content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

31 May

Onbinlerce İflas Yaşanır, Uygulama Yeniden Düzenlenmeli

Dünden devam...

Maliye Bakanlığı’nın bu uygulamaya acil olarak yeni düzenleme getirilmesi fikrini, çeşitli oda ve kurumların temsilcileri de paylaşıyorlar.

** Yahya Arıkan : Fabrikalar kapanır
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan’la konuştuğumda -öncelikle Türkiye’nin e-devlet sürecinde emin adımlarla yol almasının doğru olduğu gerçeğini belirtiyor. Arıkan, elektronik ortamda veb tabanında artık her türlü kayıdın izlenmesinin , banka, araba, gayrimenkul hareketlerinin görülmesinin Türkiye açısından büyük bir değişim anlamına geldiğini belirtiyor ki bu konuda kendisiyle hemfikiriz.

Ayrıca e-haciz boyutuyla uygulamanın büyük bir tehlike olduğu konusunda da Arıkan’la hemfikiriz. Arıkan yaşanan süreci şöyle aktarıyor: “ Birçok ülke krize karşı ciddi kolaylıklar getiriyor. Bu süreçte Türkiye’de böyle bir uygulamanın başlatılması ise son derece düşündürücü. En azından şu ayrım yapılabilir; işçi çalıştıran bugüne kadar vergi borcuna sadık kalmış firmalar ile vergisini ödemekten kaçınmış firmalar bazında ayrım yapılabilir. Firmaların şeceresine bakmak lazım. Aksi takdirde banka hesaplarına el konması daha birçok çok sorunu tetikleyecek. Uygulama ülkeyi darboğaza sokmak anlamına gelir ki işini çevirememekten dolayı birçok firma, fabrika kapanır”

** Sıtkı Şükürer, “Maliye uzayda mı yaşıyor” diye soruyor.
Mesleği yeminli mali müşavirlik olan Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sıtkı Şükürer ile tahsilat probleminin had safhada olduğu bu dönemde uygulamanın yanlışlığını görüştük. “ Türk vergi sistemi içinde para kazansan da kazanmasan da çalışanlarının muhtasar vergilerini, SSK ödemelerini, sattığın ancak parasını tahsil edemediğin KDV’leri de ödemek zorundasın” yorumunu yapan Şükürer konuya hakimiyeti ile şu tespitte bulunuyor: Vergi ödeme vadeleri çoğunlukla maksimum 45 gün. Tahsil etmediğin tutarlar üzerinden bir takım vadeler koymak üzere ihtimal gelir ve kurumlar vergisi oluşuyor. Sonuçta devlet; paranın olmadığı bir ortam içerdisinde, kağıt üzerinde, gerçeklerden tamamen bağımsız, ayda yaşayan saylonlu mantığıyla peşin peşin vergilerini istiyor. Ödeyemeyince bu kez yıllık yüzde 30 gibi oldukça yüksek faizle mükellefleri muhatap ediyor. Bunların hiçbiri doğru değil. Doğru olan vade ile bağlantılı olarak vergi ödeme sisteminin oluşturulması. Faiz oranlarının ortalama mevduat faizlerinin yüzde 50’si ile sabitleniyor olması gerekir.”

Bu uygulama bu şekilde sürdüğü takdirde Şükürer’in ilgi çeken bir tespiti de var:
“Aksi halde zaten gittikçe artan seri iflas ertelemeler önü alınamaz hale gelir, onbinlerce iflas yaşanır veya nakdini yönetemeyen firmalar bir yapı içinde olağanüstü ucuz fiyatlara el değiştirir. Şu anda bile bedeli 100 değer olan firmaların 10 birime satılmasının pazarlıklarının yapıldığına tanık oluyoruz”


** Demirtaş’tan 36 aylık taksit çağrısı
Konuyla ilgili sıkıntılara ilk işaret eden yetkililerden biri de İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş oldu. Vergi borçlarındaki taksitlendirmenin geçtiğimiz yıl ekim ayında yapıldığını anımsatan Demirtaş, ancak krizin şiddetinin asıl geçtiğimiz sonbahardan sonra kuvvetli hissettirdiğinin altını çiziyor. Durumu açık şekilde dile getiriyor:

“Taksitlendirmeden faydalananlar da taksitlerini ödeyemiyor. Nitekim bazı üyelerimizden de, vergi borçlarını ödemek niyetiyle gerçekleştirdikleri taksitlendirme işleminden dolayı önce zor günler yaşamaya başladılar ardından ödeyemedikleri vergi taksitleri nedeniyle de banka hesaplarına el konuldu. Tüm vergi borçlarının Kanun’da yazılı 36 aylık azami süreye yayılması ve bu vade süresince vergi borçlarına faiz uygulanmaması son derece yararlı olacaktır”

Demirtaş bankalardaki hesaplara el konulmasıyla ticaret yapamaz hale gelindiğini belirterek acil çözüme vurgu yapıyor.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank