- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Otojenik Eğitimle Ne Elde Edilir?

Otojenik Eğitim desteğiyle; iş ve aile problemleri, sınav, iş görüşmesi, toplantı, özel bir sunum gibi stresli durumlar öncesinde, sinirsel bozukluklar veya psikolojik rahatsızlıklarda iç huzurumuzu elde edebiliriz. Bunun yanı sıra istek dışı oluşan düzenli uyuyamama, yüksek veya düşük tansiyon, çeşitli ağrılar, egzama, astım gibi birçok fiziksel rahatsızlıkları yenmede olumlu yönde etkilidir. Bu rahatlamayla konsantrasyonunuzu ve algılama gücümüzü arttırıp; ruhsal/düşünsel, bedensel ve sanatsal yeteneklerinizi yükseltebiliriz.

Otojenik Eğitim bir ilk yardım tedavisi değildir. Öğrenilmesi ve kişinin kendisinde belirgin bir değişimin oluşması bir kaç haftayı bulur. Bu öğretiyi strese dayalı rahatsızlıklara karşı önleyici ve tüm psikosomatik rahatsızlıkların giderilmesinde destekleyici, bir yöntem olarak görebiliriz.

Otojenik Eğitimi kimler öğrenebilir?

Otojenik Eğitimi rahatlamayı arayan ve bilinci yerinde olan herkes öğrenebilir. Belli bir konsantrasyon kabiliyetinin olması öğrenim acısından yararlıdır. Çocuklar aileleri ile birlikte 5 yaşından; tek başına olarak 8 yaşından itibaren bu eğitimi alabilirler. Eğer kalp sorunu, astım, epilepsi veya herhangi bir rahatsızlığımız varsa bunu seans öncesi bildirmemiz yararımıza olur, ancak birdirmemeninde hiç bir mahsuru yoktur.

Otojenik Eğitimin öğrenilmesi ne kadar sürer?

Otojenik Eğitimin öğrenim süresi, kurs eğitmeninin uygulayacağı kurs akışına göre değişkendir. Genelde otojenik eğitimin 7 temel basamağı, yaklaşık 40 - 60 dakikalık seanslar halinde; her seansın arasına 2 - 7 günlük egzersiz süresi verilerek, 5 - 7 seansta öğretilir. Seanslar arasında verilen egzersiz süresinde, seansta öğrendiğimiz egzersizleri kendi başımıza yaparak, bu egzersizleri kendimizce pekiştirip, kendimizi bir sonraki seansa ve şartlı reflekse hazırlarız. Otojenik Eğitimin öğretisi ile yaklaşık 3 - 6 hafta içinde, yapacağımız düzenli egzersizlerle "şartlı refleksi" oluşmayı başarırız. Şartlı reflekse adapte olan bedenimiz ile artık Otojenik Eğitimi hayatın her yerinde, çok kısa bir zaman içinde devreye sokarak kullanmaya başlayabiliriz. Bu süreç sonunda eğer istersek, içinde bulunduğumuz konuma uygun telkinleri de kendimize vermeye başlayabiliriz.

Şartlı Refleks nedir?

Şartlı/Zorunlu Refleks, terbiye edilen bedenin belirli bir konumda gösterdiği reaksiyondur. Öyle ki; Otojenik Eğitimin verdiği öğretisi ile, bedenimizde rahatlatıcı bir sıcaklık oluşmasını istediğimizde, bu reaksiyon hemen oluşur ve rahatlatıcı sıcaklığı hissederiz. Stresli ortamlarda (örneğin bir sınav ya da önemli bir toplantı öncesi) bu şartlı refleksi devreye sokarak, kendinizi çok kısa bir zaman içinde oldukça rahat/relaks bir konuma getirmeyi sağlayabiliriz.