- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Muhteşem Kötüleme, “Kanuni Eşcinseldi!”

Bu senenin yeni yayın dönemine bomba gibi düşen SHOW tv’nin yeni dizisi ‘Muhteşem Yüzyıl’ hakkında birçok şey yazıldı çizildi.

Aslında ilk başlarda o ihtişam ve şaşaalı hayatı göreceğim için epey keyif almıştım izlerken. Seyrettiğim son bölümde senaristlerin zıvanadan çıktığına karar verdim. Yok, artık!‘ İslam dinini temsil eden bir padişah, gelmiş geçmiş Osmanlı hükümdarlarının en adaletlilerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman, ülkesinin refahı ve huzuru için hayatı boyunca çalışmış bir hükümdar. Uçkuruna sahip olamayan, canı kimi isterse alabileceği, himayesinde bir sürü cariyesi olan bir devlet adamı! Gerçekten buna kimsenin inandığı yok aslında. Benim kanımca da harem sahneleri yüzde seksen ütopya ama artık ipin ucu kaçtı.

[1]

Eleştiri;

RTÜK  Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ne demiş;

Kanuni’nin Hürrem’e olan aşkının anlatıldığı Muhteşem Yüzyıl dizisine RTÜK Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu’ndan zehir zemberek eleştiri geldi. Dizinin, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlâki gelişimini zedeleyecek türden olduğunu söyleyen ve ceza almamasını eleştiren Fendoğlu, diziye yönelik “Demokrasiye ve insan haklarına sonuna kadar evet, özel yaşamın gizliliğini ihlale hayır” dedi ve tepkisini şu gerekçelere dayandırdı:

-Dizi, Batı’daki Doğu algısına yani oryantalistlerin kafa yapısına uygun olarak hazırlanmış. Batı’nın, Doğu’da görmek istediği gizemli “harem hayatı” bir Türk televizyonuna taşınmış. Batı’nın harem fantezileri Türk izleyicileri ile buluşturulmuş.

-Hayvan muamelesi gören köleler, çıplak cariyeler, kafa kopartan barbarlar, yargının, adaletin olmadığı bir yönetim ve zulüm üzerine kurulu bir emperyalist imparatorluk algısı zihinlere kazınmıştır.

-Kalitesiz vezirler, kukla devlet erkânı, diktatörsel yönetim ve entrika içerisindeki Saray algısı ile kültür ve uygarlığımız kötülenmek isteniyor.

-Cariye getirmeleri için Tatar-Türk karışımı eşkıyaların (günümüzde terörist) gasp ve yağma yapmasına sıcak bakan, her akşam kendisine bakımı yapılarak sunulan farklı bir cariyeyi bekleyen Kanuni Sultan Süleyman imgesi sergilenmiş.

-Dizinin başındaki yarı Türk yarı Tatar bir kavmin Hıristiyan bir köyü yakıp yıkması, suçsuz din

adamı, çocuk ve kadınları öldürmesi, dizinin asıl kahramanı olan Hürrem’in dramını başlatması doğru olabilir mi?

Savunma;

Muhteşem yüzyıl'ın Senaristi MERAL OKAY ne demiş;

Kadın derneklerinin neredeyse tamamı aradı, ‘Meral Hanım yanınızdayız’ dedi. Üye olduğum MESAM ve MSG eve mektuplar, çiçekler gönderdi. Ama asıl bu mesleğin erbabı olanlardan, kurucularından da olduğum Senaryo Yazarları Derneğinden çıt yok. Çıkıp da bir basın açıklaması, ‘Dernek olarak meslektaşımıza yapılanı protesto ediyoruz’ sözü yok. Ben loncanın, mesleğin onuruna inanırım, o yüzden bu süreçte beni en çok yaralayan meslektaşlarımın sessizliğiydi. Bu işler Taksim’de megafonla yürümekle olmuyor. Başbakana verilen yetkilerle gün gelecek sürelerini kısaltmak istediğiniz dizilerin hiçbirini yapamayacaksınız. Beni sevmek zorunda değilsiniz ama ay

nı mesleği yapıyoruz. Bu, temel hak ve özgürlüklerin savunulmasıdır. Beni hangi endişeyle yalnız bıraktıklarını anlıyorum ama saygı duymuyorum. Ben kendimi ve haysiyetimi bunca yıldır pekâlâ korudum. Ama meslek ne olacak? Yönetmenler birliği, oyuncu birlikleri yoktular. Çünkü herkes verilen ayarı aldı. Bu kurşundan yara aldım ve kendime söz verdim: Meral, bunu unutmayacaksın. Unutturmayacağım kalbime. Benim bu sektörle kaçıncı yüzleşmemdir bu ya…”

 

Senarist  Meral Okay dizinin gidişatıyla ilgili daha çarpıcı açıklamalar yaptı;

“Muhteşem Yüzyıl” adlı dizinin Senaristi Meral Okay SULTAN SÜLEYMAN’I ilerki bölümlerde GAY rolünde oynatacaklarını belirtti… Aktarılan bilgilere göre Kanuni Sultan Süleyman oynayan Halit Ergenç ilk bölümde ve fragmanda şehvet düşkünü olarak lanse ediliyordu..Meral Okay’a bunun ilerki bölümlerde nasıl bir farklılık göstereceğini yöneltidiğinde; Bizim amacımız sanat yaratmak bunuda son olarak OSMANLI’da deniyoruz.. KANUNİ SULTAN

SÜLEYMAN’ı biraz daha sanatsal olarak göstermek için ilerki bölümlerde GAY (eşçinsel) olarak seyircilere sunacağız.

İlk bölümden itibaren her hafta reytingleri seyircilerimizin desteğiyle birinci sıraya taşıdıklarını belirten Senarist Meral Okay seyircilerin bu bölümleri merakla beklediğini belirtti..

Dizinin senaryosuna sert tepki gösteren ilk bölümünün yayınlamasının ardından diziyi protesto edenlerin tepkisi bu defa şiddetli olabilir.. YOK ARTIK!

Medyada, sivil toplum örgütleri, hatta sosyal paylaşım sitelerinde bu kadar tepki alan dizi hala nasıl gösterime devam ediyor...

 

İşte halkın gerçekte ne söylediği;

Reyting verileri ne diyor;

5 Ocak’ta ilk bölümünün yayınlanmasıyla büyük tartışma yaratan, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ile saraya cariye olarak getirilen Hürrem’in aşkını da konu alan Muhteşem Yüzyıl dizisi reytinglerde açık ara önde.

Osmanlı’yı yanlış aksettirdiği gerekçesiyle devlet bakanlarından yazarlara, tarihçilerden siyasilere, bazı kimselerin sert şekilde eleştirdiği ve hatta ‘Halk çok tepkili, yayından kaldırılsın’ dediği dizi yüzde 50′leri geçen izlenme payıyla geceye damgasını vurdu. Muhteşem Yüzyıl’ın yayınlandığı saatlerde Show TV rakiplerini ezip geçti. Tüm izleyicide Muhteşem Yüzyıl 35,3 izlenme payına ulaşırken, AB grubunda 51,8′e kadar çıktı. Muhteşem Yüzyıl’ın rakibi olarak gösterilen Çocuklar Duymasın ise tüm izleyicide 22,2 share alırken, AB grubunda 16,4 share’de kaldı.

‘Bu ne perhiz...’ diye başlayan ve çok alakasız biten söz var ya işte bu yazının altına cuk oturuyor...

''Biz osmanlının torunlarıyız'' övünmesini böylelikle elimizden almanın ve bu diziyle geçmişimize bir hançer sokulmak istenmesinin başka ne gibi açıklaması olabilir ki...

Şunu düşünüyorum reyting ve şöhret (kendi dediklerine göre) sanat için yapılan bu kendi kendimizi aşağılama daha ne kadar sürecek sorarım sizlere...

Ne diyeyim hakkımızda hayırlısı.

Comments Disabled (Open | Close)

Comments Disabled To "Muhteşem Kötüleme, “Kanuni Eşcinseldi!”"

#1 Comment By BARIŞ On 28 Şubat 2011 @ 10:49

hayır ben osmanlı torunu değilim..Ben cumhuriyet çocuğum evet tarihimizde bir osmanlı var kabul ediyorum ama o osmanlı ilk orhan bey olmak üzere bizans kızı nilüfer hatunu saraya soktu. daha sonra kanuni ile devam etti, osmanlıda sadece toprak alma, yağmalama, azınlıkları kayırma ve harem aydınlık düşünceler ve bilim ve sanatta ilerleme ise sadece kanuniye kadar vardı.osmanlı öncesi tüm türk medeniyetlerini tanıyorum ancak osmanlıyı hayır. çünkü osmanlı hele yavuz dan sonra tam bir arap milliyetçisi olan ve türklüğünü kaybeden bir toplum ve ülke olmuştur.
saygılarımla..

#2 Comment By BARIŞ On 28 Şubat 2011 @ 11:07

osmanlı padişahlarının hareme düşkünlüğünüde eş,ikbal,gözde :))cariye sayılarından anlayabilirler..

#3 Comment By buket cihan temür On 03 Mart 2011 @ 22:01

klasik filim hayranıyım yıllardır ortaçağla ilgili yüzlerce filim seyrettim bunların içinde fransız soylularının yer aldığı filimleri hayretle izlerdim neden soylarından nefret ediyorlar, bu sapkınlıklar yaşanmış olabilirmiydi gerçekten, toplum bu kadar büyük bir çöküş içine düşmüş olabilirmiydi.sorular bir türlü cevap bulmazdı fransız ihtilalinin nedenleri arasında yer alan inanç sisteminin zayıflaması kiliselerin güç kaybetmesi insanların inançlarını iyice zayıflatmıştı bu sorunun cevabıydı toplumun ahlaken çökmüş olmasıydı . Bu filimlerin başarısı meral okayın iştahını kabartmış olmalıki bizim saray yaşamını o dönem fransası ile bir benzelik kurma çılgınlığına kalkışmış o dönem tüm islam aleminin en parlak dönemi idi yani inanç sistemi o dönemin fransasıyla mukayese etmek büyük ahmaklık ilk bölümde ibrahimin süleymanın odasından çıktığı sahne gizli bir mesaj içerdiği barizdi beni çıldırtan noktda buydu fansız kostümlerine benzer kostümler giydirilen süleymana homoseksüel damgasıda vurma cesaretini kalkışılacaklarını tahmin etmiştim bu alçaklığı yapmaları halinde izledikleri filimler gerçek gibi algılayan çocukların ruhunda açtığı yaranın farkında değilmi harem elbette merak konusudur zaman zaman yanlış uygulamalarda yapılmış olabilir ancak hiç bir padışahın tasfirine uymayacak bir gömlek giydirmeye çalışan gizli sapık fantezilerini sanat adı altında uygulamaya çalışan meral okay sosyalist olduğunu iddia etsede reting uğruna kendi toplumunu rencide etmekten çekinmeyen tam bir kapitalist örneğidir tarihini sat reytingi kap bu kapitalizim değildirde nedir eminim sapkın fransız toplumunun vatandaşı olmayı arzu ederdirdi biz onu tutmayalım meral okay ülkemizden defol

#4 Comment By Ayşe AKBULUT On 04 Mart 2011 @ 20:01

Buket hanım sizinle aynı düşünceleri paylaştığımız aşikar.

değerli yorumunuz beni de memnun etti teşekkür ederim.

#5 Comment By fko On 19 Mayıs 2011 @ 15:59

Pargalı ve Kanuni:D