- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Romatizma Nefes Darlığı Yapar mı?

33 yaşındayım. Romatizmal rahatsızlığım var. Plaquenil ve kortizon kullanıyorum.

Son 15 gündür nefes darlığım var. Akciğerlerimi dinledi, durum temiz, akciğer filmim temiz. Soluk testi normal.

“İlaç yan etkisidir” dedi yaşadığım nefes darlığım için.

Kalpten olabilir mi ya da alerjiden? Ayrıca ilaçları 6-7 aydır düzenli alıyorum. Yeni çıkar mı yan etkisi… ayrıca akciğerlerimde kesinkes bir şey yoktur değil mi?

 Göğüs doktoru “kesinlikle bizlik değil” dedi. Kan testi yaptı, kansızlık da yok dedi. Şurup verdi sadece “onu için” dedi. (Bricanyl sabah -aksam 1 ölçek dedi.)

Nefes darlığımın yanında öksürük-balgam yok. Eforla da eforsuz da nefes darlığım var.

Ne yapmalı hangi branşa başvurmalıyım? Romatizma için aldığım kortizonu azalttığım döneme denk gelmiş gibi ama emin değilim.

ROMATİZMA NEFES DARLIĞI YAPAR MI?

Sizinki ne tür bir romatizmal hastalık bilmiyorum ama bu hastalıkların bir kısmında belirtiler sadece eklemleri veya kasları değil, herhangi bir organı da (mesela deri, akciğerler, gözler…) gibi ilgilendirebilir.

Romatizmal hastalıklarda akciğer tutulmasının en sık görülen belirtisi nefes darlığıdır. Bu, akciğerde gelişen değişikliklere göre ani veya sinsi başlangıçlı, istirahatta veya eforda olabilir.

Nefes darlığı, bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da aksi tesiri olarak da karşımıza çıkabilir.

Muayene, solunum testi ve akciğer röntgeninin temiz olması akciğer tutulumu olmadığını ispat etmez; bunun için difüzyon testi ve HRCT gibi daha detaylı tetkikler yapmak icap eder.

Ancak ben sizdeki nefes darlığı şikâyetinin daha çok psikolojik kaynaklı olduğunu düşünüyorum ama bu mevzuda doğru kararı elbette sizi takip ve tedavi eden doktorunuz verecektir.