- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Okyanusu Göle Sığdırmaktır Şiir

Önce parladı, sonra titredi çoban yıldızı

Ve bir kucak sevgi bıraktı, serin ve mavi sulara,

Deniz telaşla taşıdı sahile, köpürerek

Sahilde ki gençler uzandı ve incitmeden aldılar avuçlarına,

Sonra kondurdular, Gitar’ın tellerine.

Tellerde nağme oldu, dillerden yüreklere “seni seviyorum” diye yankılandı…

****

Değerli okurlar. Bugünkü kitabımız, sitemiz üyelerinden Ergün Veren‘e ait. İsmi “OKYANUSU GÖLE SIĞDIRMAKTIR ŞİİR”, kapak resminden de anlaşılacağı üzere  Ergün Bey, bir duygu okyanusunda şiirleriyle bütünleşmiş ve bu bütünlüğü kitabına sığdırarak bizlere ulaştırmış.

[1]

Kitabın türü Şiir. Birinci hamur kâğıt 174 sayfa. Baskı tarihi; Mayıs 2009. Ankara’da “Türkerler Kitap Kırtasiye Ltd. Şti” tarafından basılmış. Kapak ve düzen; Ergün Veren tarafından yapılmış. Kitap kapağında, kitabın ismine vurgu yapan bir okyanus, o okyanusun büyüsünü hiç bozmayan renkler var. “DUYGU OKYANUSUNUN GÖLE SIĞDIRILMIŞ HALİ…”

Kitap edinme adresi: ergunveren@hotmail.com

Bir kitabın ilk sayfalarını açtığımızda, çoğunlukla yazarın kendisine yakın hissettiği birinin yazdığı önsözleri okuruz; oysa “Başlarken” ve “Önsöz” bölümlerini şairimiz kendisi yazmış. Okuyucusuna o kadar içten o kadar doğal ve samimi bir şekilde seslenmiş ki bunu sadece önsöz yazılarında değil şiirlerinin tamamında görebilir, şiirleri okurken kendinizi şairin duygularını dile getirdiği ortamda hissedebilirsiniz. Ergün Veren‘in şiirlerinde göze çarpan en önemli özellik, serbest tarzda yazılmış olması. Öz yaşamından kesitler sık sık göze çarparken, toplumsal temalarla birlikte sevgi, mutluluk, hasret, özlem pişmanlık gibi duygulara da geniş yer vermiş mısralarında.

AYRILIĞIN ŞAVKI

Hayat ile tanışma, günlük koşuşturmalar, yaşam telaşı, aile olmanın yanı sıra Ankara’yı ve Ege‘yi de işlemiş şiirlerinde. Böylelikle Ankara’nın ve Ege’nin onun yaşamında ne kadar önemli bir yer tuttuğunu da vurgulamış bizlere.

***

SEVMEK İSTİYORUM SENİ ANKARA

Buram buram kokan Ankara’yı
Demet demet doldur heybene

Yaptıklarını bil ki
Gönlünü taht et seymene

Zorluklara ve zor edenlere bakıp
Gerek yok caymana
Bir ucu Elmadağ, bir ucu Haymana…

Buram buram kokan Ankara’yı
Demet demet doldur heybene

***

[2]Bir yazarın çıkardığı her kitap onun, dünyaya gelen yeni bir çocuğu gibidir. Hele bu ilk kitap ise. İşte o heyecan, o sayfalara dokunmanın dayanılmaz bekleyişi. Tarifi zor bir duygudur. Şairimiz Ergün Bey bu duygularını, 28 Mart 2002 tarihinde hazırladığı önsöz taslağına bakın nasıl not düşmüş:

“…Hani içiniz içinize sığmaz, sürekli kaynar, mutlusunuzdur, hep onu düşünürsünüz, birlikteliğinize ve mutluluğunuza mutluluk katmak için hayaller kurarsınız, o sizin her şeyiniz, kendinizden bir parçadır, onunla birlikte iken başka hiçbir şey görmez gözünüz ya, işte bende bu günlerde bu duygular içindeyim. Yıllardır umutlarımı, öfkelerimi, mutluluk ve hüzünlerimi biriktirdiğim notlarımı bu günlerde kitap haline dönüştürmenin telaşı içerisindeyim. Aklımda hep bu iş. Adeta yemeden içmeden kesildim desem yeri var… ” demiş ve devam etmiş…

“… Bu, ilk kitabım belki hiç basılmayacak, basılamayacak ya da yeni eklemeler yapılacak ve içindekiler çoğalacak. Basılsa bile kimseye ulaşamayacak ya da beklediğim ilgiyi görmeyecek. Belki yine, sadece fikirlerime, tecrübelerime ve anlattıklarıma kulak veren yakın çevreme, dost ve sohbet meclislerinde dilimin döndüğünce anlattıklarımla yetineceğim ama olsun. Bu benim eserim. Geride tek nüsha olarak kalacak bile olsa, dünyaya bir eser bırakmanın mutluluğunu yaşayacağım ve bu mutluluğun verdiği huzurla öleceğim. Umut bunun ilk olması, ama son olmaması.” Evet, bu önsöz taslağını yedi yıl aradan sonra, kitabının “Başlarken” bölümüne de aynen aktarmış…

Kitabı çıktıktan sonra bütün sevincini mutluluğunu tıpkı “Okyanusu göle sığdırmaktır, şiir” söylemindeki gibi şu kısacık cümlelere sığdırmış; “Ne mutlu bana ki içindekiler çoğaldı, yakın çevreme ulaştı ve beğenildi. Bu ilk kitap olacak, ama son olmayacak. Haydi rastgele…”

Biz de Ergün Veren Bey’i bu güzel çalışmasından dolayı kutluyor, çıktığı bu yolda başarılarının devamını diliyoruz ve daha nice kitaplara diyoruz.

[3]

ERGÜN VEREN KİMDİR?

21 Ekim 1965 tarihinde Eskişehir il merkezinde doğdu.Ailesinin tek çocuğu olarak, ilk, orta ve lise eğitimini Eskişehir’de; mesleki eğitimini Ankara’da aldı. 1983 – 2008   yılları arasında,

Türk Silahlı Kuvvetlerinde “Jandarma Astsubay” olarak yaptığı kamu görevinden sonra emekliye ayrıldı. Görevi ya da özel yaşamı gereği Anadolu da yaklaşık 50 ilin il merkezleri

ile birçok ilce ve köyünde belli sürelerle bulundu. 1998 yılında “Anadolu Üniversite Halkla İlişkiler Bölümü”nden mezun oldu.

Gayrimenkul Danışmanlığı ve Sigorta Danışmanlığı ile Amatör Denizcilik alanlarında özel eğitim aldı. Edebiyat, tarih ve halkbilimi alanlarında çalışmaları bulunan Ergün VEREN’in, yayımlanmış ya da yayımlanmayı bekleyen çeşitli konularda makaleleri, denemeleri ile şiirleri ve araştırmaları bulunmaktadır.HKAK (Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu) İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) üyesidir. Evli ve iki evlat sahibidir.

Kitap Çalışmaları:

1979 Güzünden 1982 Baharına” (Eskişehir Ticaret Lisesi 1982 yılı 6-B sınıfı mezunları.) (Yayımlandı- Nisan 2008)

“Okyanusu Göle Sığdırmaktır Şiir” (Yayımlandı-Mayıs 2009)

“Yazılı Kaynaklarda Anadolu’da Halk Takvimi ve Halk Meteorolojisi” (Yayımlandı-Haziran 2009)

“Dünden Bugüne Takvimler” (Yayıma hazır.)

“Bayraklar, Bayrak Bilimi ve Türk Bayrağı” (Yayıma hazırlama çalışması devam ediyor.)

Makaleleri, ÇÜTAM (Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi) TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği), BAL-TAM TÜRKLÜK BİLGİSİ (Balkan Tür-koloji Araştırmaları Merkezi Uluslar arası Hakemli)ESKİYENİ (Eskişehir Şehir Kültürü) dergilerinde, etkinlik haberleri ve diğer çalışmaları Devreyizbiz, Türkiye Şairler Birliği, Eskişehir İstikbal Gazetesi, Eskişehir Sakaya Gazetesi, Gaziantep Zafer Gazetesi gibi gazetelerde yayınlanmıştır.

Eskişehir Ticaret Lisesi 1982 yılı 6-B sınıfı mezunları arasında irtibatı ve bilgi akışını sağlamak için aylık olarak hazırla-dığı “6-B’LİLER” isimli haberleşme bültenini abonelerin e-posta adreslerine ulaştırmaktadır.

ERGÜN VEREN HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR:

Ankara-Çankaya Lisesi 3’ncü sınıf öğrencisi Emre Aslan, Türk Dili ve Edebiyatı dersinden aldığı “Bir yazarla sohbet” konulu dönem proje ödevi için Ergün Veren’in hayatını ve çalışmalarını konu ederek 01.04.2010 günü bir mülakat gerçekleştirmiş ve bunu metin halinde öğretmenine takdim etmiştir.

ERGÜN VEREN’İN ESERLERİNİ KAYNAK OLARAK GÖSTEREN ARAŞTIRMACILAR:

*Kırşehir Meteoroloji Bölge Müdürü Vedat GÜNEŞ, “Kırşehir Örneklemesiyle Halk Meteorolojisi ve Halk Takvimi” isimli kitap çalışmasında Ergün Veren’in “Yazılı Kaynaklarda Anadolu’da Halk Takvimi ve Halk Meteorolojisi” adlı eserini izinli olarak kaynak göstermiştir. (18.06.2010)

*Marmara Üniversitesi “Doktora Öğrencisi” İlknur ERBAŞ, “12.Yy Da Yazılmış Astroloji Konulu Minyatürlü Yazmanın İko-nografik İncelenmesi” konulu tez çalışmasında Ergün Veren’in “Yazılı Kaynaklarda Anadolu’da Halk Takvimi ve Halk Meteorolojisi”adlı eserini izinli olarak kaynak göstermiştir. (01.07.2010)

*Çukurova Üniversitesi Halk Edebiyatı bölümü “Yüksek Lisans Öğrencisi” Enise KILIÇ “Osmaniye İli Düziçi İlçesi Halk İnanışları, Bayramlar, Törenler” konulu tez çalışmasında Ergün Veren’in “M.Ö 8. yy’dan Günümüze Halk Takviminde Günlerin Uğuru ile ilgili inanma ve Uygulamalar” isimli makalesini izinli olarak kaynak göstermiştir. (08.08.2010)
http://www.birharf.net [4] sayfalarında hazırlanmıştır. Arka kapakta ise kısa özgeçmişi ve içinde yayına hazır olan çalışmalarının da bulunduğu “Diğer Çalışmaları” bölümü, Selami Yıldırım’ın “DOST GÖZÜYLE ERGÜN” başlıklı şiiri ve Göker Eser‘e ait teşekkür cümlesi yayınlanmakta.

*****

Ayrılığın şavkı vurdu mu tozlu yola
Ve özlem doldu mu odaya sofaya
Kaftan dahi yük olur kola.

Yaptıklarını bil ki
Gönlünü taht et seymene

Zorluklara ve zor edenlere bakıp
Gerek yok caymana

Bir ucu Elmadağ, bir ucu Haymana…

Ayrılık tak etti mi cana
Ve gönül bağladı mı kara
Tuz dahi kar eylemez yürekteki yaraya..

Selam olsun ölülere sağlara
Ve başı dumanlı dağlara
Gayrı sabır şerbeti sunula hasretle yananlara.

*****