- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Özgürlüğün Adı Cumhuriyet

Yıl 1923. Aylardan 29 Ekim. Yeni bir yönetim şekli kuruluyor. Adı Cumhuriyet Bağımsızlığın, özgürlüğün simgesi...
Milli bayramımız olarak Türkiye de ve Kuzey Kıbrıs'ta 91. yıldönümü kutlanacak inşallah hep birlikte neşeyle, coşkuyla... O gün bugündür.
Cumhuriyetin kurulmasıyla teknik olarak insanların temel hakları yani ''Milli İrade'' esas alınmıştır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir artık. Kendisini yönetecek kişi veya kişileri seçebilecek yine seçimle seçtikleri kişileri değiştirebilecek milli iradeye sahip olunmuştur. Cumhuriyet, parlamentoya dayalı olan siyasi rejim yani yönetme işinin bir kişi veya zümreye ait olması değil de halkın tamamını kapsayan bir yönetim şekli olmasıdır.
Cumhuriyet rejimini en anlamlı kılan Yasama, Yürütme ve Yargı unsurlarının birbirine bağımsız kuvvetler ayrılığıdır. Bu özelliğinin en büyük avantajı hukuk devleti, demokrasi, özgürlük ve temel insan hakları gibi kavramları beraberinde getirmesi en önemlisi bu kavramların yönetime rejimin temel taşı gibi yerleşip esas alınmasıdır.
Bu Cumhuriyet kolay kurulmamıştır. Bu yüzden kolay yıkılamaz. Bunun için TBMM'si tarafından ''Teşkilatı Esasiye'' yani Türkiye devletinin yönetim şekli Cumhuriyettir. Yönetilirken Cumhuriyet esas alınır. Bu durumun değişmemesi içinde Anayasalarda değişiklik yapılarak ''değiştirilmesi teklif dahi edilemez'' ibaresi koyularak garanti altına alınmıştır.
Resmi ya da özel mülkiyete ait her yerde ay yıldızlı bayrağımızın dalgalanması ziyadesiyle mutlu edecek, gururdan göğsü kabaracaktır her ''TÜRKÜM'' diyenin.
Cumhuriyete yakışır, insanlığa yaraşır allı, şanlı bir kutlama diliyorum. Hukukun ve demokrasinin göstergesi, özgürlüğün adı Cumhuriyet Bayramı kutlu, mutlu olsun. Türkiye’mize ve Yavru Vatan Kıbrıs’ımıza...