- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Özelleştirme Adı Altında, Milletin Malını Uluslararası Tekellere Peşkeş Çekiyorlar!

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Esinoğlu, AKP Hükümetinin Otoyollar, köprüler ve bunlar üzerindeki tesislerin özelleştirilmesini değerlendiren bir yazılı basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması şöyle:

AKP Hükümeti, 2003 yılından bu yana satılmadık yer bırakmadı. Stratejik bir kuruluş olan Telekom’u sattı, yetmedi, enerjimizin can damarı olan TÜPRAŞ’ı sattı, yetmedi, Elektrik Dağıtım A.Ş.’leri ve şimdi de otoyollarla köprüleri satıyor. Milletin bütün birikimleri, bir bir elden çıkarılıyor.

AKP Hükümeti, en son, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile 8 otoyolun işletmesini 25 yıllığına Koç Holding, Malezyalı UEM ve Ülker’e ait Gözde Girişim’e vererek özelleştirdi.

Türk Telekom’dan sonra Cumhuriyet tarihinin 2. büyük özelleştirmesi olan bu özelleştirmede, Malezyalı UEM şirketi yüzde kırk hisseye sahip.

Özelleştirmeden 5.7 milyar dolar gelir elde edilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Ön Tanıtım Dokümanı incelendiğinde görülmektedir ki, köprü ve otoyollardan elde edilecek gelirin sekiz yıllık kârına eşit bir rakam 5.7 milyar dolar. Yani, otoyollarımız ve köprülerimiz, içinde yabancı şirketlerin de yer aldığı bir ortaklığa sekiz yıllık kârı karşılığı peşkeş çekilmektedir.

Kaldı ki, bu şirketlerin elde edeceği kâr, her yıl katlanarak artacaktır. Otoyol ve köprülerden elde edilen gelirin son 10 yılda yüzde 250 arttığı göz önünde bulundurulacak olunursa, nasıl bir kamu gelirinin özel sektöre altın tabakta sunulduğu anlaşılabilir. Üstelik, köprülerin büyük bakımı da devlet tarafından yapılacak.

Kamu yararını değil, kârı esas alan şirketlerin elinde olacak köprü ve otoyollardan hizmetten faydalananların zarar göreceği ortadadır.

Bu özelleştirme ile kamuda çalışan binlerce otoyol çalışanının da işsiz ya da sendikasız kalma tehdidi yaşayacağı açıktır. Nitekim daha özelleştirmeler başlamadan, 224 gişe çalışanı memur statüsüne geçirilerek sermayeye dikensiz gül bahçesi sunulma çalışmaları yürütülmüştür.

Bütün ülke ekonomisini yakından ilgilendiren, yurttaşlarının güvenli ve ücretsiz olarak kullanması gereken bir kamu görevi, AKP Hükümeti ile devletin görevleri arasından çıkarılmıştır.

AKP Hükümeti günü kurtarma peşindedir. Yaklaşan seçimler için kullanabileceği kaynaktan ötesini düşünmemektedir. Benden sonrası tufan mantığıyla hareket edenler, milleti uluslararası tekellerin sömürüsü ile baş başa bırakmakta, milli olan ne varsa elden çıkarmaktadır.

Bu özelleştirme, bütçe açıklarını kapatmanın ötesinde, büyük sermayenin uluslar arası sermaye ile birleşerek Türkiye halkına saldırısıdır.

İşçi Partisi, özelleştirmelerin Türkiye’yi üretimden kopardığını, bağımsızlığımızı tehdit ettiğini en başından beri tespit etti ve özelleştirmelere karşı mücadele etti.

Ülkemizin yollarını yabancı tekellerin denetimine açan, iki kıtamızı birleştiren stratejik köprülerini bile peşkeş çeken bu anlayışla da mücadele edecektir.