content

08 May

Rekabet Kurumu Süt-Yem Baskısı Yapan Firmalara Ön Soruşturma Açtı..

‘’Yemini Benden Almazsan Sütünü Almam ‘’ Baskısına Ön Soruşturma..!!!
‘’Süt Sanayicilerinin Yem Oyunu ‘‘başlıklı ,19 Mart 2013 tarihli yazısı ile Dünya Gazetesi Tarım yazarı Sayın Ali Ekber Yıldırım arı kovanına çomak soktu. Fikir Sahibi Damaklar Grubu ,Çiğ Süt Üreticileri Tüketicileri Grubu da Change.org’da başlattığı ‘’ Rekabet Kurumu süt ve yemdeki haksız rekabeti mercek altına aldığını bir an önce ilan etmeli!’’ imza kampanyası ile arı kovanın kapağını açtı..
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu kampanya da sessizliğini korudu.
‘’Yemini Benden Almazsan Sütünü Senden Almam ‘’ baskısına Rekabet Kurumu üç tane süt-yem firması hakkında geçtiğimiz hafta ‘’ön soruşturma’’ açtı.

Change.org sitesindeki kampanya başladıktan sonra süt-yem firmaları hakkında basında yazılanlara benzeyen, yüzeysel açıklamalar içeren, ön soruşturma açılabilir nitelikte olmayan elektronik dilekçeleri Rekabet Kurumu kayda aldı ise de ön soruşturma açamadığı belirtiliyor.

Change.org’daki kampanya 3000 imzayı geçmeye başlayınca bazı bölgelerdeki çiğ süt üreticileri işittikten sonra üç tane süt yem firması hakkında gönderilen elektronik dilekçeler de süt-yem firması isimleri, baskıyı nasıl yaptıkları, nasıl zarar gördüklerinin anlatımları oluşunca Rekabet Kurumu üç tane süt yem firması hakkında ön soruşturma açılması kararını verdi.

Rekabet Kurumu’nun ön soruşturma kurulu üyeleri geçtiğimiz hafta TSÜMB (Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği) merkezi yönetimini ziyaret ederek ‘’ön soruşturma’’ açıldığını bildirdiler. Soruşturma kurulu üyeleri TSÜMB uzmanları ile yaptığı toplantıda; Türkiye’deki TSÜMB’ne bağlı ülkedeki tüm yerel Süt Üretici Birlikleri’nin isim, adres, yönetim kurulu listesini, çiğ süt toplama sahasındaki süt firması, çiğ süt toplayıcısı kimlik bilgilerini elde ettiği bildiriliyor..

Rekabet Kurumu’nun Tahmini Eylem Planı
Benim tahminlerimize göre Rekabet Kurumunun eylem planı şöyle olabilecek..
-Ön soruşturma açılan üç süt-yem firmasının hangi üretici, kooperatif vb. kuruluşlara yem sattıklarının tespiti için defterlerini, faturalarını inceleyecek..
-Ön soruşturma açılan üç tane -süt yem firmasının çiğ süt toplama sahasındaki üretici birlik ve kooperatif yönetimlerinden üye listelerini alarak üyelerin, yöneticilerin ifadelerine başvuracak..
-Ön soruşturma sürecinde bu üç tane süt-yem firmasının çiğ süt toplama sahasının haricindeki sahalardaki üretici birlikleri, üreticilerden şikayet gelmez ise ön soruşturma bu üç-süt yem firması ile sınırlı kalabilecek..
Rekabet Kurumu Ne Yapmalı
Süt-yem takasında üreticilere yem satışına doğrudan aracılık eden bazı yerel süt üretici birlikleri, yine bazı yerel damızlık birliklerinin, kooperatiflerin kendileri de kazanç sağladıklarından dolayı doğrudan Rekabet Kurumu’na başvurmaları beklenmiyor.. İşte bunların üyelerine Rekabet Kurumu’nun doğrudan ulaşmaya çalışması bekleniyor..
Change.org’da da sürdürülen kampanya devam etmeli, ‘’yemini benden almaz isen sütünü senden almam ‘’baskısına maruz kalan diğer üreticiler de bu kampanyayı işitmeli, ön soruşturma sadece bu üç tane süt-yem firması ile sınırlı kalmamalıdır.. Tüm üreticiler işitmeli, tüm süt-yem baskısını yapan firmalar ortaya çıkarılmalıdır.. Süt-yem baskısına çanak tutanlar da.. Köylerdeki tüm çiğ süt üreticileri bunları işitmeli, ön soruşturma açılmış olmasından cesaret bulmalıdır.. Baskıyı yapan çiğ süt toplayıcısı firmanın kişinin ismini şikayet için rek(at)rekabet.gov.tr elektronik posta adresine dilekçesini göndermelidir.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ?
Henüz şikayet için başvuruda bulunmayan üreticiler, hatta üretici temsilcileri şikayet edersem sütümü almazlar, şikayet edersem bakanlık ne der? Kaygısı ve korkusunu yaşıyorlar. Bilhassa üretici temsilcileri şikayet edersem bakanlık bize müfettiş gönderir de bizi görevden aldırır mı, bu olası girişimimize bakanlık kaşlarını çatar mı endişesi yaşıyorlar.

