content
07 Oca

Muhteşem Yüzyıl

Dün akşam henüz yayınlanmadan, çok gürültü kopartan dizinin ilk bölümünü izledik. "Muhteşem Yüzyıl" genel olarak ilgi çekici olsa da bu kadar gürültü kopartmayı haketmiyor. Gerek kast olarak gerek kostüm, makyaj olarak benim cok fazla hosuma gitmedi. Açıkcası beni tatmin etmedi. Benim gözümde canlandırdığım cok daha şaşalı cok daha görkemli, renkli bir dönemdi.

Dizi ana hatlarıyla Sultan Süleymanın hayatı üzerinden o günün Osmanlı Devletinde olan olayları anlatacak gibi görünüyor. Bunu yaparkende tarihsel olaylardan esinlenildiğini söylüyor. Yalnız unutmamamız gereken bu bir belgesel değil. Yani dizinin birinci önceliği tarihi kusursuz hatasız anlatmak değil. İnsanların ilgisini cekmek ve izlenmek.

Bu dizi benim kendi görüşüm; "The Tudors" tan esinlenerek yapılan bir dizi. Bu kanıya nerden vardıgıma gelince. Dizinin afişindeki pozlar birbirlerine cok benzemekte. Konu olarakda o dizide İngiltere Kralı Henry'nin hayatını asklarını savaslarını anlatıyordu. Bizdeki de Kanuni Sultan Süleymanın Fetihlerinden cok Asklarını anlatacak gibi görünmekte. The Tudors'ta da Henry gercekten cok farklı zevk kadın düşkünü, ihtiraslı bir adam olarak gösterilmişti.Bizdede daha dizi oynamadan Padişahın kötü gösterildiği yönünde tartısmalar basladı. Bu konu kitaplarda işlenirken asıl kahramanın Anne Boleyn olusudur. Burada da ilk bölümden ortaya cıkan seyde Aleksandra nın yani Hürremin ana karakter olacagıdır.

Ben tarihe meraklı Osmanlıyı seven onunla gurur duyan biri olarak bu diziye yapılan eleştirileri haksız buluyorum. Neden derseniz daha dizi dün basladı kavgası diziden önce çıktı. Eleştiriler 1-2 dakikalık fragmanla beraber basladı. İnsanlar diziyi seyretmeden yorum yapmaya basladı. Burda asıl anlamadıgım islami hassasiyeti Osmanlı sevgisi olan milliyetçi kesim. Nedenine gelince Onlarda kızdıkları Kemalistler gibi tepki veriyorda ondan. Nasıl kemalistler Mustafa Kemali tabulastırıyorsa onlarda bu filme verdikleri tepkiyle Kanuni yi tabulastırıyorlar.

Bu galiba bizim genetiğimizde olan bir şey. Kemalistler Mustafa dan rahatsız olur, Hür Adam dan rahatsız olur. İslami hassasiyeti yüksek olan kesim,kendini milliyetçi olarak tanımlayanlar ise Muhtesem yüzyıldan rahatsız olur. Unutmamamız gereken sey Atatürk'ün de Kanuni Sultan Süleyman'ın da Fatih'in de insan olduğudur. İnsan ise doğası gereği hatalar yapan, yanlısları olan zaafları ile beraber yasayan bir canlıdır. Eğer bu gözle bakarsak ve bu oynayanın sadece bir dizi oldugunu belgesel falan olmadıgını düşünürsek bu olayı daha fazla abartmayız.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Muhteşem Yüzyıl”

  1. 1
    Sevgi EROL Says:

    senarist biraz cumleleri karıştırmış oyuncunun 1 dakka önce söyledigi ile 1 dakka sonrasını tutmuyordu dizide reklam arası yoktu 65 veya 70 dakka da dizi bitti.

  2. 2
    ahmet fidan Says:

    Reklam bombardımanın olmaması olmaması dizinin en güzel yönüydü.))))
    Ayrıca yazarımızın bu konudaki tüm görüşlerine katılıyorum.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank