23 ncü sayfada, birinci bölümde yeralan: Güzide Taranoğlu, 28 Ocak 1922 yılında İstanbul’da Eyüp ilçesinde dünyaya gelir. İlkokula erken başlaması için yaşı büyütülür. Nüfus kayıtlarında doğum yılı 01 Temmuz 1920 olarak görülür. Asıl adı Fatma Güzide’dir. Soyadı kanunu ile aile Gülpınar soyadını alır. Daha sonra Bilal Taranoğlu ile evlendiğinde eşinin soyadını kullanan yazar, eserlerinin çoğunda Güzide Taranoğlu ismini kullanır.

 

Güzide Taranoğlu’nun babası, Üsküp Kalkandelen nahiyesi eşrafından Hacı Kamber oğullarından Tahir efendinin oğlu Rıfat Beydir. Annesi Nevres Hanım, o çağın entelektüel bir ailenin ferdidir. 1918 yılında Rıfat Bey’le Nevres Hanım evlenir. Bu evliliğin dördüncü senesinde Güzide (1922) doğar. Aile İstanbul’a yerleşince Güzide, İstanbul Kız Lisesinde eğitimine devam eder. Buradan mezun olur. O yıllarda şiir denemeleri ortaya çıkar. Emlak ve Eytam Bankasında çalışmaya başlar. Sonra, Bilal Taranoğlu ile tanışır ve evlenir.

 

Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun onlarca şiiri bestelenmiştir. TRT Repertuarında 45 bestelenen şiiri-güftesi vardır. Ayrıca TRT Repertuarında yeralmayan bestelenmiş 123 ayrı şiirinin güftesinin bulunduğunu da kaydedelim Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun. En çok bilinen ve herkes tarafından dinlenince “Güzide hanımın sözlerini yazdığı şarkı” denilen “Tadı yok sensiz geçen ne baharın ne yazın” la bütünleştiğini biliriz, alkışlarız.

Sabit Bayram’ı böyle bir araştırma, inceleme çalışmalarını gerçekleştirdiği ve kitap olarak yayınlanmasını sağladığı için, tebriklerimi, sevgilerimi sunuyorum efendim.