İşte bu kaygı, korku, endişe algısı karşısında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı üst kademe yöneticileri, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, daire başkanları, sanayicilerin sermayesinin cazibesinin kapılmamalı, üreticilere, üretici temsilcilerine bu konuda destek ,cesaret vermelidir.. Bu ön soruşturma ve diğer aşamalarda taraf olduğunu ilan etmelidir.

GTHB Veteriner Hekim Sayın Mehdi Eker, açılış, tören vb. gösterilere değil üreticilerin sorunlarına vakit ayırmalıdır. Çorum/Mecitözü’n de Kırşehir/Mucur’da ve bir çok yerde eski referans fiyatın altında olan 74 kuruştan, 80-85 kuruştan çiğ süt bedelini ödenmesi, çiğ süt-damızlık üreticilerine ‘’yemini benden almaz isen sütünü senden almam baskısı ‘’ile ilgilenilmesi açılış ve törenlere katılmaktan daha önemlidir..
Sütünü benden almaz isen yemini senden almam baskısı karşısında GTHB Sayın Mehdi Eker’in üreticilere, üretici temsilcilerine cesaret verici açıklamalar yapmasını kamuoyu bekliyor..
Üreticiler Ne Yapmalı?
Çiğ süt-damızlık üreticileri, üretici birlikleri, kooperatifler ‘’yemini benden almaz isen sütünü senden almam’’baskısını yapan çiğ süt toplayıcısı –yem satıcısı firmanın, kişinin ismini şikayet için rek(at)rekabet.gov.tr elektronik posta adresine dilekçesini göndermelidir. Tüm ülke çapındaki baskı ancak tüm üreticilerin, tüketicilerin işitmesi ile durdurulabilinir..
Tüketici Dernekleri Ne Yapmalı
Tüketici dernekleri bu ön soruşturmaya kendi hukuk müşavirlerini görevlendirmelidir. Üreticiler hiçbir kurumun hukuk müşavirlerinin inisiyatifine terk edilmemelidir. Üreticiler; üretici kuruluşlar, sanayiciler, siyasi yetkililer için değil tüketiciler var ise vardırlar..
Emeği Geçenlere
Çiğ süt Üreticileri Tüketicileri Grubu bu konuda ‘’Süt Sanayicilerinin Yem Oyunu’’ başlıklı yazısı ile Tarım Yazarı Sayın Ali Ekber Yıldırım’a, Change.org sitesinde kampanya başlatan ve sürdürecek olan Fikir Sahibi Damaklar Grubu’na, tüketicilere, bu kampanyayı desteklemek için imza veren ve verecek olanlara ve tüm emeği geçen ve geçecek olanlara teşekkür ediyor..
Çapar Kanat
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri
https://twitter.com/caparkanat

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank