content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

17 Eyl

Milli Mücadele Yolunda Yiğit Selahattin Tenekeci

O Milli Türkmen davasını savunmak için,  millet adını yükseltmek için baba yiğitler mücadele ederek,  kan vererek,  can veridiler bu uğurda şehit oldular!
Bu yiğit,  kahramanlardan çocuk yaşlarından yetenekli çalışkan,  her bir alanda millet için ön sırada korkmadan  Özveri olarak kendisini milli davaya adayan şehit Selahattin Tenekeci öteki şehitlerimizle yüce şanıyla,  adıyla tanınarak BAAS Saddam rejimi tarafımdan çok acı,  işkenceleri günlerce yaşayarak,  uzun yıllar boyunca bu acı baskıyı  yüzlerce Irak Türkleri,  aileleri yaşayarak birçoğu şehit olarak,  çokları ise hapishane atılmıştır.

Irak Türklerinin tanınmış ailelerinden olan acı olaylarla büyüyen milli yolda şirin canını,  temiz kanını veren Şehit Selahattin Abdullah Tenekecinin babası dayı Abdullah Mehmet Tenekeci 1915 tarihinde Kerkük tanınan kale meydan mahallesinde gözlerini açmıştır

Mehmet Turşucu'nun küçük oğullarından olan Abdullah Tenekeci 75 yıllardan beri Kerkük'ün büyük Pazarının esnaflarından sayılmaktaydı.  Abdullah tenekeci Türkmen yerel kıyafetiyle,  aşırı Türkçü olarak İneçli milletine iç doğru sevgi besleyerek her türlü yardımda bulunmaktaydı,  6 erkek 2 kız çocuğunu millet sevgisiyle yaşatarak 14 Temmuz 1959 Kerkük Katliamından ölümden çocuklarıyla birlikte Kurtulmakla Her türlü baskıya maruz kalmışlardır.

Ama ne yazık ki bu acı katliamda çok sayıda Türkmen komşuları şehit olmuştur Ömer hıdır çayhaneci ile Çok Türklerin şehitlik haberleri Irak Türkleri çok üzerek acı günler yaşanmıştır.

1962 tarihinde bu milliyetçi Tenekeci ailesi Kerkük kalesinden Kerkük'ün başka bir semtine taşınmışlardır.

Şehit Selahattin Tenekeci 1957 Kerkük kalesinde ailenin beşinci çocuğu olarak babasının milli sevgisiyle göz açmıştır,  ilköğrenimini okulunu Kerkük kale EL IRAKIYA okulunda okurken sonra Kerkük ilköğretim okulundan mezun olarak Baba sanatını öğrenmek  için yıllarca büyük pazarın esnafı olarak çalışmıştır.

Ortaokulu El Garbiye okulunda okuyarak Liseyi ise Musalla akşam okulunda sürdürerek gündüzlerde Kerkük çay mahallesinde Babasın ikinci dükkânında ustalık öğrenmeye başlamasıyla Türkmen halk ses sanatçısı Reşit küle Rıza ile görüşerek yakın soydaşları ile milliyetçilik duyguları ile büyüyerek,  her zaman kendisini dava yolunda göstererek milli yoluna katılmıştır.

Çocuk yaşlarından beri tüm aileleri ile birlikte Perşembe günleri 14 Temmuz şehitler mezarlığını ziyaret ederek,  duyguya kapanarak Gençlik yıllarını milli yola adayarak yıllardan beri Türk edebiyatını okuyarak,  eski Osmanlıca ve yeni Türkçe kitaplara önem vermekteydi.

Ve arkadaşları tarafından   Türkiye'den gönderilen kitaplardan sürekli bilgi almakla kendini yetirmekteydi.

Şehit Selahattin Tenekeci Bizimle birlikte 1970 yıllarında Kerkük'te açılan Türk Kültür Merkezinde Türkçeyi öğrenmek için Baas rejiminin baskılarına rağmen okuyarak kendisini geliştirmekteydi,  aynı dönemde 1971 tarihinde Kerkük silkinme öğrenci hareketine katılarak türlü işkence görerek birkaç gün Şehit Mehmet Korkmaz,  Celil Terzi oğlu,  birçok dava arkadaşlarıyla birlikte tutuklanmıştık

Şehit Selahattin Tenekeci Türkiye,  Türkçülük Sevgisi büyüyerek kitaplardan elde etmiş olduğu bilgileri hafta sonları gedmiş olduğumuz Kerkük şehrine bağlı sarı Tepe,  Kara incir köy gezilerinde anlatarak,  milliyetçi,  Türkçü soydaşlarını seçmek üzere her hafta bu toplantımız sürmekteydi.
Ve tüm Türkmen bölgelerinden bu geziye katılanlar olmaktaydı. Selahattin Tenekeci Genç yaşlarında her zaman bizinle gecenin son saatlerine kadar toplanarak,  ne yapacağımızı dava katılıp çalışmalarımızı konuşmaktaydık.

O dönemde bir kaç soydaşlarımızla şehit kan kardeşlerimizle Türkiye'den Kerkük Türk şehrini ziyaret eden Sayın Süleyman Demirel ve Fahri koru Türk'ün  karşılama törenine katılarak oradaki kalabalığın arasında yaşasın Türkiye,  Bozkurt sloganları atarak tutuklanarak her türlü işkence görmüştük,  olayda Irak istihbarat ve emniyet birimleri bütün katılımcıların fotoğraflarını çekerek Türk kültür Merkezinde öğrenci olduğumuzdan dolayı tutuklamada acı işkencelere rağmen bu davaya daha fazla sarılmaya başlamıştık.

O dönemde içimizdeki işbirlikçi,  hainlerinin Baas rejimine hakkımızda rapor yazarak bilgi vermesiyle tutuklanarak her türlü işkence görerek gözaltına alınmıştık.

1977 tarihinde şehidimiz  Selahattin Tenekeci Lise eğitimine ara vererek askere girmiştir Hedefinde bir an önce askerliğini bitirdikten sonra Ana vatan Türkiye'yi görmek

Hasret gidermek idi Eğitimini orada tamamlamak istiyordu.

O sırada şehidimiz Irak ikinci kol ordusunda özel komanda birliğinde Güçlü yiğit bir er olarak yetişerek üzerine düşen vatani görevini sağlamcasına başarmıştır.
Ve sürekli olarak milli konuları soydaşlarıyla tartışmaktaydı Milliyetçi bir tutumu ile Irak Türklerinin haklarının gasp edilmesini elde etmek için acı,  baskıya,  işkence idama rejime karşı direnerek hiçbir zaman susmamıştır.

Kerkük'te gizli  kurulan Türkmen Gençlik Birliği çatısı altında çalışmalar sürdürerek Dava arkadaşlarıyla sesiz kalmadan coşarak haklarını savunmak üzere milletine yardım etmek amacıyla Bu davaya katılmak destek vermek için büyüklerimizle Kerkük ve Kerkük dışında bir araya gelmeye bir güce sahip olmayı birlikte onarıyorduk

Ve sürekli bu alanlarda görüşmeler,  konuşmalar,  çalışmalar önemli olarak gizli gezilerde gerçekleşerek Ana vatandan her zaman destek,  yardım beklemek için mutlu olarak çalışmalar tüm hızıyla sürmekteydi. Arap Baas Rejimi ise bu dönemde 1970 yıllarında Irak Türklerine karşı tutuklamalar artarak çok büyüklerimiz,  genç yaşta insanlarımız türlü işkence ile tutuklanarak idam olmaktaydılar.

Ayni dönemde 1972 tarihinde Fatih Saatçi oğlunun oğlu Mehmet Remzi 12 Arap Emniyeti tarafından Kalaya yakın çarşıda kurşuna dizilerek şehit olmuştur,  şejit olmadan bir kaçını yaralamıştır. Ayni dönemlerde birçoklarda uzun yıllar hapishaneye atılmışlardır.
Arap Baas rejiminin yıldırma,  yok etme,  sindirme,  asimilasyon politikası artarak Irak Türklerini ortadan kaldırmak,  yok etmek Tarihten silmeye ve kendi topraklarından uzaklaştırma her türlü yolları denemek üzere özel bir plan uygulamaktaydılar.
BAAS Saddam rejiminin baskısıyla acı olaylar Irak Türklerine karşı sürmekle birçok soydaşlarımız idam olarak çok sayıda Türkler hapishaneye atılmıştır.

1979 Ekim ayında 24 genç yaşta soydaşlarımız milli davadan dolayı kıyıcı Arap Baas Partisi tarafından her türlü işkencelere rağmen tutuklanmışlardır ve 8 kardeşimiz idam olarak içlerinde Selahattin Tenekeci bulunmaktaydı.

Hiçbir kanıt,  belge elde etmeden 9 ay sürekli işkenceden sonra Selahattin Tenekeci İdama mahkûm olmuştur.
İşkence sırasında evleri aranarak gece yarısı Baskılar düzenlenmiştir Evin kütüphanesinde Ata Türk'ün,  Başbuğ Türkeş'in,  Nihal Atsızın kitapları birkaç önemli Türkçe kitaplar kanıt olarak alınmıştır

Öte yandan birçok önemli Türkçe kitaplar ve dava arkadaşlarının fotoğrafları saklanmış olmasaydı tutuklar idamlar daha fazla artacaktır,  Artık şehitlerimiz dayanarak konuşmadan her türlü işkenceye katlanmışlardır. Ayrıca evlerini aramada Bozkurt rozetleri ve amblemler Türk bayrağı ve birçok el yazısı yazılan notlar ele geçmemiştir.

Selahattin Tenekeci önceden ele geçmeyerek yerine kardeşi Orhan Tenekeci Tutuklanarak her türlü işkenceden sonra özgür bırakılmıştır.

Evde bu tutuklamaya bu duruma her kes,  aile perişan ve çok üzgün yaşayarak,  bir an önce Selahattin Tenekeci bu durumdan kurtarmakla,  Babası Abdullah dayı onu kaçırmak için uğraşarak,  Ama yiğit Selahattin soydaşlarının tutuklamalarından dolayı onları yalnız bırakıp kaçamadı dayanarak,  durdu ve iki gün içinde çok sayıda Irak Türkleri suçsuz yere tutuklanarak kendiside korkmadan mücadeleyi sürdürmekle Baas rejimine karşı direnerek evde kendisinden küçük öteki kardeşlerini yöneterek,  örgüt vermekle millet için çalışmalarını onarmıştır.

Aileyle birlikte sabaha kadar emniyet istihbaratının gelmesini bekleyerek,  ertesi gün sabah günün çıkışıyla askeri kıyafeti ile birliğine doğru yola düşmesiyle artık gediş o gediş olarak gözler arkasınca kalarak son bakışta ilk defa sanki bir acı durum olacak diye ailesi,  kardeşleri ve karşına gelen arkadaşlarıyla kucaklaşarak yoluna devam etmiştir.

Bu üzücü,  çileli bakışlar ana,  baba kardeşler hasretle yoluna bakarak,  dua ederek Onu uğurladılar.

Sokak çok sesiz içinde olmakla anlaşıldı ki gecenin karanlığından sokağın bir tarafında çok sayıda Emniyet,  istihbarat türlü silahlarla araçlarla onu beklemekteydiler,  hemen onu milletinin tedirgin halına rağmen onu askerlik birliğine götüreceğiz söyleyerek,  bir daha ondan hiçbir haber alınamamıştır.

Onu götürdükten sonra izi kaybolarak emniyet,  istihbarat hiçbir açıklama yapmadan haberleri olmadığın defalarca söylemişlerdir.

Artık her türlü işkence,  baskı,  şiddet yapılarak onu zorla konuşmaya yalan suçlar isnat etmeye başladılar arkanızda kim var! Kim yönetiyor sizi! Kim başkanınız? Kim bu bildiriler yazarak dağıtmıştır? Hangi parti Türkiye yardım ediyor,  destekliyor size? Tüm işkenceye  karşı dayanıp durarak hiçte konuşmadı hiçbir kimsenin adını veremedi.

Soruşturmada sizler Türkiye ye ajanısınız vatan hainisiniz Dokuz ay her türlü bu acı işkencelerden sonra,  (SEVRE) Devrim yargı evinde savcılar tarafından her türlü suçlarla cezalandırmak kararı okunmuştur.

Yüce yargı evi başkanı sayın heyetler ve Arap Baas partisi üyeleri Karsınızda duran bu sanıkların yapılan soruşturma ve araştırma göre şu suçları sabit görünmüştür Vatana,  Hıyanet,  ihanet ve Arap Baas partisine karşı gelmek,  birçok faaliyetlerde bulunarak,  örgütlenmek,  teşkilat kurmak,  Türkiye'ye bağlanmayı isteyerek ve Arap Bass sistemine karşı direnmişlerdir.

Ayrıca siyasi bildiriler dağıtarak duvarlara yazılar yazmışlardır.

Öte yandan Para toplayarak örgüt kurmakla her yerde Türkmenlere yardımda bulunmak Türkiye'ye ajanslık yaparak Türkiye Türkmenleri,  Irak hakkında bilgilendirmektedirler.

