- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Rıfat Kaya’dan: Hayatımın İncileri

Gözü gönlü zengin, dünyası aydınlık Ankara’lı şairlerimizden Rıfat Kaya’nın yeni bir şiir kitabı geldi yenilerde.

Merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajansın sahibi değerli dostum Hayrettin İvgin getirdi, Kültür Ajans yayınlarının 188. si olan bu kitabı.

182 sayfayla şekillenmiş bir şiir kitabı “Hayatımın İncileri”. Prof. Dr. Nurullah Çetin hocamın bir önsözü var, “Rifat Kaya’nın hayatından süzülen hikmet damlaları” başlığı altında verilen…

Nurullah Çetin hoca önsözünün bir yerinde:

-“Rifat Kaya’nın Türk millet varlığının kültürel ve tarihi temellerine vurgu yapan şair hassasiyeti de çok önemli diyor.

Hece vezni türüyle kaleme alınmış, şekillendirilmiş şiirlerin sayfalara aktarıldığını görüyoruz. Rifat Kaya, anlatımda tutarlı, konuların bütünleştirilmesinde usta bir kalem olarak karşımıza çıkıyor.

Kitabın ilk şiiri olan Adalet başlıklı, adlı şiir 9. sayfadan sesleniyor mısralarıyla.

Bu şiirin bir dörtlüğü şöyle:

Zalimin zulmünü k

Sonra, kadınlarımız, erdemli gönüller, ağlayanlar, gülenler, veda edenler gibi sıralamayla kaleme alınanlar, bir bütünlük içinde şairleştirilmiş, sayfalara aktarılıp, okurların karşısına, sanat ve edebiyatseverlerin karşısına çıkarılmış.

Rifat Kaya’nın dostluğu sağlam, uzatılan elin sıcaklığını hissettiren bir yapısı vardır ki, bu özelliği her şeyin önünde ve üstündedir.

Hayatımın İncileri, adlı kitabının 88. sayfasına baktığımızda, şiir yazmada ‘el’  aldığı anasından, iki gözü anasından söz eder.

Bu şiirin bir dörtlüğünde şöyle seslenir Rifat Kaya:

-Anamdan öğrendim şiir yazmayı,

Saçımdan tırnağa döktü sevdayı,

Çağlayıp dağladı, hasret nidayı,

Aklımı kelama, yazandır anam.

eser kestirir

Çıbanın başını, söker söktürür,

Hakkı hakikati ruh ten diktirir,

Hakka hukuka, hak adalet kurban…