- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Mustafa Yazıcı’nın Bir Vefa Eseri: Trabzonlu Kanuni

Osmanlı Devletini 46 yıl boyunca başarıyla yöneten, Trabzon’un medar-ı iftiharı olan Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman,    Osmanlı Devletini 46 yıl boyunca başarıyla yöneten, Trabzon’un medar-ı iftiharı olan Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman, bu topraklarda doğmuş, bu güzel yörenin pınarlarından su içmiş, bu müstesna şehrin ekmeğini yemiş, bu kentin sokaklarında çocukluğunu geçirmiş kıymetli ve tarihî bir simadır. Babası Şehzade Yavuz Sultan Selim, Trabzon’da 22 yıl boyunca valilik yapmıştır. Sultan Süleyman, babasının burada valilik yaptığı sırada, bu şehrin Ortahisar Mahallesinde gözlerini dünyaya açmış, 15 yaşına kadar da bu şehirde yaşamış, burada eğitim görmüştür. Eğilip bükülmeyen sağlam şahsiyeti, bu şehirde inşa edilmiştir.

Fakat onun bu yönü her nedense tarihçiler tarafından hep görmezden gelinir. “Allah’ım bana öyle bir saltanat ver ki benden sonra kimse böyle bir saltanata erişmesin” diyen Kanûnî Sultan Süleyman’ın bu duası Mevlâ tarafından kabul edilmiş; Osmanlı Devleti onun kadar dirayetli ve güçlü bir padişah görmemiştir. Bugüne kadar Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman hakkında onlarca eser kaleme alınmıştır. Araştırmacı yazarlar onun devlet adamlığını, kanunculuğunu ve şairliğini anlatmışlardır. Bunlardan birisi de Kanûnî ile ilgili üç kitap(Trabzonlu Cihan Padişahı Muhteşem Kanunî Sultan Süleyman, Vali Alâaddin Yüksel’den Günümüze Trabzon Kanûnî Vakfı, Trabzonlu Kanûnî) kaleme alan Trabzonlu araştırmacı-yazar Mustafa Yazıcı’dır.

Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı’nın “Trabzonlu Kanûnî” adlı son biyografik eseri Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın “Takdim” yazısıyla başlıyor. Onu Trabzon İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın “Sunuş” yazısı izliyor. Eserin müellifi Mustafa Yazıcı “Açıklama” başlıklı bölümde bu kitabı yazış sürecini, bu kitabın anlam ve önemini anlatıyor, kitabın basımında katkıda bulunanlara teşekkür ediyor. Mustafa Yazıcı tarafından kaleme alınan “Trabzonlu Kanûnî” adlı kitap, yedi bölüme ayrılarak oluşturulmuş. İlk bölüm “Kanûnî’nin Hayatı” adını taşıyor

Bu bölümde “Kanûnî’nin Aile Çevresi, Doğumu, Kanûnî Devrinde Trabzon ve Kanûnî’nin Trabzon Yılları(Tahsili ve Hocaları), Evliliği ve Eşleri, Çocukları, Kardeşleri, Kişiliği, Şehzadeliği, Padişahlığı, Devrin En Önemli Olayları ve Savaşları, Eserleri(Kanûnî’den İzler, Hizmetleri, Vakıfları), Hastalığı ve Vefatı, Kanûnî Dönemi Trabzon Valileri ve Kanûnî’nin Trabzon Valisi İskender Paşa, Kanûnî’nin Trabzon’la İlgili Kanunları, Şairliği ve Muhibbî Divanı, Trabzon’un Yer Aldığı Eyâlet Taksimatı ve Kanûnî Devrindeki Trabzon’un Mahalleleri, Hane Sayısı ve Nüfus, Kanûnî Devrinin Büyük Adamları” adlarını taşıyan alt bölümler var. Mustafa Yazıcı’nın “Trabzonlu Kanûnî” adlı kitabının İkinci Bölümü “Trabzon’da Kanûnî ile İlgili Yazılan Kitaplar ve O Kitaplardan Pasajlar ve de bir Dergi”, Üçüncü Bölümü, “Trabzon’da Kanûnî Adının Verildiği Yerler”, Dördüncü Bölümü “Trabzon ve Zigetvar Türk-Macar Dostluk Parkı Anıtı(Görüntüler)”, Beşinci Bölümü “Basında Kanûnî’yle İlgili Haberlerden Örnekler”, Altıncı Bölümü “Kanûnî’yle İlgili Yazılan Yazılardan Bazı Örnekler”, Yedinci Bölümü “Kanûnî’yi Anlatan Eserlerde Kanûnî Hakkında Yazılanlardan Örnekler” adlarını taşıyor.

Mustafa Yazıcı’nın 295 sayfadan meydana gelen “Trabzonlu Kanûnî” adlı eseri “Sonuç”, “Kaynaklar”, “Yazarın Biyografisi” başlıklarını taşıyan bölümlerle son buluyor. “Trabzonlu Kanûnî” Mustafa Yazıcı’nın 93. kitabı oluyor. Bu güzel eser, bu alanda büyük bir boşluğu dolduruyor. Uzun araştırmalar ve uğraşlar sonucu bu anlamlı eseri meydana getiren Mustafa Yazıcı’yı yürekten kutluyorum.

Sözlerimi Mustafa Yazıcı’nın, söz konusu kitabının “Sonuç” bölümündeki şu ifadeleriyle bitirmek istiyorum: “Trabzon, Fatih ve Yavuz devri itibariyle de bir Kanûnî şehridir. Zira onların ailesindendir. Trabzonlu Kanûnî ve Trabzon Kanûnî Vakfı bütünlüğü, bütün dünyaya çağdaş ve tarihî bir örnek olmuştur. Bu kitapla Trabzonlu Kanûnî ile Trabzon Kanûnî Vakfı bütünleşmiştir. Trabzon Fatih ve Yavuz kadar Kanûnî Trabzon’udur. Bundan sonra da Kanûnî Trabzon’u olmalıdır. Konya’nın Mevlâna’sı olduğu gibi Trabzon’un da Kanûnî’si vardır...” - See more at: http://www.61haber.com/yazi/279-mustafa-yazici-nin-bir-vefa-eseri-trabzonlu-kan-n.html#sthash.uWNWU9bb.dpuf