content

21 May

Meyve Böceklerinden Nasıl Korunuruz?

Yaz geldi ve bağ bahçe ile meşgul olanlar, böceklerin ağaç veya mahsule zarar vermesinden şikâyetçi. Komşu tarla ilaçlanınca, böceklerin kendi tarla, bağ veya bahçesine saldırdığını belirtiyorlar.

346Biraz daha fazla hasat almak ya da ilaçlamanın kaçınılmaz bir süreç olduğunun düşünülmesi, herkesi olanca gücüyle tarım zehirlerlerini kullanmaya itiyor. Peki, bunun bir alternatifi yok mu? Tarım zehirlerinin olmadığı dönemlerde, insanlar ilaçsız üretimi nasıl başarıyorlardı?

Merak etmeyin her zaman, her şeyin bir çözümü var. Yeter ki kolaycılığa kaçmayalım.

Önerilerimizi vermeden önce hangi durumda olduğumuzu bir bakalım.

Antalya İl Tarım Müdürlüğü’nün 2011 Antalya Tarım Master Planı Yayını’na göre Avrupa'da en fazla pestisit kullanan ülke olan Hollanda. Bu ülkenin hektar başına pestisit kullanımı yaklaşık 13 kilogram. En az pestisit kullanan ülke ise 1,2 kilogramla Finlandiya.

Ülkemizde pestisit kullanım miktarları ise ilden ile değişiklik gösteriyor. Örneğin, yaş meyve-sebze üretiminin yaygın olduğu Antalya'da kullanılan pestisit miktarı, yaklaşık olarak hektar başına 26 kilogram. Bu veriler Avrupa'nın en fazla kullanan ülkesi olan Hollanda'nın iki katıdır.

İşte bu nedenle birçok gıdamız zehir deposu gibi. Üstelik kendi bağ ve bahçemizde yetiştirdiklerimiz bile güvenli değil. O halde yapmalı?

İlk olarak Ahmed-i Bicani’nin ‘Acaib’ul Mahlûkat’ adlı eserinden kısa kesitler sunalım:

- Bazı taşlar renklerini yıldızlardan alırlar. Az meyve veren ağaca delikli bir taş asılsa biiznillah meyve daha fazla ürün vermeye başlar.

- Meyvesi dökülen ağaca bir parça kalay madeni bağlansa, meyve dökülmesi biiznillah sona erer.

- Bir elma fidanı ilk defa dikilirken, köküne bir bal sürülürse o fidan böceklenmez.

- İncir ağacı yemişinin dökülmemesi ve verimi artması için ağaç, zeytin suyu ile yıkanmalıdır.

- Nar kabukları veya turunç, hububatın içine konulursa, bitlenmeyi engeller. Nar kabuğu serpiştirilen eve de haşerat girmez. Bağ bahçeye nar ağacı dikmekte yarar vardır.

- Ayva herhangi bir yemişin yanına konulursa o yemişi çürütür. Bu nedenle ayrı yerlerde saklanmalıdır.

- Yılanlar gül ağacı dikilen ve sarımsak ekilen yere gelmezler.

- Meyveli ağaca öküzün ödü sürülürse böcekler o ağaca zarar vermez.

Bu eserden şimdilik bu kadar nakille yetinelim. Şimdi ise bazı dostların pratik uygulama sonuçlarını paylaşalım.

- 10 litre kadar suya gerçek Arap Sabunundan 2-3 yemek kaşığı kadar ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra ilaç atma aletiyle ağaçlara püskürtülürse,

- Bir tutam ısırgan otu veya kekik veya nane ile 2 adet parçalanmış sarımsak bir miktar su ile kaynatılmalıdır. Elde edilen suya 10 litreye kadar su ekleyip ilaç atma aletiyle ağaçlara püskürtülürse biiznillah tarım zehirlerine gerek olmadan ağaçlar veya sebzeler korunabilir.

(Ancak aletle daha önce ilaç atmışsanız lütfen sirkeli su ile iyice temizleyiniz)

Bir başka öneri ise su kıyılarındaki yosunları toplayıp meyve ve sebzelerin diplerine koyulmasıdır. Böyle yapıldığında yosunun haşerat ve bitkileri hastalıklarından koruduğu görülmüştür.

Sizde deneyip tecrübelerinizi paylaşırsanız, en azından yeryüzünü bazı kirlerden biraz arındırabiliriz.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank