- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Nasıl Kutlanacağı Merak Konusu Olan Gün

Sifonu çek.

Nasıl Bulmak istiyorsan öyle bırak!

İnsanoğlunun en sağlıklı düşündüğü, en çok okuduğu, en rahat olduğu, en doğru kararlar aldığı, kısaca her yönden en verimli ve yaratıcı olduğu, her zaman en çarpıcı buluşların, düşüncelerin akla geldiği, tek yer denilebilir.

Odaklanmayı engelleyecek dikkat dağıtıcıların azlığından dolayı düşünmek için ideal bir ortamdır. Proje dokümanlarınızı okuyabilir, yeni projeler üretebilirsiniz. Ayrıca küresel ısınma, su tasarrufu vız gelir. Hani, midemiz bulanır, içimiz dışına çıkar ya işte o zaman koştuğumuz ve suyun bol keseden harcandığı mekân…

Bazen sırdaş odası olur, kendini kötü hissettiği için tuvalete gider ve orada ağladıktan sonra kendisine gelir, genç kızlarımız...

Bütün acıların, kederlerin şehir kanalizasyonuna karıştığı,  kıyafetler kirlenmesin diye ince ayarların yapıldığı yer.

 BM kabul etti, 19 Kasım Dünya Tuvalet Günü…

Günlük yediklerimiz ve içtiklerimize orantılı boşaltım yapıyorsak, tuvaletin mekân olarak önemi de tartışılmaz.

Ülkemizde devle hastaneleri, sağlık ocakları ve okulların birçoğunda tuvalet kâğıdı ve sabun yoktur. Yıl 2013 Özel bir tıp merkezinin tuvaletinde “Sağ elinizi kullanınız.” uyarısı vardı. Anlam veremedim.  Nedenini sordum, yanıt alamadım. Ya solaklar?

Çocuklarımıza bu eğitim ailede verilmeli. Okullarda bu eğitim pekiştirilmeli ve tuvalet temizliği ve eğitimi konusunda hassasiyet gösterilmelidir. Ellerimizin bakterilerle dolu olduğunu biliyoruz. Oysaki eller arınık olmadan o mikroplar yok olmaz. Çocuklarımızın tuvalet eğitimi için beklememiz gereken bir yaş yok. Tuvalet eğitiminde pes etmeyelim.

Araştırmalara göre; Erkekler kız bebeklere göre daha uzun süre bez kullanırlar. Çocukların büyük çoğunluğu 2 veya 3. doğum günleri arasında tuvalet eğitimine hazırdırlar. Bazı çocuklar 4. yaş günlerinden sonra bile ilgi göstermezken pek çoğu yaklaşık 18 aylık olduklarında tuvalet alışkanlığı konusunda eğitime hazırdırlar.

Hepimizin anıları arasında vardır. İlkokul sıralarında tuvaletini ortalıkta yapanlar… O suçluluk duygusu çocukta iz bırakır. Bazen de komedi olur. Ömür boyu anlatır, gülersin.

Yatak odamız, mutfağımız kadar önemlidir. Tuvalet odamız. Ülkemizde nasıl bir görgü ve etik anlayış varsa tuvalet konusu konuşulmaz.

Kendisine ayrılan yerin dışında hiçbir yeri tuvalet olarak kullanmayan hayvanlara da teşekkür etmeden geçmeyeceğim.

BM Genel Kurulu'nda kabul edilen kararla, açık alanda tuvalet ihtiyacını gidermenin engellenmesi, sağlık bilgisi ve sağlık koşullarını geliştirecek politikalar uygulanmasının amaçlandığı kaydedildi. Bu şekilde, tuvalet imkânı olmayan 2,5 milyar insanın durumuna dikkat çekilmeye çalışılacak.

Singapur'un önerisiyle ve BM tarafından oy birliğiyle kabul edilen tasarıyla üye ülkeler tuvalet imkânı ve alışkanlığı için çaba gösterme ve ishale sebep olan 'açık alanda ihtiyaç gidermeye' son verme konusunda taahhütte bulundu. Bunun da her yıl 5 yaş altındaki 750 bin çocuğun hayatını kurtaracağını söylendi.

Güvenli ve hususi tuvaletlerin yokluğu kadın ve kızların cinsel saldırıya uğramaları tehlikesini de artırdığına dikkat çekerek önemi üzerinde durulacak. BM rakamlarına göre, 7 milyarlık dünya nüfusunun 6 milyarı cep telefonuna sahipken ancak 4,5 milyar kişinin uygun koşulları taşıyan tuvalet imkânı bulunuyor.

2,5 milyar kişi yeterli kanalizasyon imkânlarından mahrum. 1,1 milyar kişi ise tuvalet ihtiyacını açık alanda gideriyor.

Dünyada her üç kişiden birinin en basit bir tuvalete muhtaç olduğu vurgulanıyor. Her gün yaklaşık iki bin çocuğun bağırsak enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatılarak, durumun sağlığa uygunluk tedbirleri alınarak önlenebileceğini ifade ediliyor. Hijyenin sağlanamaması ve su ihtiyacının karşılanmasında yaşanan eksikliklerin yılda 260 milyar dolarlık ekonomik zarar verdiği de açıklanmaktadır.

Almanya’da bulunduğum süre içerisinde, insanların tuvalet eğitimi dikkatimi çekti. Halk konserinden sonra, plajlarda ve parklarda bulunan tuvaletlerde insanların tuvalet temizliğine ne kadar önem verdiklerini gördüm. “Nasıl bir eğitimdir?” diye kendi kendime sordum.

Dubai Havalimanında tuvaletlerin klimalı ve sıcak suların aktığını görünce şaşırmayın. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ölçüsüne tuvalet eğitimi de mutlaka eklenmeli… Doğanın içine etmeden, Tuvalet Gününde, “Ben bir daha tuvalete gideyim.” diyeceğimiz gün olacak. Nasıl kutlanırsa kutlansın.

Rahatlama ve huzur depolamanın adresi.  Onursal başkanı olmasa da.

Sağlığımıza katkısı olacak, nice 19 Kasımlara!

Teşekkürler Singapur…

Dünyanın en ilginç tuvaletleri için …http://galeri.haberturk.com/diger/galeri/429633-iste-dunyanin-en-ilginc-tuvaletleri/1/19 [1]

Kaynak: http://bianet.org/bianet/saglik/148720-19-kasim-artik-dunya-tuvalet-gunu