content

06 Tem

Nihat Taydaş’dan: İki masal kitabı

Nihat Taydaş, bir eğitimci, yazar-araştırmacı. Yayınlanmış kitapları var. Bu kitaplardan son ikisi: Bir Varmış İki Çokmuş ve Bana bir masal anlat, adlarıyla karşımıza çıktı.

Merkezi Ankara’da bulunan Payda Yayıncılık, yayınları arasında günyüzü gören kitaplar sırasıyla:

BİR VARMIŞ İKİ ÇOKMUŞ

32 sayfalık bu kitap, Tembeloğlan, Nine ile tilki, Ülkenin sahipleri, Barış’ın büyülü bilyesi ve Güldal ile Serdal, adlı masallardan oluşuyor. Nihat Taydaş hocanın 2004 yılında yazdığı bir yazı, sunuş haline getirilmiş. Buranın bir yerinde:

 

“Halk masalları, toplumun bütün gerçeklerine yönelik değillerdir.. Bu masallar, daha çok toplumsal yapının öğelerinde sıkıntı, gerilim, kaygı verici değişim ve umut kırıklığı olduğu durumlarda görülür” denilerek, önemli bir tespit ve tahlil yapılıyor.

 

Her masalın genel anlatımı, görüntüsünün ortaya koyduğu bir çizim gerçekleştirilerek kitap içindeki anlatımlar zenginleştirilmiş. İlk masal Tembeloğlan, bir şiir anlatımıyla başlıyor. Evvel zamanda yoksullar handa, yoksuloğlan yaşarmış. Tembeloğlan, adı üstünde, tembelin tembeli, bir erkek çocuğuymuş, şeklinde masal anlatımı başlıyor. 

 

BANA BİR MASAL ANLAT

Nihat Taydaş hocanın ikinci masal kitabı. Daha doğrusu son yayınlanan iki kitabından ikincisi. Bu kitap da merkezi Ankara’da bulunan Payda yayıncılık yayınları arasında 32 sayfayla günyüzü görmüş.

 

Nihat Taydaş biyografisinden sonra, sunuş, Yiğit savaşçı, Avcı çocuk, Memleketin birindeki “Apaydın”, Billur köşk adlı masallarla şekillenmiş, yayınlanmış kitap. Bu kitabın sunuşunda da Nihat Taydaş “Masalı yalnızca ‘boş söz dizileri’ olarak tanımlamak doğru değildir” diye bir kesinlik getiriyor.

 

Sayfa 16’da başlayan “Memleketin birindeki-Apaydın” da bir şiir anlatımıyla başlıyor. Şöyle: “Handadır handa, bir kara manda/Üç yüz yaşındaydım evvel zamanda”..

Nihat Taydaş: Öykücü, araştırmacı, yazar. Haziran 1958’de Kars ilinin, Sarıkamış ilçesi, Hamamlı köyünde doğdu. Ankara Eğitim enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Değişik eğitim kuruluşlarında öğretmen olarak çalıştı.

 

Farklıu Dergi ve gazetelerde, yazı ve öyküleri yayınlanan Nihat Taydaş, inceleme-araştırma, masal, derleme alanlarında pek çok kitap yayınladı. Yazıp yayınlama çalışmalarını sürdürüyor.

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

 

1. Kendin pahasına olduktan sonra, tüm dünyayı kazansan eline ne geçer? (Sokrates)

2. Başarısızlığınız ile soylu bir şekilde yüzleşin, başarıdan farkı kalmayacaktır (Emerson)

3. Mutluluk maddi sevinçlerden ibaret olsaydı, çayıra koşan öküzleri mutlu saymak gerekirdi (Heracletius)

4. Size öyle bir vatan aldım ki; ebediyen sizin olacaktır (Alp Arslan)

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank