content

31 Ara

Namusuz Değil, Başını Kuma Gömmüş Hekimler

Değerli meslekdaşlarım,

Dr. Ceyhun Balcı’ nın “Hekim ve Endüstri” başlıklı mektubunda elektronik ortamda dolaştığını bildirdiği iletinin bana ait olduğunu sanıyorum (1).

Çünkü tıp kongreleri için bayi toplantısı benzetmesini yapan ve bunu pek çok yazımda da tekrarlayan benim. Bu metaforu benden başka birisi veya birileri de kullanmışsa onu bilemem.

Sayın Balcı, ana fikri “Tıp kongreleri bayi toplantısıdır”  olan yazıma sadece “Kuşkusuz hekimlerin ilaç firmalarının etkisi altında olmaması gerekir” ifadesiyle değinip yazıda bahsi geçmeyen bambaşka hususları tenkit etmektedir.

Bir makale sınırları içinde o mevzuuyla ilgili tüm sorunları ele almak mümkün olmadığı gibi bu yazıdan nasıl olup da sağlık ortamında her şeyin yerli yerinde ve doğru gittiği gibi izlenim edindiğini de anlayamadım.

Benim, bu yazıda sayın Balcı tarafından dile getirilen maddeler dâhil, tıp eğitimi ve sağlık sistemi hakkında sayısız makalem ve bunların derlenmesiyle hazırladığım kitaplarım var (2).

Arzu edenler bunların tümünü sitemde bulup okuyabilirler (3).

Sayın Balcı da onun gibi düşünenler de yanılmaktadır. Bu, kesinlikle “namussuz hekim” imgesine oynayan bir yazı olmadığı gibi hedef tahtasında da doktorlar yoktur.

Bu yazı tam tersine biz hekimleri sadece kendi çıkarları için “kullanılıp atılacak bir mendil” olarak gören ilaç endüstrisini hedef almaktadır.

İşin bence acı tarafı, meslekdaşlarımın büyük çoğunluğunun teknolojinin ulaştığı seviyenin ve kongre sistemi üzerinden kendileriyle “oynandığının” hâlâ farkında bile olmamalarıdır.

Sitemde “Doktorlar bayi toplantılarından nasıl kurtarılabilir” başlıklı yazımın en sonunda yer alan “Dear Doctors” rumuzlu bilgisayar mühendisinin yorumunu tüm hekimlerin okumasını diliyorum (4).

Evet, görüşümde sonuna kadar ısrarlıyım: Günümüz şartlarında gerçekleşen tıp kongreleri bayi toplantısından başka bir şey değildir.

Hekimler arası iletişimin ve toplantıların ilaç firmaların katkısı ile ama kimsenin “esir alınmasına” fırsat verilmeden de ve onların hiçbir dahli olmadan da nasıl gerçekleştirilebileceğine ait görüşlerim yazılarımda vardır; tekrarlamak istemiyorum.

İlaç endüstrisi ile hekimler arasında hiçbir çıkar ilişkisinin olmadığı güzel günlere kavuşmak dileği ile herkese selam, sevgi ve selâmlar.

Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

KAYNAKLAR

1.  http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/okuyucudan/tr-hekim-ve-endustri-1-79-39677.html

 

2.  Kitaplarım: Biri Bizi Hasta Ediyor/Bu İşte Bir Domuzluk Var/ Adamın Biri Doktora Gitmiş, Gidiş O Gidiş/ Bir, İki, Üç Tıp: Tababet Komada, Doktor Depresyonda, Hasta Teyakkuzda/ Kalbime Koy Başını Doktor.

3.  www.ahmetrasimkucukusta.com

4.  http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/23/bir-tavsiye/8796/

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank