- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Mutluluğun Anahtarı!

Allah, (cc) tek mutlak varlık olarak, tüm kâinatı, tüm insanları, yerleri, gökleri, her yeri sarıp kuşatmıştır ve Allah tüm evrende tecelli etmektedir.  Hadislerde rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz (s.a.v.), Allah’ın gökte olduğunu söyleyen bir şahsa doğru söylediğini bildirmiştir. Dünya’nın yani sizin bulunduğunuz noktasındaki bir kişi ellerini göğe kaldırarak,  Allah’a dua etse ve Allah’ın gökte olduğunu düşünse?

Güney Kutbu’nda bir başka insan da aynı şekilde Allah’a yönelse,

Kuzey Kutbu’nda bir insan ellerini göğe kaldırsa,

Japonya’daki bir insan,

Amerika’daki bir insan,

 Ekvator’daki bir insan da aynı şekilde ellerini göğe kaldırarak Allah’a yönelse,

 Bu durumda herhangi bir sabit yönden söz etmek mümkün değildir!

Aynı şekilde evrenin ve uzayın farklı noktalarındaki cinler, melekler, şeytanlar da göğe doğru dua etse herhangi bir sabit gökten veya yönden söz etmek mümkün olmayacak, tüm evreni kaplayan bir durum olacaktır.

Ancak unutulmaması gereken önemli bir husus vardır: Yüce Allah (c.c.) zamandan ve mekândan münezzehtir. Allah’ın Zatı başkadır ve hiç kimseye, hiçbir şeye; hele hele de yarattıklarına hiç benzemez.

Allah’ın tecellileri ise her yerdedir.

Bir kişi bir odaya girse burada Allah yok derse, Allah’ı inkâr etmiş olur.

Allah’ın tecellileri o oda da dâhil her yerdedir.

Siz her nereye dönerseniz, Allah’ın tecellisi oradadır.

Allah’ın her yeri sarıp kuşattığı, bize şah damarımızdan yakın olduğu, her nereye dönersek Allah’ın bir sanatını, bir tecellisini göreceğimiz hususu birçok Kur’an ayeti ile bildirilmiştir.

Örneğin Allah, Bakara Suresi’nin 255. ayetinde “O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır.” diye bildirmektedir. Hud Suresinin 92. ayetinde ise, “Şüphesiz benim Rabbim, yapmakta olduklarınızı sarıp kuşatandır.” denilerek, Allah’ın insanları da yaptıklarını da kuşattığı bildirilmektedir.

Sonuç olarak ifade etmek isteriz ki, Allah’ın bir zaman veya mekâna ihtiyacı olmamasına rağmen her yerde ve her zamanda O’nun varlığı hissedilebilir.

Gökte, yerde, denizlerde, toprağın altında, uzayın en sınırsız uzaklığında, eşyada, tabiatta ve de O’nun sevgisiyle dolmuş bir kalpte bile Allah her an hazır ve nazırdır.

O ne yücedir ve her şey O’nun kontrolündedir.

Kalpler ise ancak O’nu anmakla mutluluğa ve saadete erişirler.