content

11 Eki

Mukadder Özakman’dan:

Oyunlar ve çevreci Ortaouyunu.. Karagöz. Hayrettin İvgin dostumun bana ulaştırdığı Mukadder Özakman imzalı 240 sayfalı büyük boy bir kitap.

Merkezi Ankara’da bulunan (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği) Türkiye Milli Merkezi Yayınları arasında Günyüzü görmüş.

 

Önsöz, UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan’a ait. Üç sayfalık önsözün bir yerinde:

-“Karagöz oyun metinlerinin yayınlanması Osmanlı’nın son dönemlerinde başlar. UNESCO tarafından 2009 yılında Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kabul edilen Karagöz’ü yaşatmak, tanıtmak ve geliştirmek için değişik çalışmaları gerçekleştirmeliyiz” deniliyor.

 

Mukadder Özakman’ın şiirleriyle, Karagöz anlatımının zenginleştirilmesini sağladığı görülüyor iç sayfalarda. Hacivat-Karagöz söyleşileri, atışmaları, birbirlerine karşı, söz üstünlüğü sağlamak için gösterdikleri çabalar, örnekleriyle kitap sayfalarında verilmiş.

 

Sayfa 41’deki “Karagöz 1974” başlığı altında verilenlerden, yazılanlardan: Karagöz, pencereye bakar. Efekte alkış sesleri işitilir. Hacivat görünür. Efekte alkış sesleri duyulur. Hacivat, aşağıdaki semaiyi müzik eşliğinde okur: (Semai 12 dörtlükten meydana geliyor):

 

Bir ışık hızıyla geçiyorlar,

Dopdolu beklerken, boş kazan geldi!.

Hani sayın baylar, nerde adaylar?,

Ramazan gitmeden, Ramazan geldi.

 

Ne bakan, ne müdür, Mukadder bilir,

Eski dost üstüne yenisi gelir,

Onlar bir göçsün bak, İşler düzelir,

Gerçeği böylece bir yazan geldi!..

 

Hacivat ve Karagöz resimleri, sembolleşmiş, görüntüler, kitabın iç sayfalarında görüntü zenginliği sağlamış. Mukadder Özakman, oyunların içeriğiyle ilgili değerlendirmelerini şiirlerle sunmuş. Hacivat ve Karagöz’ün oyunlarını, söyleşilerini karşılıklı konuşma, atışma, söyleşi biçiminde sürdürürken, bakıyorsunuz, Hacivat veya Karagöz bir şiir okuyorlar.. Mukadder Özakman şiirleri bunlar. Sayfa 164’deki “Cep Telefonu Destanı” vermek istediğimiz örneklerimizden. Destan 8 ayrı dörtlükten meydana geliyor. Son dörtlüğü:

 

Uzar gider, Cep Telefon Destanı,

Ey Mukadder, ceplileri sen tanı

Kontör olsa kurtaracak vatanı,

Mangalda kül bırakmıyor,cebi var!..

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank