content

17 Kas

Muharrem Orucu

Sünni bir ailede doğdum ve ilk orucumu yanlış hatırlamıyorsam 5 yaşımda tuttum. İlk orucumu babam satın aldı ve o gün ağabeyim beni sırtında gezdirdi.. bir sürü ödüllerle ödüllendirildim. bu çok güzel bir şeydi ve o gündün sonra hep oruç tutmak istedim. ilkokul beşe kadar düzenli oruç tuttum. ve ilk tuttuğum oruçları babama sattım.. ta ki bir gün ben orucumu satmak istemiyorum diyene kadar. o gün babam "afferin kızıma" diyip beni alnımdan öptü. Harika bir çocuk yetiştiricisiydi bence ve nur içinde yatsın. o gün bu gündür bu yaşıma gelene kadar ( kominist ve ateist olduğum bir dönem hariç ki 11 yaşında ateist oldum 🙂 oruçlarımı tuttum. Orucu içselleştirdim.

Sadece ramazan ayında değil, diğer zamanlar da tutacak kadar. Lakin bu yaşımda yeni farkettiğim bir şey oldu.. sünniler dışında diğer insanların tuttuğu oruçlar hakkında hiç bir şey bilmiyordum. Örneğin bir Hristiyanlar nasıl oruç tutar? veya bir yahudi... onu bırak hemen yanıbaşımda komşum veya arkadaşım veya öğretmenim veya karşı apartmanda yaşayan herhangi bir alevinin nasıl oruç tuttuğunu bilmeden bu günüme kadar gelmişim. Her muharrem ayı geldiğinde, sessiz sedasız hazırlıklarını yapan ve sanki bir kabahat işliyormuş gibi gizli saklı oruçlarını tutan bu insanların deneyimleri hakkında hiç bir şey bilmiyordum.. Allah izin verirse, alevilerin oruçları bitene kadar ben de et yemeyeceğim.. su içmeyeceğim ve son üç günü oruç tutacağım. Çünkü Bir insanı, onun yaşadığı deneyimlerin ona neler hissettirdiğini bilmeden tanıyamazsınız. İşte bizi birbirimize böyle yabancılaştırdılar.

M.ş. 11.11.13
Muharrem Orucu nasıl tutulur?Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batımı ile iftar açılır.Oruc süresince (12 gün boyunca) düğün,nişan,sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir.

Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay,kahve,meşrubat,meyve suyu,ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra ise On iki İmamlar 'in ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek o yılki Muharrem Orucu noktalanır.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank