content

14 May

Omega 3 Hapları İşe Yaramıyor

Bugüne kadar vitamin, antioksidan, omega 3, mineral, bağışıklığı kuvvetlendiren… tüm “besin desteklerine” karşı çıktım.

Sağlıklı olmak için doğru olanın bu tür besin ögelerini “tabii yiyecek ve içeceklerden almak” olduğunu iddia ettim.

Bu iş hapla olmaz dedim.

New England Journal isimli muteber tıp dergisinde yeni yayınlanan bir araştırma da kalp hastalıkları bakımından yüksek risk altındaki omega-3-150x150kişilerin omega 3 hapı almalarının bir faydası olmadığını gösteriyor (1).

Araştırma İtalya’ da 860 pratisyen hekim tarafından takip edilen birçok kardiyo-vasküler risk faktörü veya aterosklerotik damar hastalığı olan 12.513 kişi üzerinde çift-kör ve plasebo kontrollü olarak gerçekleştirildi.

Bunlar kalp krizi geçirmemişlerdi ama diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, sigara, obezite ve başka risk faktörlerine sahiplerdi ve çoğu da statin, aspirin ve başka kalp ilaçları alıyorlardı.

Hastalar rasgele iki gruba ayrılarak 6.244 kişiden oluşan ilk gruptakilere her gün 1 gram omega 3 hapı ve 6.269 kişilik ikinci gruba da plasebo verildi.

Araştırmada önce her iki gruptaki ölüm, kalp krizi ve felç oranları karşılaştırılmak istendi ama bunlar beklenenden daha az çıkınca takip süresi 5 seneye çıkarıldı.

5 sene sonunda 1478 hastada primer son hedefler tespit edildi; bunların 733’ ü omega 3 hapı alan, 745’ i ise plasebo alan gruptan idi.

Buna göre ölüm kalp krizi ve felçlerin görülme oranı omega 3 haplarını alan grupta yüzde 11.7 ve plasebo alan grupta ise 11.9 olarak bulundu; her iki grup arasında istatistiki olarak fark tespit edilmedi.

İki grup arasında kalp-damar hastalığı sebebiyle hastaneye yatırılma gereği bakımından da bir fark yok idi.

Gelelim neticeye

Daha önce yapılan çalışmalarda balık yağı haplarının kalp yetersizliği olan veya kalp krizi geçirmiş olanlarda kalp risklerini azaltabileceğini ortaya koymuştu.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) de kalp sağlığı için haftada 2 kere balık yenmesini, trigliseritleri yüksek olanların ise balık yağı hapı içmelerini tavsiye ediyor.

Elbette omega 3 de vitaminler de antioksidanlar da sağlıklı bir hayat sürmek için mutlaka vücudumuza girmesi gereken besin ögeleridir ama güvenli gıdalarla doğru besleniyorsak bunları tümünü yiyecek ve içeceklerimizle yeteri kadar alırız.

Omega 3 ve diğer besin ögeleri sadece özel durumlarda çeşitli sebeplerle yeterli beslenemeyen insanlara hap olarak verilebilir ama bunların sağlıklı veya hasta herkese verilmesinin bir yararı yoktur.

Omega 3 hapı içeceğinize balık yiyin; bu sayede sadece omega 3 değil balıkta bulunan vitamin, mineral, protein ve diğer maddelerden faydalanırsınız.

KAYNAK

1. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1205409

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank