content

02 Ağu

Plastik Terliklerde Kanserojen Madde Buluındu

Almanya’ da kısa adı WDR olan Westdeutsche Rundfunk isimli yayın kuruluşu tarafından yaptırılan bir araştırmada plastik tplastik-terlikler-150x141erliklerde yüksek miktarda kanserojen kimyasallar olduğu” belirlendi.

Araştırmada, farklı üreticilere ait olan 10 çift plastik terliğin 6’ sında sınır değerlerin üzerinde “poli-siklik aromatik hidrokarbonlar”(PAH) olduğu tespit edildi.

Plastik ürünlerde yüksek derecede kanserojen olarak bilinen PAH için bir sınır değer belirlenmiş değil ama endüstri kendi isteği ile otomobil lastiklerinde kilo başına 0.2 miligramın geçilmemesi şeklinde bir kararı var.

Alman Çevre Koruma Dairesi, uzun zamandan beri bu miktarın daha da azaltılması için uğraşıyor ama henüz bir sonuç alabilmiş değil.

İncelemede, Crocs markasına ait terliklerde PAH bulunmamakla beraber alerjilere yol açabilen solventler olduğu görüldü.

7 çift terlikte de “krom, kurşun, kadmiyum gibi ağır metaller” bulundu.

Bu ağır metallerin deriden emilmeleri mümkün olmamakla beraber terlikler günün birinde çöpe atıldığında bunların toprağa ve suya karışması ihtimali var.

Araştırmada incelenen terliklerin fiyatı 8-30 Euro arasında değişiyordu ve bunlar Deichmann, Kaufland, Zalando, Birkenstock ve Crocs firmalarının ürünleri idi.

Üreticiler, terliklerde bulunan kimyasalların miktarlarının yasal sınırlar içinde olduğunu ama buna rağmen ürünlerinin muhtevasını tekrar kontrol edeceklerini söylüyorlar.

Alman Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), bu plastik terliklerin özellikle kötü kokuları olanlarının kullanılmasını uygun bulmuyor.

Gelelim neticeye

Bizde de durumun Almanya’ dan farklı olduğunu sanmıyorum; araştırılsa belki de daha vahim bir tablo ile de karşılaşabiliriz.

Yapılması gereken esas şey bu tür kanserojen madde ihtiva eden tüm ürünlerden “kesinlikle” uzak durulmasıdır.

Özellikle yazın çorapsız kullanılan bu renkli, şık görünümlü terlikleri illa kullanmak isteyenlerin mutlaka çorap giymeleri ve terliğe temas ettikten sonra ellerini çok iyi yıkamaları gerekir.

KAYNAKLAR

http://www.focus.de/gesundheit/news/hochgradig-krebserregende-stoffe-socken-als-schutz-gegen-giftige-plastik-clogs_aid_1057160.html

http://www.brigitte.de/gesund/gesundheit/plastik-clogs-1172933/

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank