content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

14 Eki

Özel Sektör Arefe Günü Çalışacak mı?

Okurumuz Arif Şenay, "Hocam, Bayram Tatili, resmi açıklamaya göre 6 gün. Ancak özel işyerleri çarşamba öğlene kadar çalışmak zorunda mıdır? Bu soruya cevap verir misiniz?" diyor. Unknown ObjectUlusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri hakkındaki kanuna göre arefe günleri saat 13,00'e kadar iş süresi kapsamında olup, saat 13.00'ten itibaren tatil olması gerekmektedir.
Kamuoyundaki beklentiler 9 günlük bir tatili olsa da, Bakanlar Kurulu Kararı ile 24 Ekim 2012 arefe günü Kamu kurumları için bu yıla özgü olmak üzere tam gün tatil ilan edilmiştir.

Özel sektör işyerleri isterlerse kamu kurumlarında olduğu gibi arefe gününü tatil yapabilirler. Ancak bu yönde bir zorunlulukları yoktur. Yasal olarak özel sektör işyerleri arefe günü 13,00'den sonra tatil olacaktır.
**************************************************************
3 ayrı SSK Numarası Birleştirilir mi?
Okurumuz Mustafa Güneş, "Bir yakınım 1980 öncesi çeşitli fabrikalarda çalışmış ama eskiden beri 3 ayrı SSK numarası ve kartı var. Emeklilikte bunlar birleştirilir mi? Ne yapması gerekir?" diyor.
Maalesef özellikle 1990 yılı öncesinde bilgi işlem sisteminin yeterince kullanılmaması ve SSK'nın sağlıklı bir alt yapısının olmamasından dolayı sigortalılara farklı SGK müdürlükleri tarafından sicil numaralarının verilmiş olması sık rastlanan bir durumdur.

SGK’nın E-Bildirge uygulamasına geçmesinden sonra, sosyal güvenlik sicil numarası aynı zamanda TC Kimlik numarasına tanımlandığı için sigortalılara tek sicil numarası verilmiş, kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılmıştır. E-Bildirge sistemine geçmeden önce böyle bir uygulama olmadığı için çok sayıda sigortalı geçmiş yıllarda birden fazla sosyal güvenlik sicil numarasına sahip olmuş, sigortalı işe giriş bildirgelerinde yeterli bilgilerin olmadığı durumlarda sosyal güvenlik sicil numaraları TC Kimlik numaralarına tanımlanamamıştır.

Birden çok sicil numarasının varlığı halinde emeklilik öncesinde, yazılı olarak bir dilekçe ile sicil birleştirme talebinde bulunmak aylık bağlama sürelerini kısaltacağı gibi sigortalıların hak kayıplarını da önleyecektir.
Bunun için sigortalının son çalışmalarının geçtiği, son çalışmasının geçtiği ilden başka bir ilde ikamet ediyorsa ikamet ettiği ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkez Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurulması gerekir.
**************************************************************
Sigorta başlangıcı 18 yaşı doldurunca başlar
Okurumuz Barış Çelikal, "1985 yılında sigorta girişim oldu. O zaman 16 yaşındaydım. 18 yaşıma kadar olan 2 senelik sure emekliliğime yansır mı? Bana bir faydası olur mu?" diyor.

01/04/1981 tarihinden önce işe başlayanlar için sigortalılık başlangıç tarihi 01/04/1981 tarihi olarak kabul edilmektedir. 01/04/1981 tarihinden sonra işe başlayanlar içinse 18 yaşın doldurulduğu tarih olarak kabul edilecek ve 25 yıl sigortalılık süresi 18 yaşın doldurulduğu tarihten başlayacaktır. Yani, 18 yaşından sonra 25 yıl sigortalılık süresi 43 yaşını doldurunca tamamlanacaktır. Ancak 8.9.1999 öncesi çalışması olan ve kademeli emekliliğe tabi kişiler için 18 yaşından önceki işe başlama tarihine göre emeklilik yaşı tespit edilmektedir.

Dolayısıyla okurumuzun emekliliğinde dikkate alınacak olan 25 yıllık sigortalılık süresinin başlangıç tarihi olarak 18 yaşını dolduracağı 1987 tarihi dikkate alınacaktır. Bununla birlikte emekli yaşı da 1985 işe girişine göre belirlenecektir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank