content

17 Ara

Organik ve Biyolojik Bilgisayar

Milyarlarca insanı sanal ortamda birbirine bağlayan internet, bundan 30 yıl önce Pentagon’un kendi bünyesindeki bilgisayarlar arasındaki iletişimini sağlamak için geliştirdiği Arpanet isimli program sayesinde ortaya çıktı. ABD, şimdi de internet kadar tarihi değiştirecek ve çok daha fazla tartışmaya yol açacak Brain-net isim...li bir programı yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.

Gelişmiş Savunma Araştırmaları Proje Ajansı’nca (DARPA) yürütülen çalışmalarda, özellikle ABD Başkanı Obama döneminde gelişme sağlandı. Bu projeler gelişme aşamasında.

Beyin gücü ile kontrol edilen insansız hava aracı dronelar gökyüzünde uçabilir. Ancak bu gelişmeler etik tartışmaları da beraberinde getiriyor. Bazıları ise, beyinleri kontrol edilen ya da kendi iradesi ile hareket etmeyen asker ve makinelerin yer alacağı savaşların bugünün savaşlarından daha acımasız olacağını ve bugün tartışılmayan yeni ahlaki, insani ve etik sorunları ortaya çıkaracağını savunuyor.

Biyolojik bilgisayar; Bir kişi tarafından çözülmesi çok zor olan problemlerin insan beyinlerinin birbirine bağlanması ile oluşturulacak ortak bir beyin gücüyle çok daha kolay bir şekilde çözülmesi amaçlanıyor.

Reuters’ın haberine göre, bilim adamları bu tekniği beyin bağlantısı olarak nitelendiriyor. Pentagona bağlı DARPA’nın projeyi desteklemesindeki asıl amaç ise bu düşünce transferi ve beyin kontrolü teknolojisini insanlar üzerinde etkin hale getirmek.

Pentagon; DARPA programıyla tarihi değiştirecek projeyi yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Zihin kontrolü ve iletişimine dayalı brain-net fareler üzerinde olumlu sonuçlar verdi.

Bilim insanları 15 yıllık araştırma neticesinde; bir beyinden diğerine bilgi yollamanın yolunu buldu. Deneyler neticesinde Brezilya’daki bir farenin düşünceleri internet vasıtasıyla ABD’deki başka bir fareye aktarıldı. ABD’deki kobay, Güney Amerika’dan gönderilen beyin sinyallerini aldığı anda diğer kobayın davranışlarını taklit etmeye başladı.

Bir farenin beynindeki görsel imaj, bağlı elektrodların dışında herhangi bir aracı nesne kullanılmadan diğer farenin beyninde oluşturuldu. Yani iki farenin beyni doğrudan iletişim kurdu. Bu bağlantı kullanılarak gelişmiş organik bilgisayarlar üretmek amaçlanıyor.

Pentagon’un beyin gözlükleri projesiyle bu gözlükleri takan askerin bilinçaltındaki tehditleri bilinç düzeyine çıkmadan tespit etmesi hedefleniyor.

Çalışılan yorulmaz ve uyumaz asker projesi ile beynin uyku gereksinimini kontrol eden bölümlerini geliştirerek askerlerin uzun süre uyumadan görev yapmasını amaçlıyor.

Bugün havaalanlarında kullanılan tarayıcıların yerini alacak sistemle, kalp atışları, bakışlar ya da göz bebeklerindeki en ufak değişiklikler bile algılanacak.

Beyin gücüyle hareket; Bir farenin beynindeki görsel imaj, elektrodlar dışında herhangi bir başka aracı nesne kullanılmadan diğer farenin beyninde oluşturuldu.

Casus böcekler; Gelişmiş sistemlerle beyinleri kontrol edilen robot böceklerin casuslara dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Patlama ölçer; Askerlerin maruz kaldığı patlamaları ölçerek, dışarıdan fark edilmeyen yaralanmaları tespit edecek.

Son projelerden biri Beyin yıkama. Nöro bilimle, yabancı halkların düşüncelerini etkileyecek haber ve öyküler oluşturmak.

Proestetik projesinde ise yapay uzuvların beyin sinyalleri ile hareket ettirilmesi planlanıyor.

Türkiye ve İslam dünyasının bilim adamları, nelerle meşgul dersiniz?

Günün Sözü: Bilgiyi kontrol eden, dünyayı da kontrol eder.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank