- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Özgürlük Sigaraya Başlamak mı…?

Genç bir adam özgürlüğü “sevdiğin insana bağlanmaktır” diye tarif etti. Özgürlük neydi. Gençler özgürlüğü nasıl tanımlıyordu.? Çoğuna, hatta bir zamanlar bana göre de özgürlük, istediğin şeyi kısıtlama getirmeden, sınırsızca yaşamaktı.

Yaşadıklarımız sevdiklerimizi, çevremizi en önemlisi kendimizi ne kadar mutlu eder ya da ne kadar üzer? bunları düşünmeden ve hesap vermeye gerek duymadan, hesap sorulmadan yaşamak, yaşadığını zannetmek, özgürlüğün adı mıydı, kendi miydi? bunları bile düşünmemekti özgürlük.

Arkadaşların sigara içiyor ve eğer sen içmiyorsan alay ediyor, küçük görüyor, arkadaş olarak kabul etmiyorlar.

Kendine çevre edinmek istiyorsan, arkadaşlarının alışkanlıkları senin de alışkanlıkların olacak ve savunacaksın.

Sigaraya 11 yaşında başladım. Bir arkadaşım sigarayı elime tutuşturdu ve “bak büyükler sigara içiyor, sende büyüdün o zaman içmelisin. İçmezsen çocuksun demektir.” Dedi. İlk nefeste dumanı ağzıma doldurdum ve üfledim. “öyle değil bak böyle” diyerek, nefesi ciğerlerine çekti. Bende çektim ve çok öksürdüm. Bana güldüler. Aramızda, sigara dumanını en çok kim içinde tutacak yarışmaları yapardık. Bunlar bizim için çocuk oyuncağı olmuştu. Sigara ile arkadaşlığım yıllarca sürdü. Gittiğim her yerde insanlar sigara içiyordu. Demek ki çok normaldi.

Orta yaşın olgunluğu, yaşanan acıların izleri, hayatımın kontrolünün elimde olduğuna inancımı arttırdı. Bir gün kendi kendime, “Allah sevmeyi emrediyor, seviyorsun, çok seviyorsun. Allah sevdiğini yanına alıyor, sabrediyorsun ve hayatını anılarla yaşayarak sürdürüyorsun. Sevdiğin insan yanında olmadan da yaşayabiliyorsun” diyerek, ben sigaranın esiri değilim. Tercih ettim içtim. Artık içmek istemiyorum. Yaşlanıyorum. Giden gençliğimi geri getiremem ama sağlıklı bir yaşlı olabilirim. Bu nedenle, “sevdiğimi veren ve alan Allahın emirlerine sabırla karşılık veriyorsam, sigara benim için sadece bir tercih. Bundan sonrada içmiyorum. Yüreğim sabrediyorsa, tercihimde kolaylıkla değişir.

İrademe güveniyorum.” Dedim ve sigarayı bıraktım.

Zamanla yaşıtlarımın benden daha yaşlı göründüğünü fark ettim. Yorulmadan yol yürüyor, çocuklarla şarkı söylüyorum. Sabahları öksürerek uyanmıyor, ağır nikotin kokusundan rahatsızlık duymuyorum. her şeyden önemlisi, sağlıklı bir kadınım ve kadın kokuyorum.

Özgürlük sigaraya başlamak mı? Bırakmak mı?