Irak topraklarını bölmeye çalışan ve huzuru bozmaya uğraşan bu gençlere en ağır şekilde yüce mahkemeniz ve Arap Bass partisi heyeti tarafından cezalandırmanızı talep ederim,  Çünkü Türkmen ataları Osmanlı gibi her zaman bu topraklarımızı alarak uzun yıllar hüküm sürmüşlerdir. Artık bu gün onları bu topraklarda bırakmamalıyız.

Bu kurulan düzmece işkence,  acı dolu tezgâhın savcı,  avukat ve iddia makamın sözleri ayını adaletsiz kıyıcı Arap Baas yönetimi tarafından yürütülen kan kokusunu yansıtan saçma sapan sözlerle insanları idamla yargılayarak,  yaşam boyu hüküm vermektedirler.

24 Türkmen yiğit gencinin idam ve yaşam boyu hüküm kararı okunduktan sonra yalancık suçlarla yüksek seslerler kınama Protestler Saddam rejimine karşı başlayarak korkusuzca bu adaletsizliğe karşı isyanla milli marşlar birlikte okunarak güle,  güle gençler canımız feda olsun Türkmen milletine haykırılarak yine bu milli mücadele uğurda ölmeye,  can vermeye mutluydular.

Şehit Selahattin Tenekeci idam kararından sonra soydaşlarına sarılarak Türkmen davası için canımız kurban olsun ayağından ayak kapısını yargı evine fırlatarak atarak daha sonra götürülerek,  idam günlerinin yaklaşmasıyla ailesine bir vasiyet yazı yazarak söyle söylemiştir.

Şehit Selahattin Tenekeci söylemiş yazmış olduğu Vasiyeti Benim için üzülerek kimse siyah giymesin ağlamasın her kes beyaz giyinsin Kerkük'te her kese karşı mutlu olun yüzünüz gülsün darılmayın,  üzülmeyin Annem tüm ailem üzülüp ağlamasın sürekli 1959 14 Temmuz şehitler,  mezralığına giderek bana dua ederek beni orda gömmenizi istiyorum

Kıyıcı Arap Baaa Saddam dikta rejimi tarafımdan Atılgan,  kahraman,  yiğit Şehitlerimiz

1-Selahattin Tenekeci Kerkük doğumlu

2-Rüştü Reşat Muhtar oğlu,  Kerkük doğumlu

3-İzzettin Celil Terzi oğlu Kerkük doğumlu

4-Salah Necim Hafaf Kerkük doğumlu

5-Mehmet Kokmaz Kifri ilçesi doğumlu

6-Muhsin Molla Ali Kerkük Doğumlu

7-Mustafa TELAFERLİ Türkmen Telafer ilçesi doğumlu

8-Hamit Rahman Kümbetli Kümbetler köyü doğumlu

Şehidimiz Selahattin Tenekeci

9 Temmuz 1980 tarihinde Bağdat'tan  alındıktan sonra 10 Temmuz 1980 Günü Ailesi tarafımdan Kerkük'e götürülmüştür.

Türkmen TAZEHURMATU ilçesinde şehidin cenaze arabasına çok sayıda emniyet ve sivil istihbarat polis araçlarının her türlü korku baskıyla Kerkük şehrine kadar peşlerine düşerek Şehit Selahattin Tenekecini evine götürmeden sesiz olarak mezarlıkta toprağa emniyet,  gizli servisin baskıyla verilmiştir.

Ayrıca bir araya toplanmak,  kalabalıkla evlerde camilerde cenaze töreni şehitler için düzenlememek yasaklanarak,  Saddam yönetimine ve Arap Baas partisine karşı konuşma eylemlere kalkanlar idamla tehdit edilmiştir

Artık şehit Selahattin Tenekeci Kerkük şehitler mezarlığında 14 temmuz 1959 şehitlerine yakın bir yerde mezara sesiz olarak defnedilerek ağlamak,  yaş dökmek her bir hareket davranışları gözeten sivil emniyet,  muhaberat etrafı sarararak son yolculuğuna doğru şehidi kendi ailesi dostları kucaklayarak mezara toprağa gizli gözyaşlarla,  gönül yarasıyla vermişlerdir.

Ey ölmeyen yüce şehidim yerin cennet,  melekler yakının olsun hoşça kal,  sen yiğit kahramansın,  bu milli dava yolunda kanını,  canını verdin,  asla unutmayacağız seni hiçbir zaman şehitler ölmez ve kanlarınız yerde kalmayacak yakında bir gün gelecek bu hakkınız alınacak şad uyuyun rahat uyuyun şehidim bizlerde yolunuzda,  izinizde yürüyeceğiz.

Her kes korku içinde yaşayarak mezarlığa gelmeden gizli olarak gözyaşı dökerek,  yürekleri yanarak acı günler yaşıyordular.

Şehidimiz Selahattin Tenekeci 14 Temmuz şehitleri Ata Hayrullah,  İhsan Hayrullah,  Osman Hıdır,  Kasım Neftçi,  Emel Muhtar,  Mehmet Avcı gibi şehitlerimize komşu olarak onurla,  gözleri yolda kalmadan millet için şehit olduğundan dolayı mutluydular gülümsemekteydiler.

Şehidimizle birlikte o gün Kerkük 8 şehit cenazesini acı,  çile,  baskıyla karşılanarak her yeri korku sararak Saddam ajanları emniyet istihbarat almıştır,  her kese baskı işkence uyguluyordular çarşı esnafının çoğu dükkânlarını kapatarak çile hüzün içinde evinine koşmaktaydı baskılara rağmen tüm şehitlerimizin evleri kardeş,  baba akrabaları her gün mahalle,  sokakta her yerde gözetilerek işkence,  çileyle,  acı günler yaşamaktaydılar.

Ve her günde şehit olanlarının kapıları çalınarak soruşturmaya alınırdılar.

Daha sonra şehidimiz Selahattin Tenekecinin kardeşi Ahmet  tutuklanarak hiçbir haber ondan alınmayarak,  ertesi gün şehidin babası Abdullah amcayı çarşıdan iş yerinden dükkânından Ramazanın birinci günü alarak çok işkence yapmışlardır oruç olmasına rağmen 28 gün kimsenin göremediği bir yere saklamışlardır tek neden mezar taşına şehit diye yazılmasından dolayı sorgulanmıştır öte yandan ev halkını vatan haini diye adlandırmışlardır.

Öteki kardeşleri ve 1955 doğumlu sabah Abdullah Tenekeci Irak'ın güneyi Basra yakınlarında şehit edilmiştir İran,  Irak savaşının ön sırasına atılarak arkadan vurularak şehit edilmiştir

Böylece bu büyük aile yok olmuştur. Türkmen milli davası yolunda şehit olan çok acı,  işkence gören şehit edilen Selahattin üzüntüsü derin yaralar açarak,  hiç bir an bile unutulmadı

Gönlümüzde,  içimizde yaşadılar ve yaşamaktadır.

Millet uğrunda şehit olan kan verenler yerleri uçmaklık olarak,  milletimizde şehidimizin ailesinin her zaman yanında olmakla acı çile,  dertlerine ortak olarak yakınlık göstermişlerdir,  Allah Türkmen milletimizi her zaman kıyıcı,  zalimlerden uzak ederek korusun,  kurtarsın.

Allah'tan bütün şehitlerimize Rahmet dilerken,  büyük Türkmen milletimizin başı sağ olsun Saddamcılar bu günde olduğu gibi tüm düşmanlarla sonsuza kadar yok olsunlar

9.7.1980 tarihinde Türkmen milleti  uğrunda milli dava yolunda şehit olan 8 dava soydaşlarımızı sonsuza dek unutmayarak her zaman onların yolunda yürüyerek,  İnşallah kanları yerde kalmadan bir gün alınarak yolumuzu kanlarıyla,  şirin canlarıyla aydın ederek onlar bizim için hiç sönmeyen bir ışık olarak yanacaklar,  bir güneş olarak her an doğarak bizimle yaşayarak var olacaklar.

Ne Mutlu öyle bir Millet öyle yiğit bir kahraman anneden bir yiğit doğdurdu,  sizlere ne mutlu böyle bir oğlunuz var,  o babaya binlerce selam olsun millet için sizleri şehit yetirdi,  millet için şehit olmaya canlar adadı.

Artık sizler ölmediniz bizimle aynı davayı paylaşarak,  yaşıyorsunuz,  ne mutlu ki sizler varsınız.
Not: Sayın değerli kan kardeşim ve Yiğit şehidimiz kardeşi Orhan Tenekeci beye bizlere vermiş olduğu bilgilere dolayı teşekkür ederiz.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank